fbpx

Rolls-Royce i Hyundai zajednički u aeronautici

Britanski Rolls-Royce i južnokorejski Hyundai saopštili su da će u partnerstvu razvijati električni pogon i gorive ćelije za avijaciju

Rolls-Royce i Hyundai postaju partneri. Zvuči čudno pa i neprirodno, ali kompanije su izdale zvanično saopštenje da memorandum o razumevanju, koji je samo uvertira za potpisivanje formalnog i obavezujućeg ugovora. Da stvari budu jasnije, ni Hyundai ni Rolls-Royce se u ovom partnerstvu neće (berem primarno) baviti automobilima i kopnenim prevozom nego aeronautikom. Za sve koji ne znaju, samo podsećamo a Rolls-Royce Aero Engines, i Rolls-Royce Cars nemaju mnogo zajedničkih veza i potpuno su nezavisne kompanije u zajedničkoj grupaciji. RR je više nego ozbiljan igrač u vazduhoplovnoj industriji. Rolls-Royce Holdings je multinacionalna kompanija koja radi za vazduhoplovstvo i kosmonautiku, kao i vojnu industriju. RR je trenutno drugi proizvođač na svetu pogonskih grupa za avione, bavi se propulzijom u nautici i energetskim sektorom, .
Zajedničkim snagama, kao partneri, Rolls-Royce i Hyundai radiće na novim tehnologijama koje će avijaciji doneti čistije pogonske grupe. Preciznije, kompanije će raditi na razvoju tehnologija za avionski elektro pogon, kao i gorivih ćelija koje kao gorivo koriste hidrogen, a koje bi bile primenjive u vazduhoplovima.
Upravo potpisani memorandum o razumevanju sadrži pet definisanih strateških tačaka. Pre svega, Rolls-Royce je prepoznao Hyundai kao jednu od vodećih svetskih kompanija u domenu gorivih ćelija i hidrogena kao izvora energije. Od Hyundaija se očekuje da Rolls-Royceu pomogne u lansiranju novih energetskih i propulzivnih sistema, dok će zajednički razviti novi pogonski sitem za Hyundai Advanced Air Mobility diviziju.
Rezultat ove saradnje trebao bi biti vidljiv već 2025. godine kada bi trebao biti predstavljen avion sa električnim pogonom i gorivim ćelijama sa hidrogenom.
Nezavisno od ovog projekta, Rolls-Royce uveliko radi na razvoju najbržeg aviona sa električnim pogonom, koj bi trebao dostići brzinu od 480 km/h. Britanska kompanija je ranije najavila svoj put i strategiju do nulte emisije svih svojih proizvoda do polovine veka.
Sa svoje strane, Hyundai uveliko gleda u nebo i upravo je arokosmonautičkom salonu u Farnboroughu predstavio koncept kabine buduće eVTOL (električno vertikalno poletanje i sletanje) letilice, pa saradnje sa Rolls-Royceom dobija nogo više logike, obzirom da Hyundai ima svoju Supernal diviziju koja se bavi vezdušnim transportom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Marquis Yachts pruža pogled u proizvodnju Lexus LY 650 jahte

Lexus se širi u svet luksuznih jahti, a prvi model dizajniran za otvorena mora ...

Hyundai Motor i Healthy Seas čiste mora

Nakon što je prošlog marta najavljeno produženje partnerstva, Hyundai Motor i Healthy Seas nastavili ...

Sergio Perez ulazi u trke električnih čamaca

Sergio Perez ulazi u trke električnih čamaca UIM E1 šampionata u kojem će imati ...

BMW Icon ima dva elektromotora

BMW Icon ima dva elektromotora, napaja se iz šest starih baterija iz i3 i ...

Uz pomoć BMW-a solo oko sveta bez zaustavljanja

Vendée Globe jedna je od najtežih regata u takmičarskom jedriličarstvu i podrazumeva oploviti zemljinu ...

Vodeni skuter – prvo bezbedno pa tek onda zabavno

Letnja sezona je u punom jeku, a nema vodene površine, manje ili veće, na ...