fbpx

Jeep predstavio novi biturbo šestocilindraš

Jeep je predstavio novi šestocilindarski biturbo benzinski motor koji zamenjuje dosadašnje osmocilindarske pogonske jedinice

Jeep se “odlučio” na downsizing. Tako nekako bi se moglo protumačiti predstavljanje novog rednog 3.0 biturbo šestocilindarskog benzinca, kojim će zameniti dosadašnje osmocilindarske pogonske jedinice. Zove se Hurricane, a prema navodima proizvođača nekih 15% je efikasniji od V8 motora, kojima parira raspoloživom snagom.
Do kupaca će doći sa dve snage. Standardno, kako proizvođač navodi, ima “preko” 400 KS i 610 Nm. Ova slabija verzija optimizovana za ekonomičniju vožnju i koristi sistem recirkulacije ohlađenih izduvnih gasova. Snažnija, “High output” verzija novog benzinca ide preko 500 KS (ponovo bez objavljene tačne brojke) i čak 780 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Jeep navodi da je čak i ova verzija ekonomična sa potrošnjom, a pre svega je namenjena za kupce vozila koji će često vući teške prikolice.
Osnova novog Hurricane 3.0 I6 šestocilindraša je aluminijumski blok, sa karterom ulja takođe izrađenim od legure aluminijuma. Dva turbokompresora sa velikim protokom vazduha su male inercije, a svaki je zadužen za “veštačko disanje” po tri cilindra. Ubrizgavanje goriva je direktno u cilindre pod visokim pritiskom, sa jednom pumpom za slabiju verziju i dve gorivne pumpe za snažniju verziju agregata, a u svakom slučaju, pumpe za gorivo imaju lančani pogon. Jeep tvrdi da je konstruktivnim rešenjima došao da vrlo ravne krive obrtnog momenta, koji maksimum dostiže od 2.350 o/min, i zadržava ga sve do maksimalnog broja obrtaja.
Navodno, konstrukcija agregata je prilagođena i elektrifikaciji, pa se u budućnosti mogu očekivati i hibridni pogoni sa ovim benzincem kao osnovom. Jeep saopštava da tačne brojke snage ne saopštava zbog toga što će varirati u odnosu na model u koji je Hurricane ugrađen, a prva primena će biti u modelu Grand Wagoneer. Očekuje se da novi šestocilindraš postane pogon i novih generacija modela Dodge Challenger i Dodge Charger, gde će zameniti aktuelne V8 motore.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacia nema planove za veći SUV od modela Duster

U Evropi se možda trenutno sve vrti oko SUV-a, ali, Dacia je svesna da ...

Kako birate ulje za svoj automobil?

Ako ste se potrudili da pročitate tekst na temu zbog čega se menja ulje ...

Mašta može svašta: ovaj Barbie karting je pomalo zastrašujuć

„Brzo. Opasno. Zastrašujuće. I glupavo.“ Ovo su opisi dva čoveka koji su stvorili Barbie ...

Faraday Future okončao spor sa glavnim investitorom

Faraday Future je uspeo da izbegne ono što se činilo kao sigurna smrt, time ...

BMW predstavio M5 Competition

Prema najavi koju i ispunjava, BMW će najsnažnija izdanja predstaviti kao zaseban model BMW ...

Nova Mazda3 osvojila Red Dot “Best of the Best” nagradu

Mazda je osvojila nagradu “Red Dot: Best of the Best” za novu generaciju modela ...