fbpx

WRC – Ott Tanak se vratio u M-Sport Ford

WRC – Ott Tanak se vratio u M-Sport Ford reli tim i u Ford Pumi Rally 1 će se takmičiti u sezoni 2023. koja uskoro počinje

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202208210478 // Usage for editorial use only //

WRC – Ott Tanak se vratio u M-Sport Ford reli tim. WRC Šampion sveta iz 2019. je pre nekoliko meseci objavio da nakon tri godine napušta Hyundai WRC tim, što se po završetku sezone i ispunilo, iako je za Hyundai osvojio vicešampionsku titulu, ali sa 50 poena zaostatka iza osvajača titule Kale Rovanpera. Nakon poslednjeg WRC relija sezone bilo je potpuno nejasno da li će i gde Tanak naći svoje sedište, a spominjala se i mogućnost da će jednu sezonu pauzirati.
Srećom po sve njegove navijače, Estonac neće odmarati nego će raditi punu WRC sezonu koja će imati 13 relija širom planete. A Tanak će voziti za tim koji ga je praktično otkrio i pružio prve prlike u karijeri vrhunskog reli vozača – M-Sport. U Ford Pumi Rally 1 koju priprema M-Sport, Tanak će nastaviti svoju karijeru.

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202211130123 // Usage for editorial use only //

Svakako najkvalitetniji vozač koji se na kraju sezone našao bez potpisanog ugovora, ili barem bez da je to bilo javno otkriveno. Još 2011. tada mladi Tanak je debitovao svetskom reli šampionatu uz podršku M-Sporta u Ford Fiesti ali ne u WRC kategoriji. Međutim, samo godinu kasnije Estonac je došao do svog prvog podijuma u najjačoj WRC konkurenciji u M-Sport Ford Fiesti. Već 2016. godine, probušeni pneumatik na pretposlednjem brzincu Poljskog WRC relija stao između Tanaka i titule šampiona sveta.
Tanak nije dugo čekao na pobede u WRC kategoriji. Već sledeće, 2017. za M-Sport Ford osvojio je prvu pobedu na Sardiniji na makadamu, a odmah po tom i na asfaltnom WRC reliju u Nemačkoj. M-Sport je napustio naredne sezone i došao do titule WRC šampiona sveta, ali u Toyoti Yaris WRC.

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202204240101 // Usage for editorial use only //

U WRC sezoni 2023. Tanak će voziti svih 13 takmičenja a suvozač će mu kao i do sada biti Martin Järveoja, ali se još uvek ne zna ko će biti ostali vozači u M-Sport Ford Pumi Rally 1.
“M-Sport je mesto koje me je podiglo kao vozača i mesto na kojem sam naučio sve najteže WRC lekcije, i kako da postanem jedan od glavnih igrača u WRC-u. Od kada sam postao WRC šampion Sveta nisam imao pravu priliku da odbranim svoju titulu i neću se smiriti dok ne budem u prilici da to uradim. Mnogo sam razgovarao sa Malcolmom (Willsonom) i definitivno delimo iste ambicije. Biće teško, ali znam mnogo ljudi u Dovenby Hall, znam za šta su sposobni, i uz njihovu strast imamo sve što nam treba da napadnemo titulu”, rekao je Tanak po potpisivanju ugovora.
Malcolm Wilson, izvršni direktor M-Sporta priznao je da su Tanak i Järveoja već testirali Ford Pumu WRC u Greystoke šumama. “Iskreno, prema prvim utiscima Tanaka, uvereni smo da možemo da se borimo za WRC titulu u sezoni 2023. Jako me raduje što ponovo vidim Tanaka u našim redovima. Pratim njegovu karijeru još od juniorskih dana i drago mi je da sam bio deo njegovih dostignuća u poslednjoj deceniji”, kaže Willson, šef tima iz Cumbrije.
Kakav tandem će biti Tanak i M-Sport Ford Puma saznaćemo već od 19. januara kada startuje prvi reli sezone u Monte karlu, na kojem je ove 2022. godine u istom automobilu i za isti tim triumfovao Sebastien Loeb.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi e-tron dobija veliko unapređenje već 2022.

Jasno je da će se napredak u električnoj mobilnosti dešavati krupnim koracima, a Audi ...

Završena proizvodnja Lamborghini Aventadora

Završena je proizvodnja Lamborghini Aventadora po drugi put, ali ovaj put zauvek, do dolaska ...

Umro Ferdinand Piëch bivši predsednik Volkswagena

Bivši predsednik Volkswagen Grupe i unuk osnivača Porschea, je preminuo u 82 godini Bivšem ...

Honda za proizvodnju mobiliše radnu snagu iz kancelarija

Honda se u Americi odlučila na radikalan potez kako bi održala proizvodnju u pogonu ...

Salon automobila u Ženevi definitivno je ugašen

Salon automobila u Ženevi definitivno je ugašen zbog sve manjeg interesa kako izlagača tako ...

Kazne, izletanja i rekord staze

Lewis Hamilton je osvojio pol poziciju za sutrašnju Veliku nagradu Japana, a po ostvarenim ...