fbpx

I Jaguar ode u „električare“ već od 2025. godine

Jaguar nekada poznat po inovativnim i snažnim pogonima se odjavio iz sektora sa SUS motorima i potpuno prelazi na elektro pogon

Jaguar je nekada i to decenijama bio poznat i prepoznatljiv po inovativnim i moćnim pogonima u svojim sportskim i elegantnim modelima. Na žalost, ništa nije zauvek, a britanska marka saopštila je da se potpuno povlači iz sektora automobila sa SUS motorima. I to praktično preko se koji postojeći model bude gasio, neće dolaziti njegova zamena.
Ovu strategiju Jaguar naziva Reimagine, a proizvodnja vozila isključivo sa elektro pogonom deo je plana da do 2039. Jaguar ima biznis sa nultom emisijom. U Reimagine stoji da će Jaguar razviti i kupcima ponuditi “dramatično lep portfolio novih modela koji izazivaju emocije”, a u koje će biti ugrađene tehnologije nove generacije.
Između ostalog, ovaj plan podrazumeva i da više neće biti limuzine XJ, iako je razvoj električne verzije bio uveliko u toku, ali je obustavljen zbog nedostatka novca. Doduše, Jagura najavljuje potpuno novu platformu za EV, u koju će zajedno sa Land Roverom uložiti 3.48 milijardi dolara, pa nije isključeno da će se XJ pojaviti, ali u negom drugačijem formatu od onog čiji se život završava. Sa druge strane, iako Thierry Bollore CEO JLR tvrdi da će budući modeli dostići status gotovo umetničkih dela na točkovima, evidentno se iz najavljenog plana može shvatiti da će iz Jaguara stizati pojednostavljena i osiromašena modelna ponuda zasnovana na samo jednoj platformi. U tom svetlu, dobra vest je da Bollore ne najavljuje otkaze ili gašenje pogona koje JLR ima u Velikoj Britaniji i drugim delovima sveta. Na kraju, ne treba zaboraviti da je kompletan Jaguar Land Rover deo indijskog giganta Tata Motors.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Da li će Haas morati na farbanje zbog ruske zastave?

Haas tim Formule 1 samo što je predstavio svoj bolid, a možda će morati ...

Suzuki eVX Concept najavljuje model za 2025. godinu

Suzuki eVX Concept najavljuje električni crossover koji stiže za 2025. godinu i malo je ...

Nissan Re-Leaf koncept spreman za apokaliptične scenarije

Nissan je predstavio koncept verziju svog električnog Leafa dizajniranu da služi kao vozilo hitne ...

Da li će u Volvo Mercedesov motor i obrnuto?

Da li će Li Shufu, najveći pojedinačni akcionar Daimlera jako promešati karte u automobilskom ...

McLaren predstavio najlakše FIA trkačko odelo na svetu

McLaren i Sparco su predstavili najlakše trkačko odelo na svetu koje ispunjava FIA propise ...

Škoda najavljuje osveženje modela Scala i Kamiq

Škoda najavljuje osveženje modela Scala i Kamiq pred dvostruku premijeru zakazanu za 1. avgust ...