fbpx

Jeep predstavio novi biturbo šestocilindraš

Jeep je predstavio novi šestocilindarski biturbo benzinski motor koji zamenjuje dosadašnje osmocilindarske pogonske jedinice

Jeep se “odlučio” na downsizing. Tako nekako bi se moglo protumačiti predstavljanje novog rednog 3.0 biturbo šestocilindarskog benzinca, kojim će zameniti dosadašnje osmocilindarske pogonske jedinice. Zove se Hurricane, a prema navodima proizvođača nekih 15% je efikasniji od V8 motora, kojima parira raspoloživom snagom.
Do kupaca će doći sa dve snage. Standardno, kako proizvođač navodi, ima “preko” 400 KS i 610 Nm. Ova slabija verzija optimizovana za ekonomičniju vožnju i koristi sistem recirkulacije ohlađenih izduvnih gasova. Snažnija, “High output” verzija novog benzinca ide preko 500 KS (ponovo bez objavljene tačne brojke) i čak 780 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Jeep navodi da je čak i ova verzija ekonomična sa potrošnjom, a pre svega je namenjena za kupce vozila koji će često vući teške prikolice.
Osnova novog Hurricane 3.0 I6 šestocilindraša je aluminijumski blok, sa karterom ulja takođe izrađenim od legure aluminijuma. Dva turbokompresora sa velikim protokom vazduha su male inercije, a svaki je zadužen za “veštačko disanje” po tri cilindra. Ubrizgavanje goriva je direktno u cilindre pod visokim pritiskom, sa jednom pumpom za slabiju verziju i dve gorivne pumpe za snažniju verziju agregata, a u svakom slučaju, pumpe za gorivo imaju lančani pogon. Jeep tvrdi da je konstruktivnim rešenjima došao da vrlo ravne krive obrtnog momenta, koji maksimum dostiže od 2.350 o/min, i zadržava ga sve do maksimalnog broja obrtaja.
Navodno, konstrukcija agregata je prilagođena i elektrifikaciji, pa se u budućnosti mogu očekivati i hibridni pogoni sa ovim benzincem kao osnovom. Jeep saopštava da tačne brojke snage ne saopštava zbog toga što će varirati u odnosu na model u koji je Hurricane ugrađen, a prva primena će biti u modelu Grand Wagoneer. Očekuje se da novi šestocilindraš postane pogon i novih generacija modela Dodge Challenger i Dodge Charger, gde će zameniti aktuelne V8 motore.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rolls-Royce Spirit Of Ecstasy postala aerodinamičnija

Rolls-Royce Spirit Of Ecstasy, legendarna figura na hladnjacima modela Rolls Royce dobila je novu ...

Mercedes koštao Russela pobede u Formuli 1 – Perezu pobeda

Pretposlednja trka sezone Formule 1 donela je sve ono što se od ovog takmičenja ...

Aehra najavljuje spektakularan enterijer

Aehra je potpuno nova italijanska marka koja dokazuje da minijaturne marke mogu konkurisati gigantima ...

Električni Ford Mustang nije daleko?

Biće mnogo onih koji neće biti oduševljeni, ali Mustang Lithium EV Concept najavljuje da ...

Težak udes za Otta Tanaka na Monte Karlo Reliju

Branilac titule WRC šampiona estonski vozač Ott Tanak i njegov suvozač doživeli su težak ...

Volvo predstavio novi S60 – u Americi

Nakon elegantnog karavana V60, Volvo je podmladio porodicu limuzina za novi S60 Volvo postaje ...