fbpx

Toyota unapređuje svoje PHEV modele

Toyota unapređuje svoje PHEV modele tako što će imati značajno veću autonomiju u električnom modu vožnje

Toyota unapređuje svoje PHEV modele tako što će imati značajno veću autonomiju u električnom modu vožnje. Iako je ovakva najava za sada samo plan Toyote, treba je uzeti za ozbiljno. Do 2025. godine Toyota će imati 10 novih električnih modela, što znači da je najveći proizvođač automobila na planeti dodao pun gas po pitanju elektrifikacije, kao koju su mnogi smatrali da je u zakašnjenju. Sasvim logično, uz najavu da će do 2026. godine Toyota imati čak 10 novih modela bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem, postavlja se pitanje šta je sa hibridima, po kojima je ova marka odavno prepoznatljiva i popularna?
Jasno je da se tačni i precizni planovi skrivaju, ali Hiroki Nakajima, izvršni podpredsednik Toyote je otkrio nešto vrlo zanimljivo: “Naši inženjeri rade na novoj generaciji plug-in hibrida, koji je u električnom modu imati autonomiju od preko 200 kilometara. Iako Nakajima nije pomenuo po kom standardnu merenja, to znači da će sledeći Toyota PHEV modeli ima značajno unapređenje po pitanju EV autonomije. Ilustracije radi, Toyota Prius Prime, PHEV sa svojom baterijom od 13.6 kWh ima deklarisanu autonomiju na struju od oko 70 kilometara, što je povećanje od preko 70% u odnosu na prethodnika. Narednih PHEV bi prema najavi trebao imati tri puta više, što je svakako i neophodnu, obzirom da već danas postoje modeli koji mogu bolje od Priusa, kao što je na prime Range Rover Sport sa svojih 100 kilometara EV autonomije.
Toyota tvrdi da će u novoj eri PHEV vozila biti definisana i pozicionirana kao praktična električna vozila, dok će aktuelni hibridi biti unapređeni sa fokusom na visok kvalitet i prihvatljivije cene. Toyota tvrdi da uporedo radi i na novoj generaciji električnih vozila koja će početi da pristiže od 2026. godine, a za koju se najavljuje dvostruko veća autonomija od trenutne, što je više nego ambiciozno, i najverovatnije je bazirano na potpuno novoj tehnologiji čvrstih baterija za koju japanski gigant tvrdi da će uskoro biti spremna za komercijalnu ugradnju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche je počeo proizvodnju sintetičkog goriva

Porsche je počeo proizvodnju sintetičkog goriva koje je pri sagorevanju gotovo potpuno karbonski neutralno ...

Porsche 911 GT3 R rennsport ima 611 KS

Porsche 911 GT3 R rennsport ima 611 KS, nije legalan za ulicu ni za ...

Mercedes-Benz Concept CLA-Class predstavljen u Minhenu

Mercedes-Benz Concept CLA-Class predstavljen u Minhenu, a od futurističkog dizajna važnija je MMA platforma ...

Porsche povećao udeo vlasništva u Rimcu na gotovo četvrtinu

Porsche je objavio da će povećati svoj udeo vlasništva u Rimcu sa 15.5 na ...

General Motors se zahvalio Facebooku

General Motors se pridružio Fordu i Hondi i zahvalio Facebooku na saradnji i povukao ...

Uber autonomno vozilo odvezlo u fatalan sudar

Autonomno vozilo u operaciji Uber Tehnologija je udarilo i usmrtilo pešaka u državi Arizoni ...