fbpx

Ford i Red Bull su već započeli saradnju!?

Ford i Red Bull su već započeli saradnju na “strateški važnom” električnom automobilu, kaže Jim Farley CEO Forda

Foto: Media Ford

Ford i Red Bull Formula 1 tim već su počeli saradnju. Iako je tek zvanično saopšteno da će od sezone 2026. Red Bull bolide pokretati Ford-Red Bull Powertrains pogonska jedinica, ispostavilo se da su Ford i šampionski tim Formule 1 započeli saradnju mnogo pre nego što je to saopšteno javnosti. Jim Farley, CEO Ford Motor Co, za MotorTrend je rekao da Ford i Red Bull rade na “strateški važnom” električnom automobilu od početka ove godine, što je izjava koja može imati različite interpretacije i tumačenja.
Prema onome što je za sada zvanično poznato, radi se na pogonskoj jedinici koja podržava nova pravila Formule 1 koja će važiti od sezone 2026. Pogonska jedinica o kojoj je reč imaće i elektromotor od 350 kW, i biće prilagođena korišćenju ekološki prihvatljivih goriva. U novom partnerstvu Ford će obezbediti znanje u segmentima motora sa unutrašnjim sagorevanjem, softvere za elektronsku kontrolnu jedinici i analitiku, kako bi pomogli Red Bull Powertrains u razvojnom procesu.

Foto: Media Ford

Međutim, između Forda i Red Bulla ima još toga i saradnja se neće završiti samo na motorima za bolide Formule 1. Jim Farley je kolegama iz MotorTrenda rekao da “Pavi oval” radi na razvoju električnog automobila sa šampionskim timom Formule 1 iz 2022. godine.
“Nedavno smo diskutovali o našem strateški verovatno najvažnijem električnom modelu i otišao sam do našeg “ skunkworks”, eksperimentalnog odeljenja koje u dubokoj tajnosti radi na ovom modelu. Kada sam ih upitao ko radi aerodinamiku za tak model, momci su mi odgovorili – o, pa to je uradio Red Bull Formula 1 tim”, kaže Farley.

Foto: Media Ford

Razumljivo, Farley nije previše rekao, a i rekao je tako da se odgovor može interpretirati na mnogo načina. “Starteški važan električni automobil” može značiti mnogo toga. Može biti potpuno novi model, novi koncept, pa čak i demonstrator performansi električnog vozila. Poslednje navedeno već je i najavljeno infografikama u zajedničkom pres saopštenju koje su izdali Ford i Red Bull. Pretpostavlja se da je u pitanju pick-up visokih performansi Ford F-150 Lightning. Za sada potpuna je misterija da li ćemo upoznati električni pick-up, ili mnogo atraktivniji automobila sa karoserijom koja ima aerodinamičke elemente koje je razvio tim Red Bull Formule 1. Po za sada poznatom, saradnja između Forda i Red Bulla mogla bi da donese vrlo zanimljive rezultate.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Preprodavcima Rolls-Roycea doživotna zabrana

Preprodavcima Rolls-Roycea preti doživotna zabrana kupovine ovih superluksuznih automobila, a pogotovo modela Spectre Preprodavcima ...

Test BMW 520d xDrive

Test BMW 520d xDrive je test modela sa najslabijim i najekonomičnijim motorom, ali u ...

Koenigsegg Gemera uz opcioni V8 do 2.300 KS

Koenigsegg Gemera uz opcioni V8 stiže do 2.300 KS, ali dodatnih 600 KS koštaju ...

Prvi pogled na Lexus ES

Lexus je publikovao jednu jedinu službenu fotografiju novog ES-a pred premijeru u Pekingu Toyota ...

Continental je počeo proizvodnju ContiRe.Tex. od recikliranih materijala

Continental je prvi proizvođač pneumatika koji je pokrenuo proizvodnju recikliranog prediva dobijenog od plastičnih ...

Srećan 50-i rođendan VW K70

Možda nekome deluje nevažan 20. oktobar 1970. ali tada je dobrim delom počela nova ...