fbpx

Porsche Cayenne zamalo na platformi Mercedesa ML

Porsche Cayenne jedan od najpopularnijih SUV-a u luksuznoj sportskoj klasi, zamalo je podelio svoju platformu sa Mercedesom ML

Foto: Porsche

Porsche Cayenne je u svojoj trećoj generaciji, i teško da se može i pomisliti da njegova popularnost opada. A mnogi zaboravljaju da je uloga i misija modela Cayenne u odnosu na marku Porsche, bila mnogo važnija i odgovornija od samog ulaska sportske marke u SUV segmet. Glavna misija Cayennea je bila da spase Porsche od bankrota, pred kojim se čuvena sportska marka našla krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka. Srećom po sve ljubitelje i kupce ove marke, misija je uspela i do polovine 90-ih, Porsche je ponovo stao na noge, a duboku krizu ostavio iza sebe.
Ipak, nastanak Cayennea nije bio jednostavan. Proizvođač je imao čak pet koncepata različitih vozila koje je trebalo da postane „treći Porsche“, a na kraju su u ozbiljnim razmatranjima ostali luksuzni mini van i SUV. Koncept brzog, sportskog terenca je dobio veću podršku od stratega i upravnog odbora kompanije, i počela je potraga za partnerom sa kojim bi se podelio razvoj modela, za Porsche nepoznatog segmenta. Prvi kontakt ostvarne je sa Mercedes-Benzom, čiji plan je najavljiva lansiranje prve generacije modela ML za 1997. Danas Klaus-Gerhard Wolpert, vođa projekta Cayenne kaže da je ideja bila sopstvena karoserija i enterijer, ali tehnologija u velikoj meri podeljena sa ML-om, uz motore i delove donjeg postroja koje bi razvio Porsche.
Još 1996. saradnja Porschea i Mercedes-Benza bila je na dobrom putu, ali se do kraja te godine i završila. Kamen spoticanja bila je različita vizija kompanija u ekonomskom delu, i ekonomskim odnosima među kompanijama. U tom trenutku, Porscheu je bio neophodan drugi partner da dovrši započeto. Partner je postao Volkswagen, uz napomenu da u tom trenutku Porsche njije bio deo Volkswagen Grupe.
Rukovodstvo Volkswagena je „na prvu“ prepoznalo velik potencijal projekta, kao i mogućnost da pod sopstvenom VW markom ma luksuzni SUV. U junu 1997. kompanije su se i zvanično udružile oko projekta koji je u tom trenutku imao ime Colorado, i bio koncipiran kao veliki, luksuzni SUV na platformi koju će razviti Porsche. Inženjeri u Štutgartu uporedo su radili razvoj svog ali i modela koji će do kupaca stići sa VW amblemom.
Iako su od tada do danas Porsche Cayenne i Volkswagen Touareg, osim podvozja delili čak i panele karoserije, jedno nikada nisu delili – motore. Šta više, kada je 2002. predstavljen prvi Cayenne četiri godine od početka projekta, tadašnji CEO Porschea Vendelin Videking nas je ubeđivao da Cayenne nikada neće imati dizel motor. Ispalo je drugačije, Cayenne je i te kako dobio dizele i bio popularan sa dizelima, a sve ostalo je istorija…

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Uhapšen šef Force India F1 tima Vijay Mallya

Vijay Mallya direktor Formula 1 tima Force India uhapšen je u Londonu, prema zahtevu ...

Novo premijum EKO Racing 100 RON gorvo na EKO pumpama

Kompanija EKO Serbia najavila početak prodaje premium goriva EKO Racing 100 RON i veliku ...

Mercedes ostaje u Formuli 1 ako se smanje troškovi

Mercedes je u poslednjih šest godina pokupio sve lovorike u Formuli 1, pa ipak ...

Osvežen Hyundai i20

Predstavljen je osveženi Hyundai i20, a u prodaju će krenuti od leta ove godine ...

Zvanično: Renault u McLarenu

Govorkanja su i zvanično potvrđena, Renault pogonske grupe pokretaće bolide tima McLaren Zvanično je ...

Renault Captur – kako zadržati već postignuto

Renault Captur, namerno ili slučajno uz savršen tajming plasiran je 2013. i postao hit, ...