fbpx

Ford najavljuje nove električne modele

Ford do kraja tekuće i naredne godine najavljuje premijeru i drugog električnog modela na Volkswagen MEB platformi

Poznato je da će novi Volkswagen Amarok najvećim mehaničkim i tehnčkim delom biti „naslonjen“ na Ford Ranger i da će se proizvoditi u pogonu Ford u Južnoj Africi. A šta Ford dobija za uzvrat? Dobija Volkswagen MEB modularnu i prilagodljivu platformu za električne automobile, na kojoj će tokom 2023. godine pojaviti električni crossover, čija proizvodnja će biti u Kelnu u Nemačkoj.
Šta više, Ford je upravo objavio strategiju elektrifikacije marke u Evropi u kojoj se navodi da će ćak tri nova modela biti predstavljena do 2024., a koji će se pridružiti već postojećim modelima Ford Mustang Mach-E i Mustang Mach-E GT. Prvi najavljeni novitet biće crossover srednjeg segmenta a debitovaće do kraja 2022. godine, sa početkom prodaje u 2023. a biće najverovatnije pandan modelu Volkswagen ID.4. Godinu dana kasnije, Ford će lansirati još jedan električni crossover, čiji koncept za sada drži u tajnosti. Može samo da se nagađa da će biti model sličan modelu VW ID.5 GTX (coupe crossover), ali to je čista spekulacija, mada se zna da će se takođe proizvoditi u Kelnu uz opis da će biti sportski crossover.
Na trećem električnom novitetu Ford uveliko radi, a nije prevelika tajna da će se raditi o električnoj verziji dobro prodavanog modela Puma. Trenutno, Puma se kupcima u Evropi nudi sa blagim hibridima, a potpuno električna verzija počeće da se proizvodi od 2024. godine u pogonu Ford u Rumuniji u mestu Krajova.
U svojoj snažnoj komercijalnoj diviziji Ford će imati Transit Courier, Tourneo Courier, Transit Custom, Tourneo Custom, i E-Transit sa potpuno električnim pogonom do 2024. godine.
Prama najnovijem proširenom ugovoru između Forda i Volkswagena, Ford želi da udvostruči planirani volumen automobila na VW MEB platformi i u narednih šest godina dostigne proizvodnju od 1.2 miliona komada. Ovakav ambiciozan plan je odlična vest po Volkswagen obzirom da će uvećati prihode prodajući već razvijenu tehnologiju za električnu MEB platformu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacia Logan MCV postaje električna Lada

Stara Dacia Logan MCV pretvara se u e-Largus, prvu potpuno električnu Ladu a razvoj ...

Upomoć!!!!

Pojavile su se vesti da bi se u prevazilaženje problema koje imaju hondine pogonske ...

Specijalni sajamski uslovi finansiranja za Hondu HR-V

Tokom Salona automobila, Honda Srbija pripremila je pogodnosti za kupovinu HONDA HR-V modela uz ...

Tesla nije proizveo nijedan Model S i Model X ove godine

Tesla u 2021. nije proizveo ni jedan jedini komad svojih najskupljih vozila Modela S ...

Nova Toyota Prius PHEV startovala na srpskom tržištu

Nova Toyota Prius PHEV startovala je sa prodajom na srpskom tržištu sa cenom od ...

Formula 1 – Carlos Sainz u Williamsu

Formula 1 – Carlos Sainz u Williamsu sa uzgovorom za naredne dve godine, što ...