fbpx

MotoGP – tim Suzuki Racing se povlači iz takmičenja?

MotoGP padokom se kao grom iz vedra neba pronela vest da se Suzuki kao proizvođač povlači iz najvišeg ranga moto takmičenja na planeti

MotoGP padokom se pronela vest koja mnogima deluje neverovatna – Suzuki se povlači iz najvišeg ranga motociklističkog takmičenja na planeti, i to iz finansijskih razloga. Iako mnogi još uvek ne veruju, pa čak ni oficijelni MotoGP i Suzuki mediji nisu potvrdili ovu vesti, po svemu sudeći Suzuki će nakon samo sedam godina od povratka u MotoGP ponovo raspustiti svoj tim, nakon jedne osvojene titule Joana Mira 2020. godine. Japanska marka koja će se ponovo oprostiti od svojih brojnih navijača u svojim redovima je imala vozače kao što su Barry Sheene, Marco Lucchinelli, Franco Uncini, Kevin Schwantz i Kenny Roberts Jr, koji su Suzuki činili velikom trkačkom silom na pistama širom sveta u eri dvotaktnih motocikala u kraljevskoj klasi od 500 cm³. Iako je Suzuki nastavio da se takmiči dolaskom četvorotaktnih agregata, povukao se na kraju 2011. godine zbog finansijskih problema, kada je na start izlazio samo sa jednim vozačem, Alvarom Bautistom.

Foto: Suzuki Racing

Prema vesti koju je objavio Motorsport.it, Suzuki je juče sazvao sastanak svih članova MotoGP tima kako bi im saopštio da će se na kraju sezone 2022. povući iz takmičenja. Iako se šef tima Livio Suppo pripremao za naredne sezone, i od fabrike tražio da mu saopšti sa kolikom budžetom raspolaže kako bi ponudio produženje ugovora vozačima Joanu Miru i Alexu Rinsu (obojici ove godine ističe ugovor), u Hamamtsuu je odlučeno da je vreme da se stavi ključ na bravu tima. Iako se još očekuje da Suzuki Racing i zvanično objavi ovu odluku, iznenada je otvoreno pitanje nastavka karijere vozača. Prema trenutnim spekulacijama, Joan Mir će se pridružiti Marcu Marquezu u timu HRC na mestu Pola Espargara, dok je sudbina Alexa Rinsa potpuno neizvesna, iako je pre samo nekoliko nedelja tim otvoreno govorio da želi da produži saradnju sa njim.
Za sada, u trenutku pisanja teksta, u timu, a i od strane Livia Suppa, koji se za ovu sezonu priključio Suzuki Racing timu, o ovim vestima vlada potpuna tišina, iako se nalaze na stazi u Herezu na zvaničnim testovima.
U međuvremenu, oglasila se i Dorne podsećajući tim Suzuki da se ugovorom obavezao da će u definisanom periodu biti deo MotoGP šampionata, i da ne može “tek tako” da se povuče iz takmičenje. U istom saoštenju Dorna, koja je vlasnik MotoGP šampionata, dodaje da ako dođe do sporazumnog raskida ugovora sa Suzukijem ima dovoljno zainteresovanih fabričkih i nezavisnih kandidata koji će za 2023. godinu popuniti upražnjeno mesto, kao i da će biti ponovo razmotren idealan broj učesnika na startu MotoGP trka u budućnosti. Znajući informacije od ranije, to bi moglo značiti da bi se u startnom poretku mogla otvoriti četiri nova mesta, obzirom da se govorilo da je optimalno imati još samo dva dodatna takmičara u odnosu na trenutni broj od 24.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dosta je bilo odmaranja

Dok vozači Formule 1 počinju svoj petnji raspust, MotoGP vozači su svoj završili i ...

MotoGP – Ducati i Bagnaia zajedno do 2024.

MotoGP tim Ducati se obezbedio na duže staze novim ugovorom sa Francescom Bagnaijom MotoGP ...

Rossi zvanično potpisao za SRT Yamaha tim

Valentino Rossi i SRT Yamaha tim su u Barseloni saopštili da je ugovor konačno ...

Maveric Vinales od prešao put očaja do sjaja

Pre sedam dana vozač Yamaha MotoGP tima Maveric Vinales bio je poslednji, danas je ...

Zarco ponovo čini čuda u MotoGP-u

Održane su kvalifikacije za prvu trku MotoGP sezone 2018. koja se sutra vozi na ...

Rossi nije više brz kao nekada, kaže Giacomo Agostini

Legenda moto trka Giacomo Agostini, dao je svoje viđenje forme Valentina Rossija Giacomo Agostini ...