fbpx

General Motors bi se mogao vratiti u Evropu

General Motors bi se mogao vratiti na tržište Evrope kao proizvođač isključivo električnih automobila

General Motors bi se mogao vratiti na tržište Evrope pet godina nakon što se sa njega povukao prodajom marke Opel. U međuvremenu, nekadašnja GM-ova marka Opel postala je deo Stellantis Grupe nastale spajanjem PSA i FCA. Odlukom da proda Opel, General Motors se praktično potpuno povukao iz Evrope, sa tržišta putničkih automobila.
U doglednoj budućnosti, GM bi se ipak mogao vratiti do kupaca u Evropi. CEO General Motorsa Mary Barra, CEO General Motorsa je za Detroit Free Press rekao da Evropa ima potencijala za električna putnička vozila, i da bi se GM mogao vratiti i to kao proizvođač isključivo električnih automobila. Generalni plan GM-a predviđa da u narednoj deceniji kompletna ponuda modela postane električna.
„Pre nekih pet godina prodali smo Opel PSA Grupaciji i ne žalimo zbog te odluke kada su u pitanju modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali, tražimo mogućnosti za rast kakve se stvaraju mogućnošću povrataka u Evropu kao „igrač“ u segmentu električnih automobila, a ja to jedva čekam“, objasnila je Barra.
Zapravo, General Motors se i nije potpuno povukao iz Evrope. Na određenim tržištima prodaje se Chevrolet Corvette, a i marka Cadillac ima mali prodajnu mrežu u zapadnoj Evropi. Međutim, to su prodaje modela za mali krug kupaca, a GM traži potencijalne kupce u mnogo većem volumenu prodaje, kakve bi mogli privući nova visoko komercijalna električna vozila narednih generacija. General Motors radi i na pokretanju potpuno novog biznisa u mobilnosti za Evropu, koji vodi Mahmoud Samara bivši potpredsednik Cadillaca za severnu Ameriku. Barra je objasnila da za GM glavna tržišta ostaju severna Amerika i Kina, ali da će prodani timovi napraviti plan za povratak najboljih modela u prodajne i servisne mreže u Evropi. Barra kaže da je za sada teško predvideti koji novi modeli bi se mogli pojaviti u Evropi, ali da bi njen glas bio za odabrane električne modele luksuzne marke Cadillac, koji će do kraja decenije u svojoj ponudi imati samo električna vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Alonso vozi 24 časa Le Mansa u Toyoti

Iako je Alonsov prvi nastup na trci izdržljivosti neslavno završio, zvanično je potvrđeno da ...

Von Koenigsegg objašnjava kako osnovati auto kompaniju

Ako želite da osnujete uspešnu auto kompaniju, Christian von Koenigsegg je čovek sa kojim ...

VW odlaže proizvodnju 250.000 vozila zbog WLTP

VW je saopštio da će biti odložena proizvodnja 250.000 novih vozila zbog stupanja na ...

Još se ništa ne zna, ali biće sigurno

BMW-ovi zavaničnici su potvrdili da će 26. maja na ovogodišnjem Concorso d’Eleganza Villa d’Este ...

Misija završena – peti rekord za Hondu Civic Type R

Honda je završila svoju planiranu misiju. Cvic Type R drži rekorde na pet staza ...

Francuska firma već prodaje potpuno autonomne automobile

Možda je teško poverovati, ali jedna francuska kompanija već proizvodi i prodaje potpuno autonomne ...