fbpx

Formula 1 – CEO Volkswagen Grupe potvrdio ulazak u F1

Do sada u formi bezbrojnih spekulacija i nepotvrđenih izjava, a od sada i zvanično – Porsche i Audi ulaze u Formulu 1, potvrdio je Diess

Foto: VW Group

Formula 1 će od 2026. sigurno dobiti dva nova i velika imena – Porsche i Audi. Ovo je sada definitivno i zvanično, a javno potvrđeno u live streamingu pod imenom “Dialog with Diess”, na službeno Youtube kanalu Volkswagen Grupe.

Foto: VW Group

Diess je odbacio mogućnost da će se u Formuli 1 pojavljivati ime Volkwagen, obzirom da se F1 ne uklapa u imidž i stil marke, ali se zato uklapa u sportske marke grupe Porsche i Audi. Diess je rekao da su izmene u pravilima za pogonske grupe savršena prilika da se uđe u takmičenje 2026., kao i da je poslednja prilika da se uđe u Formulu 1 u ovoj deceniji.
Obe marke, Porsche i Audi se obavezuju na učešće u Formuli 1 od početka sezone 2026., kada će bolidi koristiti isključivo gorivo sintetičkog umesto fosilnog porekla. “Za razvoj pogonske grupe za bolid Formule 1 potrebno je tri do četiri godine, pa je i definitivna odluka VW Grupe doneta praktično u pravom, ali i poslednjem trenutku.

Foto: VW Group

Diess je obrazložio da je ulazak u Formulu 1 a ne u neke druge vidove takmičenja na svetskom nivou odluka grupe zbog toga što se Formul 1 izuzetno pozitivno globalno razvija, a prvi čovek VW-a kaže da će marke dobiti odličnu ekspoziciju u Americi i Aziji, gde je Formula 1 sve popularnija i gledanija.
„VW Grupi bi bilo potrebno pet do 10 godina da dođu do nivoa kada bi se mogli takmičiti za šampionske titule, da se Porsche i Audi ne priključuju 2026. kada će svi imati potpuno nove pogonske grupe i niko neće imati iskustava sa novim pogonskim sistemima”, rekao je Diess, i dodao da su obe marke počele razvoj svojih pogonskih grupa iako još nije precizirano ko će u kojoj kakvoj formi ptistupiti Formuli 1. Takođe, Diess je priznao da nisu svi članovi uprave VW Grupe bili za ulazak u Formulu 1, ali su na kraju svi glasali za, kada su bili uvereni da će pristupanje F1 unaprediti vrednost marki Porsche i Audi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Škoda Fabia počela da se proizvodi

Danas je prva Fabia četvrte generacije sišla s proizvodne linije u glavnom pogonu Škoda ...

Polako se otkriva Škoda Scala

Škoda Scala je prvi model koji je na A0 MQB platformi Volkswagen Grupe Prema ...

Porsche ponovo razmišlja o Formuli 1, ali ako…

Porsche je i zvanično priznao da razmišlja o Formuli 1, ali samo ako bi ...

BMW Vision Neue Klasse X je SUV

BMW Vision Neue Klasse X je SUV nove generacije električnih modela koji će obeležiti ...

Mercedes predstavio novi GLA

Nakon šest godina i više od milion prodatih komada, došlo je vreme za drugu ...

Aston Martin DBX ima 550 KS i koči kao DBS Superlaggera

U decembru će zvanično biti otkriven, a Aston Martin uveliko podgreva maštu DBX-om, svojim ...