fbpx

MotoGP – gde je zapelo u Yamahi?

Fabio Quartararo je branilac titule MotoGP šampiona sveta, ali pitanje je da li mu je Yamaha podarila oruđe za odbranu

Foto: Yamaha MotoGP Racing team

MotoGP šampion sveta Fabio Quartararo je ove godine branilac titule, ali spram rezultata oba predsezonska testa i nakon prve trke, veliko je pitanje da li mu je Yamaha podarila M1 kojim će moći da brani svoju titulu.
Narodne izreke kažu da se po jutru dan poznaje, a i da dobar dan počinje dobrim jutrom. Ono što je Yamaha uradila u pripremnom periodu, a i pokazala u prvoj ktrci, upravo je obrnuto. Još lošija vest po sve navijače Quartarara i Yamahe je praktično debakl na prvoj trci sezone, na stazi na kojoj su vozači M1 imali najviše uspeha od kada se MotoGP vozi na stazi Lusail. Deveto mesto koje je osvojio Quartararo je najlošiji ikada plasman za Yamahu M1. Tačnije, najlošiji još od 2004. kada Valentino Rossi nije završio trku zbog pada, a pre toga bo kažnjen zato što je čistio svoje startno mesto. Pre toga, na stoj trci, Carloc Checa je osvojio pol poziciju, ali je odustao zbog kvara motocikla.
Od 2005. pa sve do 2018. Yamaha je bila teško pobediva na Lusailu – imala je barem jednog takmičara na podijumu uz osam pobeda. Ovaj niz je prekinut tek 2019. kada je Rossi završio na petom mestu, ali sa minimalnim zaostatkom iza pobednika Doviziosa. Prošle godine, Yamahe su bile nedodirljive. U dve trke koje su vožene, jednu pobedu je odneo Maveric Vinales, a drugu Quartararo.

Foto: Yamaha MotoGP Racing

Ove godine sve je krenulo naopako. Quartararo, specijalista za jedan brzi krug i za kvalifikacije, nije direktno ušao u Q2, a i iz Q2 je uspeo da se plasira samo na 11. mesto, ispred timskog kolege Franca Morbidellija. Na satelitskoj Yamahi M1, Dovizioso se plasirao na 20. a Darrin Binder na poslednje mesto.
Iako jedna trka ne odlučuje sezonu, prva trka je donela sve razloge za uzbunu u Yamahi. U predsezoni Quartararo je javno govorio da Yamaha M1 nije dovoljno unapređena, a u Lusailu se pokazalo da je bio u pravu. „Zabrinut sam, nemam samopouzdanja nakon ovakve trke“, rekao je Quartararo nakon Lusaila, a Morbidell malo ublažio stvar i rekao: „Ne treba da paničimo i gubimo živce do prve trke u Evropi“, mada je Quartararo zaosta za pobednika šest, a Mobidelli čitavih 11 sekundi.
Interesantan podatak kaže sa je prošle godine Quartararo na VN Dohe pobedio u ukupnom vremenu 42′:23.997“, dok je njegovo ovogodišnje vreme gotovo identično – 42:23.741“. Činjenica je da je trka pomerena sat i po unapred, kao i da je prošle godine trci prethodilo tri test dana, ali evidentno se Yamaha M1 nije unapredila. Trku na Lusailu ove godine pobedio je Enea Bastianini u vremenu 42′:13.198“, na satelitskom Ducatiju, gotovo identičnom sa motociklom na kojem je prošle godine Johan Zarco osvojio drugo mesto, ali sa 12 sekundi dužim vremenom.
Da sa Yamahom nešto ne štima potvrđuje da su se svi vozači žalili na porast pritiska u pneumaticima, što i nije retkost kada se vozi u grupi na sredini plasmana. Šta više, prošlogodišnja strategija Quartarara je bila što bolje startno mesto, i beg sa samog starta ili u prvim krugovima, inače nije imao šansi da se penje u plasmanu. Prošle godine Quartararo nije pobedio ni u jednoj trci boreći se do poslednjeg kruga.
Samo, prošle godine M1 je omogućavao ovu taktiku, a da li će i 2022.? Vozači traže više brzine od M1, a više brzine od agregata neće dobiti, obzirom da su pogonske jedinice zamrznute do kraja sezone. Možda tim iz Iwate može da osmisli oplatu koja će imati manje otpora i dozvoliti veću brzinu, a Quartararo je tražio novu oplatu do trke u Mugellu koja se vozi 28. maja, ali do tada možda već bude suviše kasno da bi se odbranila titula.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lorenzu ubedljiva pol pozicija u Misanu

Da bi došao do pol pozicije, Lorenzo je oborio rekord staze, a zanimljivi su ...

MotoGP legenda Casey Stoner se muči sa zdravljem

MotoGP legenda, dvostruki šampion sveta Casey Stoner ima problema sa hroničnim umorom koji lekari ...

Yamaha najbrža prvog dana MotoGP testova

Zimski MotoGP odmor je i službeno završen, zvanični testovi su počeli na Sepangu, a ...

Lewis Hamilton na Yamahi YZR-M1

Lewis Hamilton je prepolovio broj točkova na raspolaganju, i poterao Yamahu YZR-M1 stazom u ...

Marquez na pol poziciji i kad nije najbrži

Mugello je unapred proglašavan za stazu na kojoj će Ducati biti dominantan. Međutim, kvalifikacije ...

Yamaha MT Tour 2017 u Novom Sadu

Ljubitelji dvotočkaša i ove godine će imati priliku da budu deo velikog Yamaha MT ...