fbpx

MotoGP – Marquez se obratio svojim navijačima

MotoGP šampion Marc Marquez se otvorenim pismom obratio svojim navijačima širom sveta i otkrio kako napreduje oporavak

Foto: HRC Media

MotoGP šampion i vozač fabričkog tima Honda Marc Marquez je u fazi oporavka od četvrte operacije nadlaktične kosti, a svojim navijačima se obratio otvorenim pismom koje u celosti prenosimo:
„Primio sam mnogobrojne poruke podrške od vas, mojih navijača, koje su uvek dobrodošle, a pogotovo u ovakvim trenucima. Želim da znate kako napreduje moj oporavak. Ideja da bi uopšte mogao da odem na još jednu operaciju pojavila se još u septembru prošle godine. Proveravali smo moje rame periodično kako bi utvrdili napredak i zarastanje preloma nakon treće operacije. Kada je stigla predsezona, želeo sam da ubedim sebe da mogu, ponavljajući sam sebi frazu „snaga je u mozgu“, koju sam ustanovio kao svoj moto. Ali, kako je počela sezona, shvatio sam da su moja ograničenja jako velika. Moja deja je bila da odvezem celu sezonu iako smo znali da moja kost nije potpuno zarasla nakon treće operacije i znajući ograničenja koja imam, ali da u javnosti prikrivam svu nelagodu i probleme, kako bi izbegao pitanja. Samo moji najbliži saradnici su znali pravo stanje stvari.
Odlučujući trenutak došao je u vreme trke za Veliku nagradu Francuske, kada je sve bilo spremno za 3D CT sken. Tada smo odlučili da uradimo novu, četvrtu operaciju. Sama operacija u Americi me je jako iznenadila predoperativnim i postoperativnim planom, koji je mnogo drugačiji nego u Španiji. Postoperativni period je bio vrlo kratak. Odmah sam otpušten uz dozvolu da mogu da letim i vratim se kući. Međutim, priprema za operaciju je bila bila vrlo detaljno isplanirana i sve je unapred bilo dobro pripremljeno.

Foto: HRC Media

Pre operacije bio sam u dobrom raspoloženju, ali u satima nakon operacije osećao sam se jako loše, što zbog anestezije što zbog bolova koje sam imao. Tako je bilo dva-tri dana, ali obzirom da mi ovo nije bila prva operacija ramena, znao sam šta me čeka, da je bol normalan i da će vremeno proći.
Sada se dosta dobro osećam zato što više nema bola. Osećam se motivisan i sa uzbuđenjem očekujem da započnem oporavak čim to lekari odobre, i da otkrijem da li moje rame radi kao što bi trebalo.
Trenutno sam u stanju nade. Obzirom na način kako sam vozio i takmičio se, nisam sebe video još dugo na motociklu, možda još godinu ili dve. Nakon operacije u Rochesteru nada se vratila da mogu nastaviti da se takmičim bez bola i da uživam na motociklu. Za šest nedelja čeka me rentgen snimanje kosti. U zavisnosti šta snimak pokaže, biće definisan put rehabilitacije. Trenutno malo uživam u odmoru, pošto ne mogu početi 100% sa treningom. Iako deluje da trenutno imam mnogo slobodnog vremena, svaki trenutak u danu mi je isplaniran. Ustajem rano, idem u obaveznu šetnju od sat i po, potom gledam da sebi nađem posla, i komuniciram sa svojim timom i porodicom. Posle podne lagano treniram donji deo tela, i pomalo levom rukom.
Ponekad prestanem da razmišljam o motivima, a u mom slučaju shvatam da moji motivi dolaze iz strasti i entuzijazma. A to je isto kao i pre 10 godina. To me gura prema cilju da se ponovo takmičim na dobrom nivou, zabavljam se i nemam nikakve bolove.
Moram da kažem i da nisam sam na na ovom putu oporavka. Podržavaju me vozači kao što je Àlex Crivillé, koji je imao sličnu situaciju, Alberto Puig, sa kojim najviše komuniciram, i Mick Doohan, koji je imao nekoliko teških povreda. To su ljudi koji su me najviše savetovali i posebno im se zahvaljujem na podršci“.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Marquezu 6 od 6 pol pozicija

Marquez je uspeo da osvoji i šestu pol poziciju u ukupno šest Moto GP ...

Dakar Reli 2023 – 6. etapa donela probleme Audiju

Dakar Reli 2023 je u šestoj etapi doneo velike probleme za posade Audija, Al-Attiyahu ...

Lorenzo se vraća na Ducati!?

Jorge Lorenzo na Hondi nije uradio ništa za pola sezone, a teško je poverovati ...

Jorge Lorenzo se povukao sa trke u Japanu

Vozač tima Ducati, Jorge Lorenzo, povukao se sa trke u Japanu nakon što je ...

Hondini MotoGP šampioni

Hondina tri MotoGP motocikla – RC211V, RC212V i RC213V – pobedili su na više ...