fbpx

Lamborghini LB744 ima četiri motora i 1000 KS

Lamborghini LB744 ima četiri motora i 1000 KS zvanično kaže fabrika iako još ne pokazuje naslednika Aventadora

Lamborghini LB744 ima četiri motora i 1000 KS zvanično kaže fabrika iako još ne pokazuje naslednika Aventadora. U svakom slučaju, ono što je zvanično objavljeno znak je i početka nove ere Lamborghinija. Naslednik Aventadora nestrpljivo je iščekivan ne samo od strane malobrojnih koji će ga kupiti, nego i od strane svih ljubitelja automobila, koji ne mogu da dočekaju tehnološka rešenja pogona superautomobila iz Sant’Aghate Bolognese.
Sada se konačno više zna to zvanično. Naslednik Aventadora još uvek nosi kodno ime Lamborghini LB744. Za početak, ima V12 motor i to potpuno nov, koji je u odnosu na prethodnika zarotiran za 180°. Masom od 218 kilograma, novi V12 lakši je od prethodnika za 17 kilograma, ali i znatno snažniji. Pri 9.250 o/min stiž do maksimalnih 813 KS, a najveći obrtni moment od 725 Nm dohvata pri 6.750 o/min. To znači da gotovo da dohvata Aventador Essenza SCV12 namenjen samo za stazu.
Moćni V12 sa limiterom na 9.500 o/mn samo je deo onoga što će najekskluzivniji Lamborghini imati. Kao što se i spekulisalo, imaće i hibridni deo pogona. V12 je zadužen za pogon zadnjih točkova, dok dva elektromotora pokreću prednje točkove. A ni to još nije sve.
Iznad novog osmostepenog menjača sa dvostrukom spojnicom smešten je treći elektromotor, koji svoju snagu po potrebi može da isporuči zadnjim točkovima. Sva četiri motora zajednički mogu da isporuče 1.000 KS.
Da bi imali gde da smeste bateriju, inženjeri su DCT menjač smestili poprečno iza V12 motora. Sa svojih 193 kilograma novi menjač ne amo da je lakši od prethodnika iz Huracana nego je i znatno brži u promenama stepena prenosa.
Baterija nije velika. Kapacteta je 3.8 kWh i smeštena je u centralni tunel. Obzirom da je Lamborghini LB744 pluh-n hibrid, baterija se može puniti na punjaču do 7 kW, na kojem se dopunjava za pola sata.
Iako je Lamborghini LB744 AWD, ponaša se kao automobil sa prednjim pogonom kada se vozi unazad, a kada treći elektromotor stupa u akciju. Drugim rečima, budući Lamborghini LB744 ima i elektro pogon na svim točkovima.
Iako kupci ovakvih superautomobila baš i mare previše, naslednik Lamborghini Aventadora ima za 30% manju emisiju CO2, zahvaljujući hibridnom delu pogona.
Za sada, ostaje nam da pričekamo i da Lamborghini LB744 vidimo u punom sjaju i pod pravim imenom, a doznamo i zanimljivi deo – performanse.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji

Novi Kia Sorento predstavljen u Srbiji, a prodaja značajno unapređenog SUV-a upravo je počela ...

Ferrari povećava budžet da bi pobedio!?

Ferrari će povećati budžet da bi nekako i konačno došao do titule. Samo, da ...

Honda Civic Type R od Lego kockica je teška kao prava

Ljubitelji Lego-a iz Australije napravili su kompletnu Hondu Civic Type R od plastičnih kockica ...

Ferrari SUV pre penzije

Šef FCA Sergio Marchionne potvrdio je da postoji velika mogućnost da će se narednih ...

Mercedes-Benz Vision EQXX – 1000 kilometara putem

Mercedes-Benz Vision EQXX konceptno električno vozilo uspeo je da ostvari rezultat vredan pažnje – ...

Dostojanstven oproštaj od Alfa Romea 4C

Alfa Romeo 4C odlazi u penziju na kraju godine, ali će to učiniti dostojanstveno ...