fbpx

Formula 1 – Verstappenu pobeda u Americi

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Amerike vožena je na stazi COTA u Ostinu u Teksasu, dugoj 5.513 metara sa 20 krivina

Photo by Alex Bierens de Haan/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210230623 // Usage for editorial use only //

Iako je borba za titulu Šampiona Sveta Formule 1 završena pre kraja sezone dominacijom Maxa Verstappena, 19. trka sezone koja se vozila u Ostinu u Teksasu, imala je još toga da odluči, uključujući borbu za drugo mesto, u kojoj učestvuju Charles Leclerc vozač Ferrarija i Sergio Perez vozač tima Red Bull. Na trku u Americi stigli su sa samo jednim poenom razlike u korist Pereza. Iako su osvojili drugo i četvrto mesto u kvalifikacijama, zbog novih delova pogonske grupe pomereni su unazad – Perez startuje sa 9. a Leclerc sa 12 pozicije. Prvi red čine Carlos Sainz i Max verstappen, a drugi red vozači Mercedesa, Hamilton i Russell.

Photo by Alex Bierens de Haan/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210230635 // Usage for editorial use only //

Najbolje je startovao Verstappen, a već u prvoj krivini okrenuo se Sainz, nakon kontakta sa Russellom. Prvi krug se završava u poretku Verstappen, Hamilton, Stroll, Russel, a trka je za Sainza završena. U drugi krug Perez ulazi na šestoj, a Leclerc na devetoj poziciji. Već na početku trećeg kruga, Verstappen ima prednost od preko 1.7 sekundi. U petom krugu, Russell, koji je evidentno kriv za kontakt sa Sainzom, obilazi Strolla i prelazi na treće mesto, a Perez je sledeći, čija meta je Aston Martin. Russel dobija kaznu od pet sekundi, a u šesti krug Perez ulazi na četvrtoj poziciji, dok se u međuvremenu Leclerc probio do sedme pozicije, ispred sebe ima Vettela i Strolla u Aston Martinima. Prvih 10 vozača je na srednje tvrdim gumama krenulo u trku, a Alonso koji je u 9. krugu na 11. mestu na tvrdim.
U 10. krugu trke vodi Verstappen sa 3.5 sekundi ispred Hamiltona, a slede Russel (kojeg čeka kazna), Perez, Stroll, Vettel, Leclerc, Gasley. Bottas u 11. krugu menja pneumatike i prelazi na tvrde. Isto čini i Hamilton u 13. krugu. Vertappen prelazi na tvrde gume u 14. krugu, a Russell odlazi na odsluženje kazne  zamenu guma. U 15. krugu vodi Perez, Verstappen se vrato na drugo mesto, a treći je Leclerc koji još nije menjao pneumatike. I Perez prelazi na tvrde pneumatike u 15 krugu, kao i Lando Norris, a Leclerc ostaje na stazi, na drugoj poziciji.
U 16. krugu vodi Verstappen, na drugom mestu je Leclerc još uvek na pneumaticima na kojima je startovao, treći je Hamilton, četvrti Vettel, a peti je Perez.

Foto: Scuderia Ferrari Press office

U 18. krugu Bottas završava u šljunku pored staze, a na stazu izlazi vozilo bezbednosti, čime se otvara prilka svima koji još nisu menjali pneumatike. Leclerc je koristi, kao i Vettel i Alonso. Leclerc se na stazu vratio odmah iza Pereza na četvrtu poziciju.
Od 22. kruga trka je nastavljena, a redosled je: Verstappen, Hamiton, Perez, Leclerc, Russell, Vettel, Stroll. Odmah po nastavku trke dolazi do kontakta Strolla i Alonsa u kojem su oba bolida oštećeni, a na stazu ponovo izlazi vozilo bezbednsti. Alonso je odpozadi udario u Strolla i lansirao se u vazduh. Greška Strollova, obzirom da je iznenada krenuo u levo kada je Alonso, većom brzinom već krenuo da ga oblazi. Alonso uspeva da se vrati u trku nakon odlaska u boks, dok je za Strolla trka završena.

Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210230177 // Usage for editorial use only //

Trka je nastavljena u 25. od 56 krugova. Poredak je Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc, Russel, Vettel. Verstappen već u 27. krugu ima 1.3 sekunde prednosti ispred Hamiltona, a Leclerc je 0.7 sekundi iza Pereza i borba za treću poziciju je u najavi. Upotreba DRS-a je dozvoljena, a Leclerc je na manje od sekunde za Meksikanca, međutim, Red Bull je brži na pravcima. Zanimjiva borba vodi se od 7. do 10. pozicije između Gasleya, Tsunode, Norrisa i Šchumachera.
U 30. krugu Leclerc napada Pereza, ali neuspešno. U sledećem krugu, Leclerc prelazi na treću poziciju ispred Pereza kasnim kočenjem i vrlo hrabrim manevrom.

