fbpx

Andretti Global i General Motors u Formuli 1?

Andretti Global je objavio da je udružio snage sa General Motorsom u nastojanjima da uđe u Formulu 1

Foto: Andretti Global

Andretti Global je objavio da je udružio snage sa General Motorsom u nastojanjima da uđe u Formulu 1. Dobro je poznata želja Andretti Global da sa svojim timom uđe u Formulu 1, kao i neuspeli pokušaji kupovine postojećeg F1 tima, a pre svega tima Haas. Sa druge strane, do sada takođe ozbiljna prepreka ulaska Andretti Global u Formulu 1 je i činjenica da postojeći timovi ne žele još jedan tim na gridu, što bi značilo deljenje zarade na više timova.
Michael Andretti, i sam nekadašnji vozač Formule 1, koji stoji iza Andretti Global saopštio je da je udružio snage sa General Motorsom u pokušaju da se nađu na gridu Formule 1. “Dobro je poznato da Andretti Global želi da uđe u Šampionat sveta Formule 1. U ovom trenutku želim da se zahvalim predsedniku organizaciji FIA i Mohammedu Ben Sulayemu koji u ovom procesu pokazuju interes i zahvalan sam na transparentnosti u ovom procesu i spremnosti da učestvuju u našim naporima. Sa zadovoljstvom modu da objavim da je Andretti Global sada partner sa General Motorsom i ponosan sam što u partnerstvu sa još jednom američkom kompanijom tražim mogućnost da se uključiomo u Formulu 1”, kaže Andretti.
Mark Reuss, predsednik General motorsa je potvrdio da će tim, ukoliko bude odobreno, nastupati pod imenom Andretti Cadillac, kao i da će centrala tima biti u Americi, sa pomoćnim objektima u Engleskoj. “Danas smo napravili prvi korak ka istorijskom ulasku General Motorsa u Formulu 1. Verujem da će će se uz Andretti GM i Cadillac takmičiti na najvišem nivou i nastaviti da uzdižu Formulu 1 u celom svetu”, kaže Reuss.
Andretti nije naveo okvirne datume kada bi mogla biti doneta odluka, ali da će tim biti na stazi čim to bude bilo razumno da se dogodi.
Zanimljivo je da je Reuss potvrdio da imaju potpisan sporazum sa dobavljačem motora (Andretti je
najavljivao Renault kao dobavljača), ali da će vremenom imati sopstvenu pogonsku jedinicu. Takođe, Andretti navodi i veliku želju i spremnost Ben Sulayem da učestvuje u dovođenju 11. tima na grid i dodaje da je sam Ben Sulayem trkač i da kao takav još bolje razume Formulu 1.

(Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210310175 // Usage for editorial use only //

Međutim, dok evidentno Ben Sulayem podržava proširenje grida Formule 1, sama organizacija Formula 1, koja je nezavisan biznis u odnosu na FIA, i samo je pod nadzorom FIA, ima uzdržaniji stav po pitanju povećanja broja timova. Formula 1 podseća da je poziv predsednika FIA svim učesnicima u Formuli 1 da razmotre prijem novog tima tek prvi korak ka ulasku Andretti-Cadillac tima, a kompletan proces eventualnog prijema biće mnogo duži.
“Postoji velik interes za projekte Formule 1, sa brojnim razgovorima koji su manje vidljivi od drugih. Mi svi želimo da se postaramo da Šampionat Formule 1 ostane kredibilan i stabilan, a svaki novi zahtev za ulazak biće procenjen prema kriterijumima koji to obezbeđuju, a od strane svih akcionara Formule 1. Zahtev za ulazak novog tima moraju da odobre i FIA i Formula 1”, stoji u zvaničnom saopštenju koje je odgovor na sve izraženiji entuzijazam Andrettija, koji kaže da je “1000% siguran da ispunjava sve uslove za ulazak”.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

JAXA i Toyota najavili Lunar Cruiser

Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA i Toyota najavili Lunar Cruiser, specijalno vozilo za ...

Volkswagen predstavio up! GTI

Volkswagen je predstavio up! GTI koji će se naći u prodaji početkom naredne godine, ...

Hennessey pokazao prvi serijski Venom F5

Iako se dosta toga o Venomu F5 zna od ranije, Hennessey je tek sada ...

Prelazak na električna vozila će biti mnogo teži nego što se misli

Prelazak na električna vozila će biti mnogo dugotrajniji i  teži nego što se danas ...

Jeep polako otkriva Wagoneer, veliki električni sedmosed

Jeep polako otkriva Wagoneer, veliki električni SUV sedmosed koji će na evropsko tržište stići ...