fbpx

Honda u problemima sa proizvodnom

Honda je u problemima sa dobavljačima delova i komponenti i drastično smanjuje proizvodnju u svojim pogonima u Japanu

Honda je u problemima sa dobavljačima i nikako da konsoliduje svoju proizvodnju. Evidentno, primarna kriza izazazvana Covid-19 pandemijom je (za sada) prošla, ali nisu posledice. Stara narodna izreka da zmaj više ubija repom nego glavom, u slučaju autoindustrije, ispostavlja se više nego tačna. Poremećaji u dinamici proizvodnje i lancima isproruka koji su poremećeni izbijanjem pandemije, još nisu ni blizu elimnisani, a proizvodnja vraćena na volumen od pre pandemije.
Honda će u svoja dva pogona u Japanu koji proizvode modele Civic, CR-V, Honda e, Jazz/Fit i HR-V ovog mesca smanjiti proizvodnju i do 40% zbog problema sa isporukama komponenti i drugim logističkim problemima. Ovo smanjenje na koje je Honda prinuđena u neku ruku je i alarm za kompletnu globalnu autoindistriju, koja u drugom delu fiskalne godine nikako ne uspeva da podigne volumene proizvodnje zbog i dalje prisutnog nedostatka čipova.
Hondin pogon u Sartimi severno od Tokija smanjuje proizvodnju za 40%. Dve Honda linije u Suzuki u zapadnom Japanu imaće manju redukciju u proizvodnji, ali ipak smanjenu za 20%.
Iako se tokom juna meseca proizvodnja u dva pogona Honde normalizovala, nedostatak poluprovodnika i logistički problemi sa dobavljačima ponov su prouzrokovali poremećaje u ritmu proizvodnje vozila.
Za razliku od Honde, Toyota nema takvih problema i ne odustaje od plana da u fiskalnoj godini koja će se završiti u martu 2023. postigne globalni rekord i proizvede planiranih 9.7 miliona vozila, računajući da će se tokom jeseni dodatno poboljšati i prodaja vozila. Toyota je prošlog meseca najavila da će samo u septembru u svim svojim pogonima proizvesti 850.000 vozila, i da do novembra očekuje rast proizvodnje u skladu sa dinamikom snabdevanja i mogućnostima zaposlenih.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Muke za Porsche sa falsifikatima

Porsche je oformio posebno odeljenje koje se bavi praćenjem i pronalaženjem falsifikatora delova Velika ...

Malo po malo – nova Škoda Octavia

Malo po malo, otkrivaju se detalji nove Škode Octavije, čija premijera je zakazana za ...

Četvrto izdanje Jeep kampa održava se u Nemačkoj

Četvrto izdanje Jeep® kampa – godišnjeg sastanka na kojem se okupljaju članovi Grupe vlasnika ...

Biće Mercedes G Klase na struju

CEO Daimlera Ola Källenius potvrdio je plan za proizvodnju potpuno električne G Klase, ali ...

I Jaguar ode u „električare“ već od 2025. godine

Jaguar nekada poznat po inovativnim i snažnim pogonima se odjavio iz sektora sa SUS ...

IndyCar prelazi na hibridne pogone za sezonu 2020

IndyCar je najavio da će se do sezone 2022. oprostiti sa erom korišćenja isključivo ...