fbpx

Formula 1 – Velika nagrada Japana

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Japana, 18. sezone 2022 vozi se na stazi Suzuka

Photo by Mark Thompson/Getty Images ) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210090151 // Usage for editorial use only //

Formula 1 – 18. trka sezone 2022. za Veliku nagradu Japana, vozi se na stazi Suzuka, koja je duga 5.807 metara i planirana su 53 kruga. Kao i tokom slobodnih treninga u petak, trka će početi po kiši, na mokroj stazi. Max Verstappen kreće sa pol pozicije, a ukoliko povede od starta, pobedi i napravi najbrži krug, obezbedio je titulu šampiona sveta Formule 1 po drugi put. Svi vozači startuju na intermijijum pneumaticima za promenjive vremenske uslove. Vozač Alpha Taurija Pierre Gasley startuje iz boksa.

Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210090150 // Usage for editorial use only //

Velika borba na startu trke između Vestappena i Leclerca, ali je Holanđanin odbranio prvu poziciju iako je Leclerc imao bolji start i na kočenje za drugu krivinu stigao prvi. Na polovini prvog kruga trku pored staze završio je Carlos Sainz u Ferrariju i prouzrokovao izlazak vozila beznednost. Pored staze je zbog kvara automobila završio i Alex Albon u Williamsu. Sebastian Vettel i Fernando Alonso su u prvoj krivini imali kontakt, a Nemac je imao izlet van staze na koju je uspeo da se vrati. U trećem krugu trke, istaknuta je crvena zastava i trka je prekinuta.
Trka će biti nastavljena startom iza vozila bezbednosti, a svi vozači prešli su na pneumatike za kišne uslove. Sve što se do sada događalo u Japanu podseća na lakrdiju koja se prošle sezone događala u Belgiji. Vozači će ipak izaći na stazu, na 45 pre vremena do kojega mora da bude završena trka (u slučaju prekida trke, ukupno tri sata), pre svega zbog TV prenosa. Publika na punim tribina u Suzuki, a i svi pored televizora ili bilo kojih drugih nosioca slike iz Japana, nisu dobili ništa. Formula 1 je ponovo dovedena do paradoksa, u kojem tehnološki vrh automobilizma i najbolji vozači na svetu (barem teoretski) ne izlaze na stazu zbog kiše. Da, uz potunu respekt činjenice da je bezbednost vozača i svik oko staze na prvom mestu, Formula 1 ovo sebi ne sme da dozvoljava.

Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210070340 // Usage for editorial use only //

Zelene zastave na stazi Suzuka, svi bolidi izlaze na stazu iza vozila bezbednosti i trebao bi uslediti leteći start. Činjenica je da na stazi ima mnogo vode i da je vidljivost loša, mada Lewis Hamilton kaže da uslovi na stazi uopšte nisu loši. Formalno, vozi se četvrti krug trke Formule 1 za Veliku nagradu Japana. Trka će ipak krenuti, vozilo bezbednosti se sklanja sa staze, voziće se najduže 40 minuta. Verstappen kaže da je vreme za intermijujum pneumatike.
Trka je krenula, vodi Verstappen, drugi je Leclerc, treći Perez, četvrti Ocon, peti je Hamilton. Vettel je otšao u boks na zamenu guma i prešao je na intermidijum gume. Bliski susret u pit-lineu između Vettela i Latifija. I Lando Norris prelazi na intermidijume.
U boksu su i Verstappen i Leclerc, nema promene u poretku. U trci vodi Alonso, drugi je Ricciardo, treći Mick Schumacher. Vettel je mnogo brži na stazi na intermidijumima.
Na 33 minuta pre kraja trke, i Alonso ide na zamenu guma, a Haas računa na eventualni izlazak vozila bezbednosti na stazu i Schumachera ne poziva u boks.

Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210090325 // Usage for editorial use only //

Vodi Verstappen, iza njega su Leclerc, Schumacher, Perez, Ocon, Hamilton, Vettel, Alonso. Perez i Ocon obilaze Schumachera, kao i Hamilton koji dolazi na peto mesto. I Schumacher je prešao na intermidijume.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Trenutno najbrži na stazi je Leclerc, ali 6.9 sekundi iza vodećeg Verstappena. Hamlton se približio Oconu, i pokušaće napada za četvrto mesto. Verstapen ma prednost od skoro 10 sekundi.  Odlično vozi uskoro bivši vozač Formule 1 Nicolas Latifi u Williamsu, koji se na osmoj pozciji uspešno brani od Landa Norrisa. Leclerc 19 minuta pre kraja trke pita tim koliko bi izgubo kada bi ušao u boks na zamenu guma, a tim mu odgovara da bi to bilo pet pozicija.

