fbpx

Koliko će koštati automobili sa Euro 7 motorima?

Odavno se govori da će uvođenje Euro 7 norme za emisiju CO2 poskupeti automobile, a šef Renaulta kaže i koliko

Od 2025. godine nove još striktnije Euro 7 norme za emisiju izduvnih gasova trebale bi da stupe na snagu. Odavno slušamo da će najrigoroznije norme do sada poskupeti automobile, pa čak i ugroziti opsatanak modela u A i B segmentu, upravo zbog visoke cene agregata i katalitičkih sistema za Euro 7 normu. Kao logično, postavlja se pitanje i koliko će zapravo poskupeti automobili?
Luca de Meo, prvi čovek Renault Grupe, na konferenciji ChangeNOW govorio je u brojkama. „Izračunali smo smo šta to znači u odnosi na našu kompletnu modelnu ponudu i planove za buduće modele. Renault će prelazak na Euro 7 normu koštati oko milijardu evra, što bi donelo prosečno poskupljenje po automobilu od oko 1.000 evra, a za to poskupljenje automobil će emitovati 3 do 4 grama CO2 manje nego sada“. Sa druge strane, de Meo je uporedio stari Nokia mobilni telefon sa tastaturom sa aktuelnim pametnim telefonima i rekao: „Ne možete očekivati da stari mobilni telefon sa tastaturom zamenite pametnim telefonom sa 5G internet vezom, brilijantnom kamerom i ekranom visoke rezolucije, a platite ga manje nego staru Nokiju“.
Sa druge strane, iako opravdava poskupljenja automobila činjenicom da nude više od prethodnih modela ipak otkriva i činjenicu koja nije a strani poskupljenja. „Aktuelna Euro 6d norma je u odnosu na 1990. godinu smanjila emisiju CO2 za 66%. Ako se i kada se bude uvela Euro 7 norma, emisija CO2 biće manja za 66.7% u odnosu na 1990. godinu“, kaže de Meo, objašnjavajući da su benefiti novih standarda mali a cena njihovog uvođenja izuzetno visoka.
Euro 7 norma trebala bi stupiti na snagu 2025. godine, a zbog krize koje su izazvale pandemija Covid-19 virusa kao i globalna nestašica čipova, proizvođači sve glasnije traži da se uvođenje nove norme odloži.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Durand novi potpredsednik za dizajn marke Dacia

Na čelo dizajna marke Dacia došao je David Durand, na mesto koje je nakon ...

Formula 1 pobeda Verstappena na VN Las Vegasa

Formula 1 pobeda Verstappena na VN Las Vegasa, u relativno zanimljivoj trci u “Gradu ...

Borba oko Defendera

Proizvodnja klasika Land Rovera modela Defender prekinuta je prošle godine nakon 68 godina. Međutim, ...

Porsche Taycan najbrži serijski električni sedan na Nirburgringu

Porscheov električni sedan, Taycan, još nije zapravo ni pokazan u serijskoj verziji a već ...

Hamiltonu pol pozicija po kiši u Spa

Lewis Hamilton je osvojio pol poziciju za prvu trku Formule 1 nakon letnje pauze ...

Bottasu prve kvalifikacije Formule 1

Prve kvalifikacije, prve trke šampionata Formule 1 2020. pripale su Valtteriju Bottasu u Mercedesu ...