fbpx

Bugatti Bolide je prava zver na 4 točka

Bugatti Bolide je prava zver na četiri točka, a upravo je podvrgnut brutalnim testovima kako bi 40 kupaca dobilo svoju „mašinu“ potpuno spremnu

Bugatti Bolide je prava zver, a upravo je podvrgnut brutalnim testovima kako bi 40 kupaca dobilo svoju „mašinu“ potpuno spremnu. Bugatti Bolide je svetu predstavljen kao projekat još krajem 2020. godine, i to kao „najljuće“ izdanje Bugatti Chirona, Već tada je bilo jasno da će to biti vozilo samo za stazu a ne i za javne drumove, ali u osnovi, ideja je bila projekat i izrada samo jednog ovakvog bolida, koji je obećavao da je brži od LMP1 prototipa kakav se trka na 24 časa Lemana. Međutim, interes (dovoljno bogatih) kupaca je naterao šefove Bugattija na razmišljanje i godinu dana kasnije objavljeno je da će Bugatti Bolide ipak doživeti „serijsku“ proizvodnju. Doduše, serija od 40 komada daleko je od „serijske“ proizvodnje u autoindustriji, ali Bugatti Bolide će će biti ekskluzivan i po malobrojnosti, a ne samo performansama. Razumljivo, put do ovakvog monstruma na četiri točka nije u kratak ni jednostavan, pa će prvi kupac svoj Bugatti Bolide dobiti tek sledeće godine.
U međuvremenu, radikalni Bugatti Bolide sa svojim W16 motorom prolazi kroz rigorozne testove. Iako je definitivno baziran na već postojećem i isprobanom Chironu, Bolde ima potpuno novu karoseriju od ugljeničnih vlakana. Iako ima ogroman 8.0 litarski motor sa 16 cilindara, Bugattii Bolide ima „suvu“ masu od samo 1.450 kilograma, što znači da uz raspoloživih 1.577 KS ima manje od kilograma opterećenja po konjskoj snazi, odnosno, tačno 0.9 kg/KS.
Obzirom da ne mora da ispunjavana nikakve zakone i obaveze da bi bio legalan za saobraćaj, Bugatti Bolde ne samo da izgleda tako kako izgleda, nego i zvuči zastrašujuće sa svojim otvorenim izduvom W16 motora sa četiri turbokompresora, a koji pored skoro 1.600 KS ima i 1.600 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Sve pomenuto nagnalo je 40 kupaca da za Bugatti Bolide izbroji po 4 milona evra (bez poreza), ali će za svoje milione pored automobila dobiti vozilo opremljeno protivpožarnim sistemom, besplatan pristup trkačkim stazama za organizovane „track day“ događaje, a i „besplatan“ HANS za koji će zakačiti svoju kacigu.
Na žalost mnogih, pomenuti 8.0 W16 sprema se za penziju obzirom da su modeli Bolide i roadster Mistral poslednji u koji će se ugrađivati. Sa druge strane, može se reći sa W16 ide u zasluženu penziju obzirom da je u „akciji“ već tačno 20 godina od kada je predstavljen u konceptu EB 16/4 Veyron 2003. godine. Prvi sledeći Bugatti će imati benzinski motor, ali znatno manji i do izvesne mere biće elektrifikovan. Šta, kad i koliko tek ćemo saznati, ali šef Bugattija Mate Rimac već najavljuje „ludilo“ od pogona koji se priprema.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kinezi kupuju kompletan Aston Martin sa F1 timom?

Krajem prošle nedelje pojavila se šokantna vest da kineski BYD Auto Company kupuje kompletan ...

Da li je Renault Megane GrandCoupe – Talisman u malom?

Zvao se Megane Sedan, pa Fluence, pa na kraju GrandCoupe, ali je pod svakim ...

Formula 1 – Adrian Newey ostaje ili odlazi?

Formula 1 – Adrian Newey ostaje ili odlazi pitanje je sad, na koje nema ...

Renault Grupa ponovo pozitivna i najavljuje novitete

Renault grupa je na konferenciji za štampu sopštila da je ponovo u zoni pozitivnog ...

Formula 1 – Hamiltonu pol, Verstappenu ograda

U prvim ikada kvalifikacijama Formule 1 na stazi Jedah Corniche Circuit u Džedi bolje ...

Bottas ponovo odličan u kvalifikacijama

Valtteri Bottas ponovo odličan u kvalifikacijama. Po principu tiha voda breg roni, Bottas koji ...