fbpx

Rolls-Royce i Hyundai zajednički u aeronautici

Britanski Rolls-Royce i južnokorejski Hyundai saopštili su da će u partnerstvu razvijati električni pogon i gorive ćelije za avijaciju

Rolls-Royce i Hyundai postaju partneri. Zvuči čudno pa i neprirodno, ali kompanije su izdale zvanično saopštenje da memorandum o razumevanju, koji je samo uvertira za potpisivanje formalnog i obavezujućeg ugovora. Da stvari budu jasnije, ni Hyundai ni Rolls-Royce se u ovom partnerstvu neće (berem primarno) baviti automobilima i kopnenim prevozom nego aeronautikom. Za sve koji ne znaju, samo podsećamo a Rolls-Royce Aero Engines, i Rolls-Royce Cars nemaju mnogo zajedničkih veza i potpuno su nezavisne kompanije u zajedničkoj grupaciji. RR je više nego ozbiljan igrač u vazduhoplovnoj industriji. Rolls-Royce Holdings je multinacionalna kompanija koja radi za vazduhoplovstvo i kosmonautiku, kao i vojnu industriju. RR je trenutno drugi proizvođač na svetu pogonskih grupa za avione, bavi se propulzijom u nautici i energetskim sektorom, .
Zajedničkim snagama, kao partneri, Rolls-Royce i Hyundai radiće na novim tehnologijama koje će avijaciji doneti čistije pogonske grupe. Preciznije, kompanije će raditi na razvoju tehnologija za avionski elektro pogon, kao i gorivih ćelija koje kao gorivo koriste hidrogen, a koje bi bile primenjive u vazduhoplovima.
Upravo potpisani memorandum o razumevanju sadrži pet definisanih strateških tačaka. Pre svega, Rolls-Royce je prepoznao Hyundai kao jednu od vodećih svetskih kompanija u domenu gorivih ćelija i hidrogena kao izvora energije. Od Hyundaija se očekuje da Rolls-Royceu pomogne u lansiranju novih energetskih i propulzivnih sistema, dok će zajednički razviti novi pogonski sitem za Hyundai Advanced Air Mobility diviziju.
Rezultat ove saradnje trebao bi biti vidljiv već 2025. godine kada bi trebao biti predstavljen avion sa električnim pogonom i gorivim ćelijama sa hidrogenom.
Nezavisno od ovog projekta, Rolls-Royce uveliko radi na razvoju najbržeg aviona sa električnim pogonom, koj bi trebao dostići brzinu od 480 km/h. Britanska kompanija je ranije najavila svoj put i strategiju do nulte emisije svih svojih proizvoda do polovine veka.
Sa svoje strane, Hyundai uveliko gleda u nebo i upravo je arokosmonautičkom salonu u Farnboroughu predstavio koncept kabine buduće eVTOL (električno vertikalno poletanje i sletanje) letilice, pa saradnje sa Rolls-Royceom dobija nogo više logike, obzirom da Hyundai ima svoju Supernal diviziju koja se bavi vezdušnim transportom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Yamaha na sajmu nautike u Beogradu

U Beogradu se od 3. do 7. aprila održava sajam nautike, lova, ribolova i ...

Da li su Regent Seaglideri budućnost?

Regent Seaglider je projekat koji bi trebao obezbediti brz i udoban transport preko vodene ...

Na prodaju Royal Falcon One jahta

Kome nije dovoljan samo Porsche, u svoje vlasništvo može dodati Royal Falcon One, super ...

Motojet H2O Adrenalin 2018. startovao u Beogradu

Motojet H2O Adrenalin program obuke u vožnji vodenih skutera za omladinu uspešno počeo u ...

Uber predstavio protopip svog novog letećeg taksija

Uber je vrlo odlučan da podigne svoje servise deljenja vozila u nebo, te je ...

Motojet H2O Adrenalin sa decom na Drini

Opština Mali Zvornik, Drina i Zvorničko jezero bili su domaćini Motojet H2O Adrenalin manifestaciji ...