fbpx

Dakar Reli 5. dan doneo je etapu dugu ukupno 645 kilometara sa 375 kilometara brzinca voženog po kompaktnom pesku

Foto: A.S.O./C. Lopez

Dakar Reli 5. dan doneo je etapu dugu ukupno 645 kilometara sa 375 kilometara brzinca voženog po kompaktnom pesku koji je mnogima doneo probleme, ali je bio savršen za branioca titule. Nasser Al-Attiyah i njegov suvozač Mathieu Baumel najbolje su se snašli u Toyoti GR Hilux i ponovo bili najbrži. Iako su ispred drugoplasiranog na 5. etapi Carlosa Sainza bili brži za samo 1′:57”, a od Stephanea Peterhansela 3′:44”, učinili su dovoljno da u generalnom plasmanu uvećaju svoje vođstvo. Slično kao i prošle godine, kada su sve fabričke posade Audija imale tehničkih problema sa potpuno novim RS e-tron E1, Al-Attyah je na prvom delu maratonskog Dakar relija u Saudijskoj Arabiji ostvario odlučujuću prednost, koju je sačuvao do samog kraja. Da li će tako biti i ove godine, videćemo, ali trenutno vozač iz Katara ima 22′:36” prednosti ispred Peterhansela.

A.S.O. / C.Lopez

Nakon završene etape Al-Attiyah je rekao da su forsirali “kao ludi” i mnogo rizikovali, a tešku etapu završili premoreni. Razlog za forsiranje bio je u činjenici da je organizator dozvolio Audi Sport timu da svim RS e-tron vozilima poveća maksimalnu snagu, koju su tokom etape sve tri posade i koristile. “Mister Dakar” Peterhansel je priznao da je 5. etapa Dakara 2023 bila jedna od njegovih najtežih ikada, i da su iz vozila izašli sa bolom u leđima i vratu od brojnih udaraca koje su trpeli.

A.S.O. / C. Lopez

Među brojnim havarijama i posadama koje su imale problema, našao se i Sebastine Loeb, koji se prevrnuo i izgubio dodatnih 20 minuta. Reli legenda zauzima 11 mesto u generalnom plasmanu sa 1h:53′:41” zaostatka za vodećim.

Foto: A.S.O./F. Gooden/DPPI

U konkurenciji motociklista došlo je do promene na vrhu. Vodeći pre početka 5. etape Dakar Relija 2023. Daniel Sanders je na start izašao sa zdravstvenim problemima, zbog kojih nije vozio spram svojih pravih mogućnosti. Na etapi je bio vrlo brz Joan Barred Bort, prikupio 4′:252 bonus minuta (uvedenih kako bi se izbeglo kalkulisanje i izbegavanje vodeće pozicije) ali je 30 kilometara pre cilja doživeo neprijatan pada u kojem je njegov motor pao preko njega. Adrien Van Beveren fabrčki vozač Honde završio je na prvom mestu, njegov timski kolega Jose Ignacio Cornejo Flormino na drugom sa 13” zaostatka, a Toby Price na KTM-u na trećem. U generalnom plasmanu motociklista vodi Skyler Howes fabrički vozač Husqvarne sa 2′:07” prednosti ispred Pricea i 5′:16” ispred Kevina Benavidesa na KTM-u.

Foto: A.S.O./F. Gooden/DPPI

U konkureciji kamiona najbrži je bio Ales Loprais u Pragi ali sa samo 16” prednosti ispred Matina Vanderbrinka u Ivecu. To znači da se u generalnom plasmanu ništa nije promenilo, odnosno da je Loprais za 16” uvećao svoju prednost ispred Vandenbrinka, koja je sada 15′:22”.
Šesta etapa Dakar Relija 2023 u Saudijskoj Arabiji biće odiseja od obale do obale, sa čak 467 kilometara brzinskog ispita, i brojnim dinama koje će vozači morati da savladaju u finalnoj trećini deonice.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Travis Kalanick napustio Uber

Travis Kalanick je napustio upravni odbor Ubera, prodao više od 90% svojih akcija i ...

Konačno stigla C8 generacija Chevrolet Corvette

Vizija “Oca Corvette”, Zore Arkusa-Duntova, ostvarila se juče nakon 62. godine kada je u ...

Fernando Alonso – samo da ne prekombinuje

U narednih nekoliko nedelja Fernando Alonso će saopštiti svoju odluku gde će biti naredne ...

Postignut dogovor: PSA i FCA se spajaju

Fiat Chrysler Automobiles i PSA su i zvanično najavili planove za spajanje Planovi, koji ...

Predstavljen Range Rover Sport SV sa 626 KS

Predstavljen je Range Rover Sport SV sa 626 KS, nova perjanica u ponudi Land ...