fbpx

General Motors bi se mogao vratiti u Evropu

General Motors bi se mogao vratiti na tržište Evrope kao proizvođač isključivo električnih automobila

General Motors bi se mogao vratiti na tržište Evrope pet godina nakon što se sa njega povukao prodajom marke Opel. U međuvremenu, nekadašnja GM-ova marka Opel postala je deo Stellantis Grupe nastale spajanjem PSA i FCA. Odlukom da proda Opel, General Motors se praktično potpuno povukao iz Evrope, sa tržišta putničkih automobila.
U doglednoj budućnosti, GM bi se ipak mogao vratiti do kupaca u Evropi. CEO General Motorsa Mary Barra, CEO General Motorsa je za Detroit Free Press rekao da Evropa ima potencijala za električna putnička vozila, i da bi se GM mogao vratiti i to kao proizvođač isključivo električnih automobila. Generalni plan GM-a predviđa da u narednoj deceniji kompletna ponuda modela postane električna.
„Pre nekih pet godina prodali smo Opel PSA Grupaciji i ne žalimo zbog te odluke kada su u pitanju modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali, tražimo mogućnosti za rast kakve se stvaraju mogućnošću povrataka u Evropu kao „igrač“ u segmentu električnih automobila, a ja to jedva čekam“, objasnila je Barra.
Zapravo, General Motors se i nije potpuno povukao iz Evrope. Na određenim tržištima prodaje se Chevrolet Corvette, a i marka Cadillac ima mali prodajnu mrežu u zapadnoj Evropi. Međutim, to su prodaje modela za mali krug kupaca, a GM traži potencijalne kupce u mnogo većem volumenu prodaje, kakve bi mogli privući nova visoko komercijalna električna vozila narednih generacija. General Motors radi i na pokretanju potpuno novog biznisa u mobilnosti za Evropu, koji vodi Mahmoud Samara bivši potpredsednik Cadillaca za severnu Ameriku. Barra je objasnila da za GM glavna tržišta ostaju severna Amerika i Kina, ali da će prodani timovi napraviti plan za povratak najboljih modela u prodajne i servisne mreže u Evropi. Barra kaže da je za sada teško predvideti koji novi modeli bi se mogli pojaviti u Evropi, ali da bi njen glas bio za odabrane električne modele luksuzne marke Cadillac, koji će do kraja decenije u svojoj ponudi imati samo električna vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Chevrolet Tahoe i Suburban iz salona sa 1.000 KS?

“Specialty Vehicle Engineering” je najavio da će pojedini Chevroletovi dileri uskoro nuditi modifikovane modele ...

Rimac C_Two na testu elektromagnetnog zračenja

Dok se vozila sa SUS motorima testiraju na emisiju otrova iz izduvnog sistema, elektro ...

Dacia Jogger je dobila hibridni pogon

Dacia Jogger je dobila hibridi pogon koji jednom od najpristupačnijih vozila u MPV segmentu ...

Williams Racing prodat američkom investitoru

Williams Racing je u potpunosti prodat američkoj investicionoj firmi Dorilton Capital Williams Racing, legendarni ...

“Plus 1” Dacia specijalna letnja ponuda

Dacia svojim kupcima uvek daje više, pa tako je i sada za sve one ...

SUV za 2 miliona evra na platformi kamiona

Na salonu u Dubaiju krajem prošle godine prikazan je najskuplji SUV na svetu, postavljen ...