fbpx

De Tomaso P900 debitovao sa V12 motorom

De Tomaso P900 je predstavljen sa V12 motorom koji se vrti do 12.300 o/min ima 900 KS i ne zagađuje okolinu

De Tomaso P900 predstavljen je sa svim svojim “oblinama”, namenjen je samo za vožnju na stazi i ima čudo od motora koje ne zagađuje okolinu. Ako krenemo ispočetka, možemo se zapitati da li su neke stare marke i hiperautomobili počeli da niču na sve strane kao pečurke posle kiše? Stvarnost kaže da jesu i to kako sa tradicionalnim SUS pogonom tako i pokretani elektromotorima.
Najnoviji je De Tomaso, hipersportista koji će smeti da se vozi samo na stazi, a pored spektakularnog izgleda može da se pohvali i činjenicom da je izbegao elektrifikaciju. De Tomaso P900 ne samo da je izbegao elektrifikaciju pogona, nego ima još neverovatnih vesti. Fabrika tvrdi da završava svoj V12 koji je čudo od tehnike i biće najlakši kada napravljeni V12 masom od samo 220 kilograma. Da bi dostigao 900 KS koliko De Tomaso P900 ima, motor će se vrteti do čak 12.300 o/min, što je više čak i od V12 koji je Coswort pripremio za T.50. Gordona Murraya. Pored toga ovaj čudesni motor će bit ugrađen u automobil mase od samo 900 kilograma, pa će odnos mase i snage biti 1:1. I pored snage, De Tomaso je karbonski neutralan, obzirom da će motor koristiti sintetička goriva iz obnovljivih izvora. Prenos snage je samo na zadnje točkove preko Xtrac sekvencijalnog menjača.
De Tomaso P900 biće totalna egzotika. Košta tri miliona evra i biće proizvedeno samo 18 komada, a postoji i još jedan zanimljiv deo. Pomenuti V12 motor neće biti spreman do 2024. godine, ali nestrpljivi kupci ne moraju da čekaju do tada. Mogi dobiti svoju igračku za stazu opremljenu Judd V10 motrom koji je baziran na agregatu Formule 1 koji je pokretao bolid Benetton B197 koji su u sezoni 1997. vozili Jean Alesi i Gerhard Berger.
Proizvođač za sada ne spominje nikakve performanse, ali kaže da će na stazi biti brz koliko i LMP trkački prototip. To samo znači da će biti dostojan konkurent za Aston Martin Valkyrie AMR Pro, koji takođe neće smeti na ulicu i u saobraćaj. De Tomaso P900 za sada možemo videti na animacijama i renderima, a proizvođač obećava da će ga uživo predstaviti na proleće 2023. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

OMR Group novi je distributer marki Stellantis Grupe

OMR Group novi je distributer marki Stellantis Grupe Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional ...

Volkswagen je na putu do efikasnih čvrstih baterija

Volkswagen je na putu do efikasnih čvrstih baterija a rezultati testova su nadmašili očekivanja ...

Mercedes nastavlja sa demonstracijom sile

Sve je manje nade da ćemo gledati neizvesnu sezonu Formule 1. U Španiji srebrne ...

Ima li Hyundai odgovor u mini segmentu?

Hyundai je za 2018. osvežio svoj i20, trudeći se da ostane konkurentan u paklenom ...

Predstavljen je Hennessey Venom F5 Revolution Roadster

Predstavljen je Hennessey Venom F5 Revolution Roadster sa 1.820 KS i cenom od koje ...

Ženevski salon automobila otkazan zbog coronavirusa

Ženevski salon automobila je definitivno otkazan nakon odluke Vlade Švajcarske da zabrani velika okupljanja ...