Photo by Mark Thompson/Getty Images ) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210090194 // Usage for editorial use only //

Verstappen je uvećao prednost na preko 11 sekundi, a u toku je borba između Ocona i Hamiltona, koji ne uspeva da obiđe vozača Alpine. Alonso se približava Vettelu, a 16 minuta pre kraja trke, intermidijum pneumatici počinju da popuštaju, i sve više vozača razmišlja o odlasku u boks. Leclerc je sve sporiji, a Perez ga pristiže. Ocon se uspešno brani od Hamiltona, pravo trkanje na stazi.
8 minuta do kraja, Perez pristiže Leclerca, ali ga tek treba obići. Na menje od sekunde je iza vozača Ferrarija. Alonso odlazi na zamenu guma i vraća se na 10. mesto, iza Norrisa, kojeg već pola kruga kasnije obilazi na svežim pneumaticma.
Perezov Red Bull deluje daleko bolje od Ferrarja, a Hamilton nema rešenje za Ocona. Do kraja trke još samo pet minuta. Borba na stazi između Leclerca i Pereza, odlična vožnja oba vozača. Aonso je najbrži na stazi, ali na osmoj poziciji.
Manje od dva minuta do kraja trke, Leclerc se i dalje brani od Pereza, još pola minuta do kraja trke plus još jedan krug.
Poslednji krug u Japanu se vozi. Verstappen, Leclerc, Perez, Ocon, Hamlton, Vettel, Alonso, Russel. Perez agresivno pokušava protiv Leclerca, ali neuspešno. Leclerc ispravlja šikanu pre izlaska na ciljni pravac.

Photo by Mark Thompson/Getty Images ) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210090379 // Usage for editorial use only //

Trka je završena, pobeda na skraćenoj trci za Veliku nagradu Japana za Verstappena, drugi je Leclerc, treći Perez, ali Leclerc dobija kaznu od pet sekundi, i Perez osvaja dro, a Leclerc treće mesto.
Dodeljeni su puni poenu, a Max verstappen je uz kaznu Leclerca, odbranio titulu i postao šampion sveta Formule 1 za 2022. godinu, četiri trke pre kraja sezone. Tako barem kaže zvanična grafika Formule 1. Na žalost, FIA i Formula 1 ponovo vrlo nedosledno sprovode sopstvena praila, kako po pitanju kažnjavanja, tako i bodovanja skraćene trke.
Plasman u trci za Veliku nagradu Japana
1 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing
2 Charles LECLERC Ferrari +26.763
3 Sergio PEREZ Red Bull Racing +27.066
4 Esteban OCON Alpine +39.685
5 Lewis HAMILTON Mercedes +40.326
6 Sebastian VETTEL Aston Martin +46.358
7 Fernando ALONSO Alpine +46.369
8 George RUSSELL Mercedes +47.661
9 Nicholas LATIFI William s+70.143
10 Lando NORRIS McLaren +70.782
11 Daniel RICCIARDO McLaren +72.877
12 Lance STROLL Aston Martin +73.904
13 Yuki TSUNODA AlphaTauri +75.599
14 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team +86.016
15 Valtteri BOTTAS Alfa Romeo +86.496
16 Guanyu ZHOU Alfa Romeo +87.043
17 Pierre GASLY AlphaTauri +88.091
18 Mick SCHUMACHER Haas F1 Team +92.523

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Predstavljen najaerodinamičniji Ferrari ikada – Daytona SP3

Ferrari je predstavio Daytona SP3 – svoj najaerodinamičniji model ikada koji podseća na istorijski ...

Formula 1 – Ferrariju prvi startni red u Meksiku

Ferrariju prvi startni red u Meksiku, Leclercu pol pozicija, a Ricciardo odličan u bolidu ...

Aston Martin Valkyrie AMR Pro izašao na stazu u Bahreinu

Aston Martin Valkyrie AMR Pro je pre kvalifikacija i pre prve trke Formule 1 ...

Mercedes predstavio novi GLA

Nakon šest godina i više od milion prodatih komada, došlo je vreme za drugu ...

WRC – Rovanperi i Toyoti pobeda u Hrvatskoj

Kalle Rovanperä je u Toyot pobednik WRC relija Hrvatska, koji je u dramatičnoj završnici ...

Volvo bez dizela od sledeće godine

Volvo bez dizela od sledeće godine, nakon što su dominaciju u pogonu i prodaji ...