fbpx

Formula 1 – Velika nagrada Holandije

Formula 1 – trka za Veliku nagradu Holandije vožena je na stazi Zandvoort pred prepunim tribinama Verstappenovih navijača

Photo by Dan Mullan/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202209040271 // Usage for editorial use only //

U trku Formule 1 za Veliku nagradu Holandije sa planirana 72 kruga, najbolje je startovao Max Verstappen u Red Bullu isto kao i Charles Leclerc, koji su zadržali svoje pozcije. Iza njih, dobar start je imao i Carlos Sainz koji se uz lakši kontakt odbranio od napada Lewisa Hamiltona. Dobro su startovali i Esteban Ocon u Alpini i Lance Stroll koji su nadoknadili po tri pozicije.
U četvrtom krugu, iako je zgubio poziciju od Landa Norrisa koji je odlično startovao, George Russel se penje na šesto mesto. Vodi Verstappen, drugi je Leclerc, treći je Sainz, četvrti je Hamilton. Prva trojica su na mekm pneumaticima, a Hamilton je na srednje tvrdim, dok je Sergio Perez na petom mestu na mekim.
11. krug, Verstappen ima prednost od 1.94 sekunde, Sainz zaostaje 5.88, dok je Hamilton na pola sekunde iza Španca u Ferrariju. Već u 12. krugu Ricciardo ide na zamenu pneumatika  prelazi na srednje tvrde, a zaostatak Sainza iza vodećim dvojcem raste. U 13. krugu tim Alpine se odlučuje da Alonsa prebaci na tvrde pneumatike.

Foto: Ferrari Press Office

U 14. krugu gume menjaju Schumacher i Latiffi, i prelaze na srednje tvrde. Sainz u 15. krugu ide na zamenu guma, isto kao i Perez. Međutim, Ferrari je imao veoma dug “pit stop”. Neverovatno, ali pneumatici nisu bili spremni, još jedna bruka za italijanski tim. Sainz izlazi na srednje tvrdim gumama, na 11. poziciju.
U lepoj borbi, Schumacher obilazi Vettela za 15. poziciju. U 17. krugu, dok Verstappen govori da su mu gume uredu, Leclerc ide na zamenu izlazi na četvrtu ozciju na srednje tvrdim gumama. U 18. krugu, vodi Verstappen, drugi je Hamilton, treću Russel. Krug posle Ferrarija i Red Bull menja gume Verstappenu, koji izlazi na treću pozciju na srednje tvrdim pneumaticima.

Foto: Mercedes-AMG Formula 1 Team – LAT Images

U 21. krugu trku vodi Hamilton koji nije menjao gume, a na drugoj poziciji je Russel. Verstappen je treći, a Leclerc četvrti 1.2 sekunde iza branioca titule. Najbrži na stazi je domaćin trke – Verstappen, ali i Leclerc je na sličnom nivou sa vremenima po krugu. Oba mercedesova vozača su brzi na pneumatcima starim 25 krugova, dok se Verstappen polako približava Russelu iza kojeg zaostaje 1.6 sekundi.
U 27. krugu, Mercedesi su i dalje na pneumaticima na kojima su startovali, Verstappen je u DRS zoni iza Russela  sa lakoćom obilazi Britanca na ulazu u 28. krug. Hamilton ima prednost od 3 sekunde ispred Verstappena, koji je znatno brži na novijim gumama. Leclerc je četvrti, peti je Perez, šesti je Sainz, sedmi Norris, osmi Stroll, deveti Alonso, 10. Ocon.

Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202209030662 // Usage for editorial use only //

U 29. krugu Hamilton prelazi na tvrde gume, a na stazu se vraća iza Pereza na 5. poziciju ispred Sainza. Verstappen je u vođstvu, al još nije menjao gume do 31. kruga. Treći je Leclerc.
I Russel menja gume u 32. krugu, a Hamilton na tvrdim gumama je po vremenima brži od Verstappena. Vodi Verstappen, slede Leclerc, Perez, Hamilton i Russel.
Polovina trke, 36. krug, Hamilton napada Pereza, ali se Meksikanac brani kasnim kočenjem,  ponovo je “ministar” odbrane, zadržavajući Hamltona iza sebe. Ipak, sedmostruki šampion prelazi na treće mesto. Na žalost i Vettel, potpuno nepotrebno zadržava Hamiltona da ga obđe za ceo krug.

Foto: Mercedes-AMG Formula 1 Team – LAT Images

U 39. krugu i Russel lako obilazi Pereza, dok je Hamilton u poteri za Leclercom koji je na drugoj poziciji. Krug 41, Perez prelazi na tvrde gume, a Verstappen vodi ispred Leclerca sa sa 10.6 sekundi, dok Hamilton zaostaje 17 iza vodećeg.
Na 29 krugova pre kraja, pokazuje se da su tvrdi pneumatici dobar izbor. Perez vozi najbrži krug trke, dok Leclerc sekundu po krugu gubi prednost u odnosu na Hamiltona i Russela.
44. krug sve menja Yuki Tsunoda staje na stazi u svom Alpha Tauriju, na stazi su ute zastave, Japanac se žali da mu nusu pričvršćeni točkovi, ali se ipak vraća u trku, bez izlaska vozila bezbednosti. U 46. krugu Leclerc dobija tvrde pneumatke, izlazi na četvrtu poziciju, ali daleko iza Hamiltona i Russela. Tsunoda ipak ma problema sa boldom, i vraća se u boks, ali ponovo izlazi na stazu. Tim mu poručuje da se zaustavi, što on čini na sredini staze. Žute zastave, pa VSC u 48. krugu. Kreće zamena pneumatika, Verstappen ide na tvrde, Hamilton na nove srednje tvrde gume, kao i Russel. Poredak je Verstappen, Hamilton, Russel, Leclerc. Lando Norris i Alonso 22 kruga pre kraja, kada je završen VSC, trke prelaze na meke pneumatike.

