fbpx

Ford najavljuje nove električne modele

Ford do kraja tekuće i naredne godine najavljuje premijeru i drugog električnog modela na Volkswagen MEB platformi

Poznato je da će novi Volkswagen Amarok najvećim mehaničkim i tehnčkim delom biti „naslonjen“ na Ford Ranger i da će se proizvoditi u pogonu Ford u Južnoj Africi. A šta Ford dobija za uzvrat? Dobija Volkswagen MEB modularnu i prilagodljivu platformu za električne automobile, na kojoj će tokom 2023. godine pojaviti električni crossover, čija proizvodnja će biti u Kelnu u Nemačkoj.
Šta više, Ford je upravo objavio strategiju elektrifikacije marke u Evropi u kojoj se navodi da će ćak tri nova modela biti predstavljena do 2024., a koji će se pridružiti već postojećim modelima Ford Mustang Mach-E i Mustang Mach-E GT. Prvi najavljeni novitet biće crossover srednjeg segmenta a debitovaće do kraja 2022. godine, sa početkom prodaje u 2023. a biće najverovatnije pandan modelu Volkswagen ID.4. Godinu dana kasnije, Ford će lansirati još jedan električni crossover, čiji koncept za sada drži u tajnosti. Može samo da se nagađa da će biti model sličan modelu VW ID.5 GTX (coupe crossover), ali to je čista spekulacija, mada se zna da će se takođe proizvoditi u Kelnu uz opis da će biti sportski crossover.
Na trećem električnom novitetu Ford uveliko radi, a nije prevelika tajna da će se raditi o električnoj verziji dobro prodavanog modela Puma. Trenutno, Puma se kupcima u Evropi nudi sa blagim hibridima, a potpuno električna verzija počeće da se proizvodi od 2024. godine u pogonu Ford u Rumuniji u mestu Krajova.
U svojoj snažnoj komercijalnoj diviziji Ford će imati Transit Courier, Tourneo Courier, Transit Custom, Tourneo Custom, i E-Transit sa potpuno električnim pogonom do 2024. godine.
Prama najnovijem proširenom ugovoru između Forda i Volkswagena, Ford želi da udvostruči planirani volumen automobila na VW MEB platformi i u narednih šest godina dostigne proizvodnju od 1.2 miliona komada. Ovakav ambiciozan plan je odlična vest po Volkswagen obzirom da će uvećati prihode prodajući već razvijenu tehnologiju za električnu MEB platformu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – na mesto Alonsa u Alpine dolazi Pastri

Formula 1 tim Alpine našao se zatečen odlukom Alonsa da pređe u Aston Martin, ...

Novi standardi trkačkih kaciga od 2019

FIA je objavila da će od 2019. u Formulu 1 biti uveden novi obavezni ...

Cadillac ukida ATS sedan nakon 2018., ali ostaje u segmentu

Cadillac je u sredu potvrdio da će 2018. biti poslednja modelska godina za kompaktni ...

Procurela slika predloga Formule 1 za 2021.

Procurele su slike Formule 1, koju Ross Brawn i njegov tim predlažu za 2021. ...

Audi e-tron trotinet stiže sledeće godine

Audi planira da sledeće godine proširi svoju e-tron oznaku u svet trotineta, kada počne ...

McLarenu stigla velika finansijska injekcija

McLaren grupa, majka firma McLaren Formula 1 tima i McLaren automobila, je poželela dobrodošlicu ...