fbpx

IAA u Minhenu se približava, ali Covid-19 ograničava

Međunarodni salon Automobila u Minhenu se približava, ali će se po svemu sudeći održati pod Covid-19 ograničenjima

IAA, Međunarodni Salon Automobila, koji će se po rvi put održati u Minhenu umesto tradicionalno u Frankfurtu, nailazi na sve veće dileme i organizacione poteškoće. Otvaranje IAA Mobility 2021 zakazano je za 7. septembar, a salon će biti otvoren do 12. septembra, pa iako se najavljuju premijere nekih zanimljivih modela, već stižu informacije da će ograničenja zbog opasnosti od Covid-19 virusa umnogome režirati manifestaciju.
Nemački proizvođači (bez Opela) najavljuju da će timovi koji će raditi na sajmu i oko organizacije nastupa biti daleko manji nego što je to uobičajeno. Šta više, personal će biti toliko sveden na neophodno da će najverovatnije biti otkazani svi uobičajeni, ali veoma važni sastanci između proizvođača i dobavljača.
Volkswagen Grupa je već najavila da će na IAA Mobility 2021 biti sa samo 150 ljudi, od kojih će samo 70 biti na smim štandovima, a ostali raditi u pozadini nastupa oko organizacije i logistike. Samo poređenja radi, na manifestacijama ove veličine i značaja, VW Grupa je uobijaeno imala tim od preko 500 ljudi. Iz Volfsburga zvanično stiže poruka da će u Minhen biti delegiran samo neophodan broj osoba.
Iako nisu naveli sa kolikim timom će biti na IAA Mobilty 2021. i BMW i Audi šalju sličnu poruku – redukovano i samo koliko mora. Pored ograničenog personala, većina velikih proizvođača spreman je i na najgori scenariji i „Lock down“ uposlednjem trenutku, pa su spremi i online prezentacije svojih modela. Šta više, Daimler, koji je vlasnik Mercedes-Benza, već najavio da će svoj tradicionalni događaj kojem prisustvuje i CEO Ola Kallenius održati isključivo kao „online“ događaj. BMW poručuje da u slučaju novih restrikcija sve planirane prezentacije može održati elektronskim putem.
Iako većina ima razumevanja i podržava ovakav obazriv format nekada jednog od najvećih salona automobila na svetu, postoje i drugačija mišljenja. Dobavljači ponajviše smatraju da se sa ovako redukovanim personalom umnogome gubi na trgovinskom i poslovnom delu sajma, obzirom da neće biti održana ni polovina planiranih poslovnih okupljanja i važnih sastanaka sa odgovornima od strane proizvođača za lanac nabavke. Sa druge strane, organizator već najavljuje da će IAA biti najveći sajam bcikala i biciklističke opreme u Evropi.
Tradicionalno IAA održava VDA nemačka Auto asocijacija, i ovo će biti prvi događaj ovakve vrste od izbijanja pandemije prošle godine, ali i popuštanja restrikcija. Za razliku od IAA u Minhenu, Njujork je zbog opasnosti od izbijanja nove pandemije početkom avgusta otkazao salon drugu godinu zaredom. Iako će salon bit održan, već sada je jasno da će biti manji nego što je bio u Frankfurtu, obzirom da neki od glavnih globalnih proizvođača neće nastupiti. Svoje učešće otkazali su Toyota i kompletna Stellantis Grupa sa svojih 13 marki, uključujući Opel, Peugeot, Citroen, Fiat i Alfa Romeo.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Premijera “I Am Paul Walker” dokumentarca već u avgustu

Pet godina nakon smrti zvezde “Fast and Furious” filmova i auto entuzijaste, Paula Walkera, ...

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je kupe dvosed

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je predstavljena kao sportski kupe dvosed a bazirana je ...

Sledeći Mercedes-AMG A 45 sa preko 400 KS

Tokom proleća 2019. stići će Mercedes-AMG A 45, a nezvanično, fabrika potvrđuje da će ...

Predstavljena Toyota Yaris Cross GR Sport

Toyota proširuje svoju paletu kompaktnih SUV vozila game Yaris Cross uvođenjem nove GR SPORT ...

Elon Musk već počeo da ismeva Komisiju za hartije na Twitteru

Samo nekoliko dana nakon što se nagodio sa Komisijom za hartije od vrednosti, svima ...

Audi e-tron GT i e-tron GT RS zvanično predstavljeni

Audijev dugo očekivani odgovor na Teslu Model S, model e-tron GT, zvanično je predstavljen ...