fbpx

Rolls-Royce Spectre stiže do 625.000 test kilometara

Rolls-Royce Spectre je u razvojnoj fazi stigao do Azurne obale i na Francuskoj rivijeri prilazi brojki od 625.000 test kilometara

Rolls-Royce Spectre, prvi električni RR će do prvih kupaca stići krajem sledeće godine, a do tada još mnogo toga trema da se dotera, popravi i utvrdi. Trenutno, luksuzni Rolls-Royce Spectre je na Azurnoj obali, gde uz okruženje Mediterana skuplja test kilometre. A biće ih mnogo, obzirom da je plan Rolls-Roycea da do kraja razvoja sakupi 2.5 miliona kilometara, a samo na Azurnoj obali i u Provansi 625.000 testnih kilometara.
Obzirom da je početkom godine na Polarnom krugu već završio razvojni deo u ekstremno hladnim uslovima, sada je na Francuskoj rivijeri, u potpuno drugačijim uslovima od Arktičke hladnoće. Ovaj razvojni deo podeljen je u dve faze. Počinje na Autodrome de Miramas, nekada GP stazi, a sata visokotehnološkom test poligonu sa ukupno 60 kilometara staza, 20 testnih uslova, ali i 5 kilometara dugim kružnim ovalom sa krivinama pod nagibom za testiranja pri visokim brzinama.
Rolls-Royce se pohvalio da je u toku razvoja već uspeo da koeficijent čeonog otpora sa 0,26 smanji na 0,25, a ujedno podseća da će po pitanju torzione krutosti Spectre biti najčvršći ikada napravljeni “Rolls”. Trenutna faza testiranja i razvoja podrazumeva rad i doterivanje novog elektronskog sistema stabilizacije vozila, koji je sposoban da uz pomoć satelitske navigacije unapred pripremi ogibljenje za krivinu koja je pred vozilom. Već sada Rolls Royce tvrdi da će vožnja u modelu Spectre biti poput lebdenja na magično ćilimu.
Rolls-Royce Spectre je postavljen na potpuno novu Architecture of Luxury platformu, na kojoj će se naći i novi modeli Cullnan i Phantom, a koja će, između ostalog, imati i ozbiljan zadatka da izdrži opterećenja ogromnih vrata, dugih čak 1.5 metara.
Iako se na Rolls-Royce Spectre već dugo radi, proizvođač tvrdi da jo nije ni na “pola posla”. Tačnije iz RR stiže informacija da je razvojni program Spectre tek na 40%, što znači da je pred razvojnim timom jjoš jako dug put i jako mnogo kilometara.
Ne treba zaboraviti da će Spectre biti opremljen spketakularno složenim i sposobnim elektronskim sistemom sa 141.200 prijem-predaja relacija, što je tri puta vše od sposobnosti jednog aktuelnog modela Rolls-Royce. Ovaj elektronski sistem imaće preko 25.000 funkcija, a najbolji inženjeri fabrike na Azurnoj obali rade na usaglašavanju rada i uključivanju varijabila kao što su atmosferske prilike, stil i ponašanje vozača, uslovi na drumu i stanje vozila. Sami inženjeri već su Spectre nazvali Rolls-Royceom visoke rezolucije.
Torsten Müller-Ötvös, CEO Rolls-Royce Motor Cars kaže: “Nije preterivanje kada kažemo da je Spectre najiščekivanij model u 114 godina dugoj istoriji Rolls-Royce marke. Bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem čime su eliminisana brojna ograničenja, Spectre će biti najčistiji duh marke i otelotvorenje svega onoga što RR znači”.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Spreman prototip za Bugatti Centodieci omaž za EB110

Dok se raspravlja o budućnosti Bugattija u okviru Volkswagen Grupe, priprema se omaž nekadašnjem ...

Toyota zvanično pokazala svoj GR010 Hybrid za Leman

Toyota je zvanično pokazala svoj GR010 Hybrid, hiper automobil koji se sprema za Leman ...

Čak ni ova replika Mercedes 300 SL Gullwinga nije pristupačna

Mercedes-Benz 300 SL je ikona nemačkog brenda, a primerci u izvanrednom stanju donose preko ...

Ford će se osamostaliti od Volkswagena

Ford će se postepeno osloboditi zavisnosti Volkswagena po pitanju platforme za električna vozila u ...

Ford podneo zahtev za zaštitu imena Thunderbird

Ford je podneo zahtev za registrovanje zaštitnog znaka za ime Thunderbird kod Zavoda za ...

Lamborghini dopušta Amazon Alexi da upravlja sistemima vozila

Lamborghini je tokom CES-a u Las Vegasu otkrio da je Huracan EVO prvi automobil ...