fbpx

MotoGP – Velika Nagrada Amerike Alexu Rinsu

MotoGP trka za Veliku nagradu Amerike vožena je na stazi COTA u Ostinu u Teksasu pripala je Alexu Rinsu

Foto // Christian Pondella / Red Bull Content Pool // SI202304160023 // Usage for editorial use only //

MotoGP trka za Veliku nagradu Amerike vožena je na stazi COTA u Ostinu u Teksasu. Staza COTA duga je 5.51 kilometar, sa 20 krivina i pravcem dugim 1.200 metara. Iz prvog startnog reda u trku su ušli Bagnaija na fabričkom Ducatiju, Alex Rins sa LCR Hondi i Luca Marini na VR46 Ducatiju. Drugi startni red činili su Alex Marquez na Gresinu Ducatiju, Marco Bezzecchi na VR46 Ducatiju i Aleix Espargaro na fabričkoj Apriliji.

Foto // Christian Pondella / Red Bull Content Pool // SI202304160010 // Usage for editorial use only //

U trku od 20 krugova najbolje je krenuo Baganija, za njim Rins, a već u drugoj krivini došlo je do kontakta i pada Marqueza i Martina. Pad u prvom krugu je imao i Aleix Espargaro, a prvi krug završen je u poretku Bagnaija, Rins, Mller (koji je sjajno startovao sa 10. pozicije), Quartararo, Marini, Bezzecchi.
Već u trećem krugu Rins postavlja najbolje vreme u trci ikada na stazi COTA  smanjuje zaostatak u odnosu na Bagnaiju koja je oko tri desetinke.
U 6. krugu nema većih promena. Vodeći dvojac Bagnaija – Rins se odvojio od Lillera na oko sekunde, a Quartararo je na četvrtom mestu, ali pod pritiskom Marinija i Bezzecchija. Sa druge strane, Šampion sveta iz 2021. počinje da smanjuje zaostatak iza Milera. Alex Marquez je na prekledu u medicinskom centru. Miller je pokvaro odličan utisak padom u sedmoj krivini, kojim je završio trku. Quartararo je nasledio treće mesto, sa 2.3 sekunde szaostataka iza Rinsa.
I Bagnaija ponovo trku završava padom. U osmom krugu gubi prednji deo Ducatija u krivni broj dva. U trci vodi Alex Rins u svojoj tek trećoj trci na Hondi, drugi je Quartatraro, treći Marini, a četvrti je vodeći u šampionatu Bezzecchi. U 9. krugu, Joan Mir ponovo svoju trku na fabričkoj Hondi završava padom, dok njegov nekadašnji kolega iz MotoGP tima Suzuki vodi u trci. U međuvremenu, Maveric Vinales na Apriliji, koji je očajno startovao, stiže do pete pozicije.
U 11. krugu Rins ima 2.2 sekunde prednosti ispred Quartarara, a Oliveira stiže na šesto mesto obilaženjem Zarca, a Brad Binder na KTM-u trku završava padom kao i njegov timski kolega Mller. Marini ne odsutaje od borbe za drugo mesto sa Quartararom. I Nakagami na LCR Hondi završava trku padom u 12. krugu.
Na 8 krugova pre kraja Quartararo i Marini smanjuju zaostatak iza Rinsa na dve sekunde. U 13. krugu Luca Marini obilazi Quartarara i prelazi na drugo mesto, sa zaostatkom od 1.6 sekundi iza vodećeg Rinsa.

Foto: LCR Honda Racing Team

Pobednik MotoGP trke za Veliku nagradu Amerika pripala je potpuno zasluženo Alexu Rinsu na LCR Hondi. Drugo mesto pripalo je Luci Mariniju na VR46 Ducatiju, a prvi vozač na fabrčkom motociklu koji je stigao do podijuma u Americi je Fabio Quartararo. Četvrto mesto pripalo je Vinalesu, a peto ponovo solidnom Miguelu Oliveiri.
Sledeća trka za MotoGP šampionat sveta vozi se 30. aprila u Herezu u Španiji.

1
42
A. RINS
41:14.649
2
10
L. MARINI
+3.498
3
20
F. QUARTARARO
+4.936
4
12
M. VIÑALES
+8.318
5
88
M. OLIVEIRA
+9.989
6
72
M. BEZZECCHI
+12.049
7
5
J. ZARCO
+12.242
8
21
F. MORBIDELLI
+20.399
9
49
F. DI GIANNANTONIO
+27.981
10
37
A. FERNANDEZ
+28.217
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Jack Miller sve bliže fabričkom timu Ducati

Prema informacijama iz tima Pramac Ducati, Jack Miller se bliži sedištu na fabričkom motociklu ...

Održan Xross Challenge 2018.

BMW Motorrad Srbija već četvrti put za redom oficijelni je sponzor najmasovnije hard enduro ...

Yamahe najbrže poslednjeg dana MotoGP testova

Start prve trke MotoGP sezone 8. marta najmirnije će čekati vozači Yamahe, koji su ...

Aprilia otkrila ekskluzivni RSV4 RF LE

Aprilia je objavila detalje svoje vrlo ograničene serije modela RSV4 RF LE, koji će ...

MotoGP – karbonski neutralno gorivo od 2024.

MotoGP šampionat Sveta daće svoj doprinos u smanjivanju emisije CO2 uvođenjem novih goriva nefosilnog ...

BMW M 1000 RR – prvi pravi M motocikl

Iako BMW duže proizvodi motocikle nego automobile, njegovo sportsko M odeljenje se držalo samo ...