fbpx

Unapređeni Hyundai Ioniq 5 ima povećanu autonomiju

Kupci koji kupe unapređeni Hyundai IONIQ 5 model 2023. sada će moći da idu još dalje sa jednim punjenjem

Kupci koji kupe ažurirani Hyundai IONIQ 5 model 2023. sada će moći da idu još dalje sa jednim punjenjem. Zahvaljujući novoj bateriji od 77,4 kWh, druga verzija, potpuno električnog CUV srednje veličine sa aluminijumskim naplatcima od 19 inča, dostići će domet do 507 km koristeći isključivo električni pogon.
Pored povećanja dometa vožnje, da bi se dodatno poboljšalo iskustvo vožnje, dizajn, punjenje i tehnološke karakteristike IONIQ 5, što je od prve promocije bilo popularno među novinarima i Hyundai kupcima, biće takođe unapređeni. Kad je reč o dizajnu, ažurirana verzija modela za 2023. imaće nove opcije za izbor, uključujući neobojene crne branike sa crnim ukrasima u kombinaciji sa Projection LED osvetljenjem.
Funkcija kondicioniranja baterije omogućiće da IONIQ 5 automatski prilagodi temperaturu nove baterije od 77,4 kWh tokom putovanja, kako bi osigurao optimalne uslove punjenja kada se dostigne tačka punjenja. Garantujući poboljšane performanse punjenja u stvarnom životu u hladnim ambijentalnim uslovima, ova funkcija se automatski aktivira kada se tačka punjenja unese u navigacioni sistem vozila pomoću povezanih ruta.
Kao dodatak ovom tehnološkom napretku, ažurirani IONIQ 5 će biti opremljen i digitalnim centralnim retrovizorom (Digital Centre Mirror – DCM) zasnovanim na video zapisima koji optimizuju vidljivost pružajući nesmetan panoramski pogled sa zadnje strane automobila. DCM kamera je instalirana ispod zadnjeg spojlera IONIQ 5.
U međuvremenu, nova funkcija inteligentnog prigušivanja vibracija (Smart Frequency Dampers – SFD) ažuriranog IONIQ 5 poboljšava odziv vešanja prednje i zadnje osovine kako bi se povećala udobnost uz održavanje performansi upravljanja i kvaliteta zvuka. SFD je u stanju da podesi i razdeli sile prigušenja zavisno od frekvencije vibracija na putu. Za visokofrekventne vibracije sada sile prigušenja mogu biti značajno smanjene, što obezbeđuje glatkiju vožnju. Za niže frekvencije, sile prigušenja se održavaju konstantnim, što poboljšava upravljanje i kontrolu karoserije.
Od svog predstavljanja 2021. godine, IONIQ 5 je osvojio mnoge obožavatelje zahvaljujući Električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), naprednom dizajnu i mogućnosti brzog punjenja od 10 do 80 procenata za samo 18 minuta. Takođe je opremljen i tehnologijom Vehicle-to-Load (V2L), koja može da puni ili napaja bilo koju električnu opremu, kao i električno podesivim prednjim sedištima koja pružaju osećaj bestežinskog stanja i daju podršku za potkolenice. V2L omogućava dvosmerno punjenje i planirano je da ugrađeni dvosmerni punjač koji omogućava ovu funkciju takođe podržava Vehicle-to-Grid (V2G) u budućnosti .
Kao rezultat ovih revolucionarnih inovacija, IONIQ 5 je dobio niz prestižnih nagrada. Od inauguracije modela pre godinu dana osvojio je i deset nagrada za automobil godine u Evropi, a nedavno je nagrađen svetskim nagradama za automobile u sve tri kategorije u kojima je bio nominovan: Svetski automobil godine, Svetsko električno vozilo godine i Svetski dizajn automobila godine.
IONIQ 5 je takođe zauzeo prvo mesto na uporednom testu 5.000 tačaka nemačkog automobilskog magazina Auto Zeitung, gde je osvojio prvo mesto pobedivši Kia EV6, Mercedes EKB, Polestar 2 i Tesla Model Y. Proglašen je i za kompanijski automobil godine u 2022 Company Car Today CCT 100 Awards, a izabran je i za pobednika u kategoriji transporta na 2021 GOOD DESIGN Avards.
Ažurirani IONIQ 5 sa modelom za 2023. biće dostupan kupcima u Evropi u drugoj polovini 2022. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi produžava životni vek V6 TDI motorima

Audi se polako odjavljuje iz proizvodnje automobila sa SUS motorima, ali će svojim V6 ...

Koji automobili su najpouzdaniji po ADAC-u

Nemački ADAC je tokom prošle godine imao čak 3.7 miliona pomoći na putu, što ...

Volkswagen Golf 8 GTI samo sa DSG menjačem

Volkswagen Golf 8 GTI samo sa DSG menjačem nakon uvođenja osvežene evolucije popularnog hatchbacka ...

Genesis GV60 će (navodno) pomeriti granice

Prvi luksuzni crossover koji priprema Genesis, navodno će pomeriti tehnološke granice i prepoznavati lik ...

Bentley Bentayga i Millen vrlo uspešni na Pikes Peak-u

Rhys Millen je za volanom Bentley Bentayge uspeo da održi prosečnu brzinu od 107 ...

Dešava se – Porsche povlači 340.000 vozila zbog menjača

Dešava se i onima koji su poslovično solidni sa kvalitetom. Porsche mora da povuče ...