fbpx

Geely i Renault Group potpisali zvaničan ugovor

Geely i Renault Group potpisali zvaničan ugovor o zajedničkom ulaganju u tehnologiju pogonskih sklopova

Nakon okvirnog sporazuma objavljenog u novembru 2022., Geely Holding Group (Geely Holding), Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (zajedničkim nazivom gore kao “Geely”) i Grupa Renault nedavno su potpisali obavezujući sporazum o zajedničkom ulaganju 50/50 za pokretanje nove tehnološke kompanije za pogonske sklopove koja ima cilj da postane globalni lider u razvoju, proizvodnji i pružanju hibridnih pogonskih sklopova najboljih u klasi i visoko efikasnih pogonskih sklopova s motorima s unutrašnjim sagorevanjem (ICE).
Aramco, koji je potpisao pismo namere s Renault-om i Geely-jem 2. marta 2023., procenjuje strateško ulaganje u ovu novu tehnološku kompaniju pogonskih sklopova. Aramco-vo ulaganje podržalo bi rast kompanije i doprinelo ključnom istraživanju i razvoju rešenja za sintetička goriva i vodonikovih tehnologija sledeće generacije. Sintetička goriva, uključujući e-goriva, i vodonik su deo rešenja za dekarbonizaciju u automobilskoj industriji, uključujući vozila s ICE pogonom koja se danas voze drumovima.
Zajedničko ulaganje zajednički će voditi Grupa Renault i Geely, s jednakim brojem članova odbora koji će formulisati i provoditi strategije i odrediti smer zajedničkog ulaganja. Početna organizacija će osigurati kontinuitet poslovanja s dva operativna centra zadužena za odgovarajuće operacije: Madrid za Renault Group i Hangzhou Bay za Geely. Izvršni tim biće smešten u sedištu nove kompanije, koja će biti u Velikoj Britaniji, radi konsolidacije poslovanja, izgradnje sinergije i definisanja budućih planova.
Grupa Renault i Geely prenete intelektualno vlasništvo u operativne centre što će im omogućiti potpunu autonomiju u razvoju budućih tehnologija pogonskih sklopova sposobnih da odgovore na sva očekivanja tržišta. Komplementarni portfolio proizvoda i regionalni otisak novog zajedničkog poduhvata mogli bi da ponude rešenja za 80% globalnog tržišta ICE i hibrida.
Očekuje se da će pri lansiranju nova kompanija snabdevati više industrijskih kupaca, uključujući Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors Company i PUNCH Torino. U budućnosti će zajednički poduhvat biti sposoban da pruža kompletna rešenja u tehnologijama pogonskih sklopova automobilskim brendovima trećih strana i poželeće dobrodošlicu partnerima za dalje jačanje lanca vrednosti.
U skladu s važećim zakonima i propisima, Geely Auto i Renault sklopiće dugoročni ugovor o nabavci od zajedničkog ulaganja za ICE, hibridne i plug-in hibridne pogonske sklopove (motor i transmisija) za putnička vozila. Osim toga, Renault će od zajedničkog preduzeća nabaviti pogonske sklopove za laka komercijalna vozila kao i razvoj hibridnih baterija.
Luca de Meo, predsednik upravnog odbora Renault Group kaže: “Suočavajući se s današnjim automobilskim izazovima, niko ne može da kaže da sam ima sva rešenja. Dolazak do revolucionarnih inovacija zahteva kombinovanje stručnosti i imovine. Kada je reč o globalnoj trci za dekarbonizacijom putnog saobraćaja, nema vremena za gubljenje i neće biti uobičajeno. Danas smo ponosni što smo udružili snage s velikom kompanijom kao što je Geely kako bismo postavili novog igrača, doraslog izazovu, sposobnog da poremeti igru i otvori put ICE tehnologijama s ultraniskim emisijama. Želim zahvaliti Ericu Li Shufuu na njegovom poverenju: sada smo spremni da krenemo napred!”
Eric Li, predsednik Geely Holding Group, rekao je: “Drago nam je što krećemo na ovo putovanje kako bismo postali globalni lider u hibridnim tehnologijama, pružajući rešenja s niskim emisijama za proizvođače automobila širom sveta. Radujemo se saradnji s Lucom de Meom i njegovim Renault timom. Ovim ugovorom ponavljamo našu privrženost iskorišćavanju naše tehnološke stručnosti i portfolija robnih brendova na nivou cele grupacije kako bismo bili pioniri na putu prema većoj održivosti i stvaranju vrednosti što će dovesti do boljih korisničkih iskustava.”

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zbog čega je Alonso uspešniji F1 veteran od Schumachera?

Zbog čega je Alonso uspešniji F1 veteran i povratnik od Schumachera analizirao je David ...

Situacija sa čipovima sve lošija po proizvođače automobila

Magacini sa lagerima se prazne, a situacija sa snabdevanjem mikro čipova sve je lošija ...

Stepovanje za razumu cifru

Dacia – marka od koje niko ne očekuje luksuz i performanse od kojih boli ...

Dacia službeni tehnički partner na trkama UTMB® World Series

Dacia od 2022. postaje tehnički partner na trkama UTMB® World Series koje će se ...

Osveta se servira hladna – Red Bull vs Mercedes AMG

Rat u Formuli 1 se nastavlja – Red Bull će osvetu za fleksibilno zadnje ...