fbpx

Yamaha gasi YZF-R6 – privremeno ili zauvek?

Dobre vesti stižu na sav glas, a loše u tišini – tako je i Yamaha dostavila informaciju o gašenju legendarnog YZF-R6

Kada se medijima dostavljaju dobre vesti, stižu glasno i jasno, boldovanim slovima, a kada su u pitanju loše vesti, obično su kratke i sitnim slovima. Tako je ove nedelje Yamaha punila “inbox“-e svetskih medija o novim modelima Tracer 7 i Tracer 9, njihovim GT verzijama, a sitnim slovima dodala i da se gase modeli. Gotovo da bi ovakva vest čak i promakla se ne radi o “sitnim” modelima.
Do kraja ove godine Yamaha gasi proizvodnju WR250R, monumentalnog modela VMAX, ali i modela za kojim će biti tužnih pogleda YZF-R6. Da ponovimo, nakon završetka ove, 2020. godine Yamaha YZF-R6 više se ne proizvodi. Nakon 21 godine u ponudi, obzirom da se proizvodio od 1999. četvorocilindarski sportista ide u penziju.
Pre 21 godinu nastala je ova “Šestotka”, spremna za stazu ali i ulicu, kao pandan Suzuki GSX-R i Kawasaki Ninji, od kojih je diefinitivno bila uspešnija i prodavanija. Hvaljena i vrlo retko osporavana, upisala se među legende i kao takva, otići će u penziju. Ova vest još jedan je dokaz da u biznisu nema sentimentalnosti. Yamaha nije navela šta je razlog gašenja proizvodnje R6, ekološke norme ili mala potražnja, ali uprkos svim sentimentima, ako su finansijska odeljenja došla do podatka da se nešto ne isplati, to se i gasi, mada se u ovom slučaju, prema onome što znamo, ipak ralozi nalaze u ispunjavanju ekoloških normi i Euro 5 standarda.
Ono što trenutno definitivno ne znamo je da li je Yamaha R6 otišla zauvek ili samo privremeno, i da li se možda odavno razvija nešto bi se moglo zvati R7, a umesto četiri imati dva cilindra i korene vući od MT-07. Ono što jeste definitivno je da YZF-R6 2021. godište neće postojati.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ponovo otkaz za Romana Fenatija

Romano Fenati je dobio otkaz u timu Marinelli Snipers, nakon incidenta koji je izazvao na ...

Konačno – kaciga sa klima uređajem

Mnogi su razmišljali, a neko konačno uradio. Feher ACH-1 kaciga ima ugrađen klima uređaj ...

Moto GP sezona počela prigovorima

Fantastična prva Moto GP trka sezone imala manje spektakularan nastavak, kroz žalbe na regularnost ...

Iannoneu potvrđena kazna zbog dopinga

MotoGP tim Aprilia ostao je bez svog najboljeg vozača, kojem je odbijena žalba na ...

Hondi Red Dot nagrade za dizajn automobila i motocikla

Hondina potpuno nova, izuzetno hvaljena Honda e dobila je nagradu „Red Dot: Best of ...