fbpx

Predstavljena Toyota Yaris Cross GR Sport

Toyota proširuje svoju paletu kompaktnih SUV vozila game Yaris Cross uvođenjem nove GR SPORT verzije

Toyota proširuje svoju paletu kompaktnih SUV vozila game Yaris Cross uvođenjem nove GR SPORT verzije inspirisane dostignućima brenda TOYOTA GAZOO Racing, koji je osvojio brojne svetske šampionate. S ekskluzivnim spoljašnjim i unutrašnjim detaljima i unapređenim sistemom oslanjanja koji pruža preciznije i lakše upravljanje, Yaris Cross GR SPORT čini ovaj model još privlačnijim širem krugu kupaca, posebno posle uspeha postignutih s proverenim modelima Corolla, Toyota C-HR i Yaris GR SPORT.
Spoljašnjost
Na ulici, novi Yaris GR SPORT izdvaja se po izgledu novih 18-inčnih aluminijumskih naplataka sa 10 paoka i njihovom sjajnom mašinskom obradom. Sportski detalji takođe obuhvataju novi zadnji difuzor i prednju rešetku s ekskluzivnom, visoko sjajnom „hot stamp“ crnom mrežastom površinom i diskretnim GR oznakama. Nova Dinamic Grey završna obrada već je prepoznatljiva boja GR SPORT-a, sada dostupna i kao dvotonska opcija s kontrastnim crnim krovom i stubovima.
Unutrašnjost
U kabini, prednja sportska sedišta imaju nove sive presvlake s crvenim štepovima, a sličan svetli šav primenjen je takođe i na upravljaču i ručici menjača. Premijum GR SPORT sedišta presvučena crnim perforiranim Ultrasuede™ materijalom, s osloncima od veštačke kože i crvenim štepovima, dostupna su i kao opcije.
GR logo je uočljivo istaknut na prednjim naslonima za glavu, tasteru za pokretanje, ekranu s instrumentima i upravljaču, a na vratima i instrument tabli umetnute su karakteristične metalne, srebrne oznake GR SPORT.
Dinamične performanse
Yaris Cross oslanja se na već dokazani kvalitet upravljanja, pre svega zahvaljujući GA-B platformi – istoj onoj koja je iskorišćena za model Yaris Hatchback, ovenčanog titulom za Evropski automobil godine 2021. – čime je obezbeđen nizak centar gravitacije, veoma kruta i uravnotežena karoserija. Pored toga, GR SPORT dobija još preciznije upravljanje, što je postignuto dodatnim podešavanjem ogibljenja, pružajući vozaču bolji osećaj prilikom upravljanja, uz manje naginjanje karoserije i bolje prianjanje.
I u ostalim aspektima novi GR SPORT zadržava sve kvalitete koji su omogućili modelu Yaris Cross da osvoji titulu najboljeg gradskog automobila na svetu 2022. godine (World Urban Car of the Year 2022). Objedinjujući Toyotino majstorstvo u konstruisanju malih automobila i SUV modela, Yaris Cross GR SPORT zasniva se na čuvenom kvalitetu i praktičnosti. Kupci cene visoku poziciju poput vožnje u SUV-u i dinamičnost nalik automobilu, što su vrline koje su prepoznatljive još od pojave originalne Toyote RAV4, prvog SUV vozila na svetu.
Praktičnost
Praktičnost obezbeđuje i deljivo zadnje sedište, čiji se nasloni mogu oboriti u odnosu 40:20:40, kao i dobijena preklopna površina koja omogućava da se kapacitet prtljažnog prostora poveća sa 397 litara (sa svim sedištima na mestu) do maksimalno 1097 l. Tako osmišljeno rešenje za prtljag pruža maksimalni unutrašnji prostor, i to sve u okviru kompaktnih spoljašnjih dimenzija koje su idealne za okretnu vožnju u gradskim sredinama.
Kao model s bogatim paketom opreme, pozicioniran rame uz rame s verzijama Yaris Cross Elegant i Adventure, Yaris Cross GR SPORT ima bogatu standardnu specifikaciju opreme, uključujući dvozonsku kontrolu klima uređaja, grejanje prednjih sedišta, kao i zatamnjeno zadnje staklo. GR SPORT je takođe opremljen sistemom Toyota T-Mate, paketom naprednih funkcija aktivne bezbednosti i pomoći vozaču.
Hibridni pogon
Toyotu Yaris Cross GR SPORT pokreće Toyotin visoko efikasan trocilindrični, 1,5-litarski Hybrid Dynamic Force pogon. Dug hod klipova u cilindrima pogonskog agregata, veoma brzo sagorevanje, visok kompresioni odnos od 14:1, kao i kontrole temperature i pritiska pomažu pogonskoj jedinici da dostigne vrhunsku toplotnu efikasnost od 40%. Smanjenje emisije CO2 i ušteda goriva kod modela Yaris Cross GR SPORT imaju za cilj da dostignu isti nivo kao na modelima u paketima opreme Yaris Cross Elegant i Adventure.
Yaris Cross
Predstavljen 2021. godine, Yaris Cross je od tada bio konstantno najtraženiji Toyotin automobil u Evropi, s prodajom više od 77.000 jedinica u prvoj polovini 2022. godine, što je osiguralo tržišni udeo u B-SUV segmentu od 7,7%, i predstavlja 48% udela u gami Yaris u istom periodu.
Pretprodaja novog modela Yaris Cross GR SPORT u Evropi počeće u trećem kvartalu 2022.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Honda u Ženevi: hibridna, električna i sportska

Honda će, na sajmu automobila u Ženevi od 8. do 18. marta, predstaviti niz ...

Koliko će koštati automobili sa Euro 7 motorima?

Odavno se govori da će uvođenje Euro 7 norme za emisiju CO2 poskupeti automobile, ...

Aston Martin Victor – jedinstveni V12 super automobil

Aston Martinovo Q odeljenje napravilo je unikatan super automobil pod imenom Victor Q by ...

Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6 u velikim problemima

Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6 uprkos osvojenim hvalospevima našli su se u velikim ...

Plug-in hibridni pogon biće kratkog daha?

Plug-in hibridni pogon viđen je kao prelazno rešenje od SUS ka elektromotorima, mogao bi ...