fbpx

General Motors bi se mogao vratiti u Evropu

General Motors bi se mogao vratiti na tržište Evrope kao proizvođač isključivo električnih automobila

General Motors bi se mogao vratiti na tržište Evrope pet godina nakon što se sa njega povukao prodajom marke Opel. U međuvremenu, nekadašnja GM-ova marka Opel postala je deo Stellantis Grupe nastale spajanjem PSA i FCA. Odlukom da proda Opel, General Motors se praktično potpuno povukao iz Evrope, sa tržišta putničkih automobila.
U doglednoj budućnosti, GM bi se ipak mogao vratiti do kupaca u Evropi. CEO General Motorsa Mary Barra, CEO General Motorsa je za Detroit Free Press rekao da Evropa ima potencijala za električna putnička vozila, i da bi se GM mogao vratiti i to kao proizvođač isključivo električnih automobila. Generalni plan GM-a predviđa da u narednoj deceniji kompletna ponuda modela postane električna.
„Pre nekih pet godina prodali smo Opel PSA Grupaciji i ne žalimo zbog te odluke kada su u pitanju modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali, tražimo mogućnosti za rast kakve se stvaraju mogućnošću povrataka u Evropu kao „igrač“ u segmentu električnih automobila, a ja to jedva čekam“, objasnila je Barra.
Zapravo, General Motors se i nije potpuno povukao iz Evrope. Na određenim tržištima prodaje se Chevrolet Corvette, a i marka Cadillac ima mali prodajnu mrežu u zapadnoj Evropi. Međutim, to su prodaje modela za mali krug kupaca, a GM traži potencijalne kupce u mnogo većem volumenu prodaje, kakve bi mogli privući nova visoko komercijalna električna vozila narednih generacija. General Motors radi i na pokretanju potpuno novog biznisa u mobilnosti za Evropu, koji vodi Mahmoud Samara bivši potpredsednik Cadillaca za severnu Ameriku. Barra je objasnila da za GM glavna tržišta ostaju severna Amerika i Kina, ali da će prodani timovi napraviti plan za povratak najboljih modela u prodajne i servisne mreže u Evropi. Barra kaže da je za sada teško predvideti koji novi modeli bi se mogli pojaviti u Evropi, ali da bi njen glas bio za odabrane električne modele luksuzne marke Cadillac, koji će do kraja decenije u svojoj ponudi imati samo električna vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai svojoj ponudi dodaje i sportski SUV Kona N

Hyundai proširuje ponudu svojih N modela, a prvi sledeći biće Kona N, prvi SUV ...

Vettel kažnjen, Alonso će voziti Indy 500

Vettel je kažnjen zbog nervoze na merenju vozila, ali je zadržao svoju poziciju u ...

Formula 1 – Alonso hoće više Krack upozorava

Formula 1 – Alonso hoće više i bolje rezultate dok šef tima Aston Martin ...

Faraday Future opet u finansijskim problemima

Čini se da stvari za Faraday Future kreću opet nizbrdo, jer se startup za ...

Ferrari za kraj sezone predstavljanja

I Ferrari je predstavio svoj bolid koji više nije sjajan nego mat, ali i ...

Land Rover Defender 130 je spreman za izazove

Land Rover Defender 130 najduži je Defender ikada a u sebe može da primi ...