fbpx

Stellantis isporučuje 250.000 vozila Sixt-u

Stellantis isporučuje 250.000 vozila Sixt-u skoro svih marki koje se nalaze pod okriljem četvrte automobilske grupacije

Stellantis / Peugeot 408 // Foto dmotion.rs

Stellantis isporučuje 250.000 vozila Sixt-u skoro svih marki koje se nalaze pod okriljem četvrte automobilske grupacije na planeti. Među vozilima će biti praktično svi segmenti, od automobila, preko SUV-a do pick-upova, marki Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Fiat, Jeep, Opel, Peugeot, Ram i Maserati.

Maserati Grecale // foto Dmotion.rs

Ugovor između Stellantisa i Sixta, najveće rent a car agencije u Evropi, potpusan je samo nekoliko nedelja nakon što je Sixt obravio da iz svoje ponude povlači Tesle. Prve isporuke vozila prema ugovoru koji je težak nekoliko milijardi evra počinju već u ovom kvartalu, a ugovor pokriva isporuke vozila tokom tri godine. Pogon vozila će biti miks između motora sa unutrašnjim sagorevanjem, plug in hibrida, i potpuno električnih vozila.

Stellantis // Opel / foto: Dmotion.rs

Opšti je trenda da rent a car kompanije menjaju svoje planove da pređu na električna vozila zbog troškova održavanja i popravki koje su veći nego što je prvobitno projektovano i najavljeno, ali i zbog velikog pada vrednosti električnih vozila u drugoj prodaji. Sixt je pred kraj 2023. godine objavio da će iz svoje ponude povući Tesline automobile dobrim delom i zbog velikog obaranja cena koje radi Tesla za svoje nove automobile, što značajno snižava vrednost polovnih vozila koja su bila u najmu. Sixt za sada negira da prelazak na vozila Stellantis grupe ima ikakve veze sa cenovnom politikom koju vodi Tesla, ali evidentno je da ekonomski bilans uz vozila Tesla postaje više nego nepovoljan.

Tesla Model 3 // Foto: Tesla Media

I drugi rent a car gigant Hertz Global Holdings je objavio da će iz svojih flota u SAD povući trećinu automobila Tesla, takođe kao razlog navodeći velike troškove održavanja i popravki i pad vrednosti korišćenih vozila, ali i pad potražnje o strane klijenata koji iznajmljuju vozila. Hertz je na svom web sajtu ponudio na prodaju velik broj Tesla Model 3 po ceni od samo 18.000 $, što je najbolja potvrda o koliko padu vrednosti se radi.
Sixt ipak planira da u Evropi do kraja decenije elektrifikuje 90% vozila u svojoj ponudi. Još 2022. godine Sixt je potpisao ugovor sa kineskim gigantom BYD o isporuci 100.000 električnih vozila u narednih šest godina.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mazda 2 na leto stiže doterana

Mazda je za 1. jun najavila početak prodaje osveženog modela Mazda 2. Porodica će ...

Hamiltonu pobeda u trci punoj preokreta

Ako je Engleska postojbina Formule 1, a Silverstone njegova kolevka, onda su zanimljivom trkom ...

Formula 1 – Velika nagrada Velike Britanije Sainzu

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije na stazi Silverstone pripala je Carlosu ...

Porsche predstavio osveženu Panameru

Nakon dosta najavnih vesti, konačno je stigla i zvanična premijera osvežene Porsche Panamere Porsche ...

Toyota dobila novog šefa umesto Toyode

Toyota je dobila novog šefa – umesto Akia Toyode, CEO najvećeg proizvođača automobila na ...

Tesla (konačno) osvežio Model S i ugradio poluvolan

Nakon što je dobro prodrmao tržište električnih vozila, Tesla je konačno i osvežio svoj ...