fbpx

Škoda razvija EA 211 motore za celu VW Grupu

Škoda će razviti sve motore sa unutrašnjim sagorevanjem serije EA 211 za celu Volkswagen Grupu

Škoda će razviti sve motore sa unutrašnjim sagorevanjem serije EA 211 za celu Volkswagen Grupu. Do sada je češki proizvođač automobila uglavnom razvijao atmosferske MPI motore ove serije, ali sada će takođe preuzeti odgovornost za razvoj TSI motora.
Za marku Škoda je to dokaz naprednog tehničkog znanja. „Preuzimanje odgovornosti za razvoj cele serije motora EA 211 potvrda je visokog nivoa tehničke stručnosti. U isto vreme, ovo naglašava važnost brenda Škoda u okviru cele Volkswagen Grupe, jer se motori iz ove serije koriste u 50 linija modela sedam brendova,“ napominje Johannes Neft, član Škoda odbora za tehnički razvoj.
Nova odgovornost nadovezuje se na prethodne uloge Škode u području MPI motora kao i na druge zadatke koje Škoda obavlja u okviru VW grupe. Na primer, češki proizvođač automobila već je odgovoran za razvoj platforme MQB A0 Global, koja može koristiti motore EA 211. Takođe razvija doboš kočnice za celu grupu. Uz novu generaciju modela Škoda Superb, novi Volkswagen Passat takođe je razvijen u Mladá Boleslavi.
Tradicija izrade motora
Tradicija razvoja motora u Mladá Boleslavi traje skoro sto dvadeset pet godina. Istorija razvoja i
proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem u ovom gradu seže u 1899. godinu, kada su Václav Laurin i Václav Klement napravili svoj prvi bicikl opremljen pomoćnim motorom. Već 1905. Laurin & Klement predstavili su svoj prvi automobil, Voiturette A, koji je pokretao 1,1-litarski motor sa vodenim hlađenjem razvijen u kompaniji.
Uz nekoliko izuzetaka, češki proizvođač automobila koristio je gotovo isključivo sopstvene agregate sve dok se nije pridružio Volkswagen grupi. Čak ni ovo spajanje 1991. godine nije zaustavilo tradiciju proizvodnje motora u Mladá Boleslavi, iako su se motori koje su razvile druge marke grupe počeli pojavljivati pod haubama Škoda automobila. Škoda je nastavila da razvija sopstvene jedinice i nastavila da ih proizvodi.
Godine 1997. započela je proizvodnja 1.0 MPI motora u Mladá Boleslavi, koji je brend isporučivao i drugim automobilskim kompanijama u grupi. Legendarna 1.2 HTP jedinica serije EA 111, prethodnica trenutne serije EA 211, razvijena je u kompaniji. U gotovo 15 godina proizvodnje, ovaj trocilindarski motor našao je svoj put u više od 3,5 miliona vozila iz svih „serijskih“ brendova VW Grupe (osim brenda ŠKODA, to su Volkswagen, SEAT, Cupra i Volkswagen teretna vozila).
Proizvodnja serije motora EA 211 započela je u Mladá Boleslavi 2012. godine sa novim tipom 1.0 MPI. Ubrzo nakon toga, Škoda je zadužena za kompletan razvoj MPI agregata za celu grupu. U 2014. Škoda je otvorila potpuno novi centar za motore, koji joj je dao potreban kapacitet i vrhunsku tehnologiju da preuzme odgovornost za celu seriju motora.
Visoka efikasnost, niska potrošnja
Inženjeri u Mladá Boleslavi sada će postepeno preuzeti odgovornost za razvoj budućih TSI motora serije EA 211 uz MPI jedinice. Danas se raspon modela EA 211 odlikuje visokim stepenom varijabilnosti. Motori mogu imati tri ili četiri cilindra, radne zapremine od 1,0 do 1,6 litara i trenutno pokrivaju spektar snage od 48 do 115 kW. Motori mogu koristiti benzin, CNG ili etanol, a dostupni su i u mild-hibridnim i plug-in hibridnim verzijama.
„Motore sa unutrašnjim sagorevanjem serije EA 211 karakteriše visoka efikasnost, sofisticiranost i niska potrošnja goriva. Nastavićemo da gradimo na ovim karakteristikama dok razvijamo atmosferske i turbo verzije, pred kojima je uzbudljiva budućnost na brojnim svetskim tržištima,“ kaže Martin Hrdlička, rukovodilac razvoja šasija i pogonskog sklopa u Škodi.
MPI jedinice su motori sa indirektnim ubrizgavanjem goriva u više tačaka, koji su poznati po svojoj robustnosti. Tipičan predstavnik ove serije je 1.0 MPI jedinica koju brend koristi u svojim najmanjim i najpristupačnijim modelima. TSI motori, nasuprot tome, imaju turbo kompresor. Ovo su snažni motori sa velikim obrtnim momentom koji mogu da pokrenu široku paletu modela i vozačima nude kombinaciju visokih performansi i niske potrošnje goriva, kao i izvrsno upravljanje. Popularni trocilindarski 1.0 TSI ili četvorocilindarski 1.4 TSI (za plug-in hibride) i 1.5 TSI primeri su ove ponude.
Programeri u Mladá Boleslavi nastaviće da poboljšavaju i prilagođavaju ove motore potrebama i propisima svetskih tržišta. Cilj je da razviju još snažnije i štedljivije motore sa nižim emisijama i s naglaskom na maksimalnu pouzdanost.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Polovnjaci – pogon je novi praksa trgovaca stare

Kupovina polovnih automobila bi trebalo da bude rešenje za prevozno sredstvo, ali nedostatak transparentnosti ...

Formula 1 se vratila u Imolu

Formula 1 se vratila na stazu Enzo e Dino Ferrari u Imoli nakon 14 ...

JLR plovi po uzburkanim vodama

Jaguar Land Rover se nakon godina uspeha ponovo našao u jako uzburkanim vodama Kada ...

Audi i Porsche na Leman izlaze sa “blizancima”

Audi i Porsche će na start Lemana 2023. izaći sa automobilima koji će po ...

Mnogo srećnih, a mnogo i nesrećnih u Kanadi

Nakon trke za Veliku nagradu Kanade, bilo je dosta srećnih, a podjednako mnogo i ...

Humvee tuži izdavača video igara

AM General, proizvođač Humvee vozila, je podneo tužbu protiv kreatora čuvenog “Call of Duty” ...