Foto: Alpine media

Poredak u 51. krugu je Verstappen, Hamilton, Russel, Leclerc, Perez, Ocon, Sainz, Norris, Alonso, Stroll. Ferrari ne funkcioniše na tvrdim gumama, Leclerc gubi vreme.
Nova drama u 55. krugu, Valtteri Bottas se zaustavio na stazi neposredno pre prve krivine, a sudije kasno ističu žute zastave. Sudije su u haosu, sa zakašnjenjem kreće vozilo bezbednosti. Nova gužva u pit lineu. Verstappen prelazi na meke gume, Leclerc takođe, a Perez na srednje tvrde. U poretku, 15. krugova pre kraja vodi Hamilton, iza njega i iza voza bezbednosti su Russel, Verstappen i Leclerc. Sva vozila iza vozila bezbednosti sprovode se kroz pit-line, dok se ne ukloni Bottasov Alfa Romeo.
U nastavak trke Hamilton će ući kao vdeći na srednje tvrdim gumama, sa Verstapenom, Russelom i Leclercom iza njega na mekim gumama. Trka se nastavlja 12 krugova pre kraja.
Verstappen prelazi u vođstvo odmah po restartu u 61. krugu. Već u sledećem krugu Verstappen ima preko 1.8 sekundi prednosti. U restartu Sainz uspeva da obiđe Pereza i zauzima peto mesto. U 64. krugu Russel obilazi Hamiltona za drugo mesto, a približava se i Leclerc koji ima priliku za treće mesto i napada Hamiltona u 65. krugu, ali se Britanac brani.

Foto: Ferrari Press Office

U sledećem, 66. krugu, Leclerc sa lakoćom pretiče Hamltona. Hamilton je ljut na svoj tim, a zanimljivo je da je tokom VSC-a Russel sam insistirao da pređe na meke pneumatike. Sainz i Perez vode bitku za 5. i 6. mesto. Sainz gubi svoju pozciju – zbog nebezbednog puštanja u boksu, kažnjen je sa pet sekundi, i pašće značajno u plasmanu. Tri kruga pre kraja, Perez napada Sainza, koji zlazi na travu van staze, potpuno nepotrebno, obzirom da je svakako ispred Sainza. Alonso je u DRS zoni iza Sainza u borbi za šesto mesto, odnosno peto uz kaznu Sainza.

Photo by Dan Mullan/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202209030254 // Usage for editorial use only //

Pobeda u zanimljivoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Holandije pripala je Maxu Verstappenu, koji je ponovo bio klasa za sebe, kao i tim Red Bull taktičkim odlukama. Drugo mesto osvojio je George Russel, treći je Charles Leclerc.
Sledeća trka vozi se u Monzi 11. septembra.
1 Max Verstappen Red Bull
2 George Russell Mercedes ++ 4.071
3 Charles Leclerc Ferrari +10.929
4 Lewis Hamilton Mercedes +13.016
5 Sergio Perez Red Bull +18.168
6 Fernando Alonso Alpine +18.754
7 Lando Norris McLaren +19.306
8 Carlos Sainz Ferrari +20.916
9 Esteban Ocon Alpine +21.117
10 Lance Stroll Aston Martin +22.459
11 Pierre Gasly AlphaTauri +27.009
12 Alex Albon Williams +30.390
13 Mick Schumacher Haas +32.995
14 Sebastian Vettel Aston Martin + 36.007
15 Kevin Magnussen Haas +36.869
16 Guanyu Zhou Alfa Romeo Racing +37.320
17 Daniel Ricciardo McLaren +37.764
18 Nicholas Latifi Williams + 1 Lap

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nagrađena autobiografija Damona Hilla

Autobiografija šampiona sveta Formule 1 iz 1996. godine nagrađena je od strane Royal Automobile ...

Test BMW X1 18d sDrive

BMW X1 18d sDrive najmanji je SUV u ponudi iz Minhena, a protiv sebe ...

Test Maserati GranTurismo Trofeo

Test Maserati GranTurismo Trofeo nas vodi u svet automobila koji nije za svakoga, a ...

Bruiser Honcho je spoj retro i modernog

Bruiser Conversions je predstavio svoju poslednju kreaciju baziranu na Jeep Wrangleru pod imenom Honcho ...

Hyundai predstavio strategiju za budućnost

Hyundai Motor Group je na međunarodnoj konferenciji o pogonskim sklopovima, koja je nedavno održana ...