Foto – Steve Etherington

U 34. krugu, Hamilton počinje da pristže Verstappena koji se zali na upravljivost i nepredvidivost sa vetrom, ali umesto napada na Verstappena, Hamilton odlazi na zamenu guma, i izlazi na novim tvrdim pneumaticima. Russel se približio Perezu, a Hamilton se vratio na šestu poziciju. Red Bull reaguje, Verstppen ulazi u boks, ali tim pravi grešku. Verstappena obila Leclerc u boksu. Obojica se u poslednjih 20 krugova trke vraćaju na srednje tvrdim gumama. I Russel menja gume i prelazi na nove tvrde gume.
U 38. krugu vodi Perez koji nije menjao gume, Vettel je drugi, Hamilton treći, Leclerc četvrti, Verstappen peti, ali na menjaču Leclerca. Tim Red Bull poziva Pereza na zamenu guma, u trci vodi Vettel, a Leclerc i Verstappen vode pravu bitku na stazi. Na početku 39. kruga Verstappen pokušava preticanje, ali tek u drugom pokušaju uspeva. Iza Hamiltona su na nešto više od četiri sekunde. Russel bez uspeha pokušava preticanje Pereza.
U 41. krugu u trci vodi Hamilton, iza njega su Vettel, Verstappen, Leclerc, Perez i Russell. Leclerc je na pola sekunde iza Verstappena. Vettel u 42 krugu odlazi na promenu guma koja traje čitavu večnost. Verstappen i Leclerc se na srednje tvrdim pneumaticima približavaju Hamiltonu.

Foto – LAT Images

10 krugova pre kraja trke, Verstappen je na 2.3 sekunde za Hamiltona. Na odličnim pozicijama su Magnussen na šestom i Alonso na sedmom mestu. Dva kruga kasnije, Verstappen je na 1.3 sekunde za Hamltona, a Leclerc ne može da prati vozača Red Bulla i zaostaje četri sekunde, a Alonso uspeva da dođe na šesto mesto. Verstappen je u DRS zoni Hamitona sedam krugova pre kraja. U 50. krugu, Verstappen preuzima vođstvo u trci preticanjem Hamiltona.
Pet krugova pre kraja Perez smanjuje zaostatak za Leclercom na 1.8 sekundi, a Verstappen dobija upozorenje zbog napuštanja granica staze. Verstappen ne uspeva da ostvari prednost, Hamilton je na manje od sekunde zaostatka. I Hamilton dobija upozorenje, dva kruga pre kraja Verstappen se oslobađa pritiska Hamiltona.

Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210230012 // Usage for editorial use only //

Pobeda u Americi pripala je Maxu Verstappenu i ovo je njegova 13. pobeda u sezoni 2022, drugi je Lewis Hamilton, a treći je liniju cilja prešao Charles Leclerc, koji je prešao na drugo mesto u generalnom plasmanu. Red Bull je obezbedio i pobedu u plasmanu konstruktora.
Sledeća trka vozi se 30. oktobra u Meksiku.

Poz Br Vozač Tim
1 1 Max Verstappen Red Bull Racing RBPT
2 44 Lewis Hamilton Mercedes
3 16 Charles Leclerc Ferrari
4 11 Sergio Perez Red Bull Racing RBPT
5 63 George Russell Mercedes
6 4 Lando Norris McLaren Mercedes
7 14 Fernando Alonso Alpine Renault
8 5 Sebastian Vettel Aston Martin Aramco Mercedes
9 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari
10 22 Yuki Tsunoda AlphaTauri RBPT
11 31 Esteban Ocon Alpine Renault
12 23 Alexander Albon Williams Mercedes
13 24 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari
14 10 Pierre Gasly AlphaTauri RBPT
15 47 Mick Schumacher Haas Ferrari
16 3 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes
17 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes
NC 18 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes
NC 77 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari
NC 55 Carlos Sainz Ferrari
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen ARVW do 360 km/h zahvaljujući aerodinamici

Do velike brzine automobil može doći na tri načina – velikom snagom, malom masom ...

Proizvodnja Nissan Ariye ne ide po planu

Proizvodnja Nissan Ariye ne ide po planu u hipermodernom pogonu i mnogo je sporija ...

Uz nove vlasnike i Smart je stigao u SUV segment

Saloni automobila služe za pokazivanje – Smart je pokazao svoj prvi SUV ikada na ...

Saabov kineski vlasnik kupio 20% Koenigsegga

Saabov kineski vlasnik, NEVS, saopštio je da je preuzeo 20 procenata akcija Koenigsegga, i ...

Koliko su bogati šefovi timova u Formuli 1?

Koliko su bogati šefovi timova u Formuli 1? Nedavno smo saznali da je Wolff ...