fbpx

DeLorean se vratio za budućnost uz Alpha5

DeLorean se stvarno vratio, a futurističkim izgledom i rešenjima deluje kao da je stigao iz budućnosti

DeLorena se stvarno vratio, a po futurističkom izgledu, stvarno deluje kao da se vratio iz budućnosti. Oznaka novog DeLoreana je Alpha5, a iako za inspiraciju koristi DMC-12 ipak nema preterano mnogo veze sa sportskim kupeom koji je, osim poslovnog neuspeha, u večnost uvela filmska trilogija „Back to the future“.
Doduše, ima vrata u stilu „galebovih krila“, koja se otvaraju nagore, kakva je Italdesign podario DMC-12, ali su ogromna, mnogo veća nego na kupeu. Pored toga, umesto nesretno odabranog partnera za dobavljača motora, novi DeLorean Alpha5 ima potpuno električni pogon. A skladu sa danas aktuelnim rešenjima koja koriste električna vozila, DeLorean Alpha5 ima velike točkove, uske LED svetlosne grupe i utičnicu za punjenje u prednjem odbojniku.
U enterijeru, filsmsku „skalameriju“ nazvanu fluksni kondenzator zamenila je zadnja klupa, tačnije dva odvojena zadnja sedišta. Kao i većina aktuelnih električnih automobila visoke klase DeLorean Alpha5 je digitalizovan, uz višenamenski ekran koji „pliva“ na centralnoj konzoli. Iako deluje futuristički, zadržao je većinu klasičnih komandi, uključujući kasičan upravljač, doduše, „podsečen“ sa donje strane.
Obzirom na dimenzije vrata i odsustvo B stuba, deluje da će pristup zadnjoj klupi biti laši nego što bi se moglo pretpostaviti.
DeLorean Alpha5 je velik automobil, mnogo veći od prethodnika. Dug je 4,995 mm, širok 2.044 mm i visok samo 1.370. Ovajve proporcije donele su odličnu aerodinamiku, pa je koeficijent čeonog otpora gotovo rekordnih 0.23.
Kompanija DeLorean je i dalje tajnovita po pitanju pogona, koji sigurno neće biti nedovoljno snažni 3.0 V6 iz kooperacije Peugeot-Renault-Volvo. Za sada, saopšteno je da će Alpha5 do 100 km/h ubrzavati za 3.4 sekunde, 4.35 sekundi do 140 km/h i imati maksimalnu brzinu ograničenu na 240 km/h. Uz poveliku bateriju kapaciteta preko 100 kWh, trebao bi dohvatiti autonomiju od oko 500 kilometara, a navedene brojke odnose se na model sa baznim performansama, što znači da će bitii i boljih.
Kompanija DeLoren saopštava da će proizvodnja biti poverena pogonu u Italiji, dok će pogonski sistem stizati od dobavljača iz Engleske. Objavljeni plan najavljuje ograničenu proizvodnju od samo 88 komada, ali i budući kupe i to sa V8 motorom. Šta više, ako sve bude išlo po planu, pod markom DeLorean pojaviće se i luksuzna električna limuzina, pa čak SUV sa hirdogenskim pogonom, ali ti već previše zalazimo u budućnost. Pre toga Alpha5 bi trebao da uđe u proizvodnju tokom 2024. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Hamiltonu pol, Verstappenu ograda

U prvim ikada kvalifikacijama Formule 1 na stazi Jedah Corniche Circuit u Džedi bolje ...

BMW u Formuli E

BMW ulazi u Formulu E u sezoni 2018/2019. kao fabrički tim u saradnji sa ...

Goodyear razvija pneumatike za EV

Da električna vozila imaju, a tek će imati velik uticaj na dobavljače, potvrđuje Goodyear ...

Renault Clio slavi 30. rođendan

Renault Clio, svetski bestseller u svom B segmentu slavi 30. rođendan Trideset godina evolucije ...

Nissan Z GT500 spreman da zameni GT-R u japanskoj GT seriji

Nissan je krajem ovog leta predstavio novu generaciju svog Z sportskog modela koji će ...

Volkswagen Multivan T7 debitovao kao naslednik Caravelle

Volkswagen je sa predstavljanjem potpuno novog modela Multivan T7 penzionisao dosadašnje, dobro poznato ime ...