fbpx

Honda u problemima sa proizvodnom

Honda je u problemima sa dobavljačima delova i komponenti i drastično smanjuje proizvodnju u svojim pogonima u Japanu

Honda je u problemima sa dobavljačima i nikako da konsoliduje svoju proizvodnju. Evidentno, primarna kriza izazazvana Covid-19 pandemijom je (za sada) prošla, ali nisu posledice. Stara narodna izreka da zmaj više ubija repom nego glavom, u slučaju autoindustrije, ispostavlja se više nego tačna. Poremećaji u dinamici proizvodnje i lancima isproruka koji su poremećeni izbijanjem pandemije, još nisu ni blizu elimnisani, a proizvodnja vraćena na volumen od pre pandemije.
Honda će u svoja dva pogona u Japanu koji proizvode modele Civic, CR-V, Honda e, Jazz/Fit i HR-V ovog mesca smanjiti proizvodnju i do 40% zbog problema sa isporukama komponenti i drugim logističkim problemima. Ovo smanjenje na koje je Honda prinuđena u neku ruku je i alarm za kompletnu globalnu autoindistriju, koja u drugom delu fiskalne godine nikako ne uspeva da podigne volumene proizvodnje zbog i dalje prisutnog nedostatka čipova.
Hondin pogon u Sartimi severno od Tokija smanjuje proizvodnju za 40%. Dve Honda linije u Suzuki u zapadnom Japanu imaće manju redukciju u proizvodnji, ali ipak smanjenu za 20%.
Iako se tokom juna meseca proizvodnja u dva pogona Honde normalizovala, nedostatak poluprovodnika i logistički problemi sa dobavljačima ponov su prouzrokovali poremećaje u ritmu proizvodnje vozila.
Za razliku od Honde, Toyota nema takvih problema i ne odustaje od plana da u fiskalnoj godini koja će se završiti u martu 2023. postigne globalni rekord i proizvede planiranih 9.7 miliona vozila, računajući da će se tokom jeseni dodatno poboljšati i prodaja vozila. Toyota je prošlog meseca najavila da će samo u septembru u svim svojim pogonima proizvesti 850.000 vozila, i da do novembra očekuje rast proizvodnje u skladu sa dinamikom snabdevanja i mogućnostima zaposlenih.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Debitovao Abarth 500e sa 155 KS

Debitovao je Abarth 500e, električni hot hatch sa 155 KS i veštačkim zvukom motora ...

Na kaficu Porscheom 917…

Kako dobro zvuči ideja da se ode na kaficu Porscheom 917. Neki to sebi ...

Mnogo mašte ili igračka za bogate?

Kada dizajnerima automobila i pripadajućim inženjerima postane dosadno, a malo puste maštu na volju, ...

Toyota predstavila bZ4X prvi u seriji Beyond Zero

Toyota danas predstavlja svetsku premijeru potpuno novog automobila bZ4X, prvog modela u novoj seriji ...

Dacia Duster dobija benzince od 130 i 150 KS

Dacia proširuje gamu motora svog Duster SUV-a uvođenjem novog 1.3 litarskog turbo benzinca Dacia ...

JLR planira otkaze u Halewood fabrici u Engleskoj

Jaguar Land Rover planira da ugasi 500 radnih mesta u svojoj Halewood fabrici u ...