fbpx

Koliko su bogati šefovi timova u Formuli 1?

Koliko su bogati šefovi timova u Formuli 1? Nedavno smo saznali da je Wolff postao milijarder, a gde su ostali?

(Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202307230399 // Usage for editorial use only //

Koliko su bogati šefovi timova u Formuli 1? Nedavno smo prema Forbesu saznali da je Toto Wolff postao milijarder, uz dodatno vlasništvo trećine tima Mercedes AMG koje nije uračunato u njegov kapital. A gde su ostali šefovi timova Formule 1 po pitanju ličnog bogatstva?

Foto: Mercedes-AMG Formuča 1 team / Jiri Krenek

Toto Wolff Mercedes-AMG Formula 1 tim
Zadržimo se još malo na Wolffu, novopečenom milijarderu. Njegovi poslovni počeci su u bankarskom sektoru, a prvo bogatstvo ostvario nakon osnivanja dve investicione firme. Svoj novac je prvi put u Formulu 1 uložio 2009. godine i to u tim Williams, pre nego što je kupio 30% tima Mercedes 2012. za, navodno, 50 miliona dolara. Obzirom na postignute rezultate, njegove deonice u F1 timu Mercedes danas sigurno vrede mnogostruko više. Pored Formule 1, Wolff ima još nekoliko biznisa i zapravo je ubedljivo najbogatiji šet tima Formule 1.

(Photo by Jared C. Tilton/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210280963 // Usage for editorial use only //

Christian Horner Red Bull Formula 1 tim
Daleko iza Wolffa, ali drugi na liti najbogatiji je Christian Horner, šaf Red Bull Formula 1 tima. Procenjuje se da je njegovo bogatstvo oko 50 miliona dolara. Platom od 10 miliona dolara godišnje Horner je i najbolje plaćeni šef tima u Formuli 1. Horner može da se pohvali titulom najmlađeg šefa u Formuli 1, čiji tim je osvojio naslov prvaka Sveta Formule 1. Pre toga je bio i najmlađi ikada šef tima. Imao je samo 31 godinu kada ga je Red Bull postavio za šefa svog tima. Iako je bio trkač, odustao je od borbe na stazi i osnovao svoj tim Arden koji se takmičio u juniorskim kategorijama, ulagao je novac, pa čak i razmišljao i o ulasku tima Arden u Formulu 1. Međutim, Red Bull je kupio bivši F1 tim Jaguar i postavio Horenera za šefa, uz kojeg je do sada stigao do šest naslova u konkurenciji vozača i per u konkurenciji konstruktora.

Foto: Alfa Romeo F1 Team Stake

Alessandro Alunni Bravi Alfa Romeo F1 tim
Alessandro Alunni Bravi formalno nije šef tima Alfa Romeo nego njegov „predstavnik“ koji je ispod Andreasa Seidla, bivšeg šefa tima McLaren, a danas formalno izvršni direktor tima Sauber. Obnzirom da je advokat, bio jepravni zastupnik tima Sauber od 2017., ali i sa iskustvom šefa timova ART i Trident koji se takmiče u GP2/ Formuli 2. Bogatstvo Alunnija Bravija procenjuje se na oko 5 miliona dolara.

Haas Formula 1 Team//(Photo by Andy Hone / LAT Images)

Guenther Steiner Haas Formula 1 tim
Guenther Steiner je šef Haas Formula 1 tima, a ponajveću slavu i svojevrsnu popularnost stekao je otvorenim i direktnim, pa i emostivnim stavom koji je detaljno potretisan u serijalu Drive to Survive. S tim u vezi i njegovi prihodi sigurno nisu trpeli štetu. Šta više, Steiner je kao izdanje objavio svoj dnevnik sezone Formule 1 2022. pod naslovom „Surviving to Drive“, a honorar od knjige uz njegova redovna primanja u timu Haas doveli su do taga da je njegovo bogatstvo procenjeno na 5 miliona dolara. Steiner ima 20 godina iskustva u Formuli 1, koja je sticao radeći u tehničkom delu timova Jaguara i Red Bull, pre nego što je 2014. postao šef Haas F1 tima.

Alpine F1 Team Studio Images

Otmar Szafnauer bivši šef Apine F1 tima
Otmar Szafnauer je odnedavno bivši šef Apine F1 tima u kojem je dobio otkaz nakon samo 18 meseci, ali je pre toga bio prvi čovek timova Force India, koji je preimenovan i Racing Point, pa Aston Martin Formula 1 tim. Pre šefovskih pozicija, radio je i u timovima BAR F1 (šef operacija) i Honda Formula 1 Tima (član upravnog odbora). Procenjuje se da je „težak“ oko 5 miliona dolara.

(Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202304020250 // Usage for editorial use only //

Franz Tost Alpha Tauri Formula 1 tim
Franz Tost jedna je od najiskusnijih osoba u Formuli 1, a sebi je, sa pravom, obezbedio sjajnu reputaciju u razvoju i stvaranju nekoliko šampiona sveta i višestrukih pobednika trka Formule 1, tokom svog dugogosišnje „službovanja“ u timovima Toro Rosso i Alpha Tauri. Njegovi „puleni“ bili su Sebastian Vettel, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly i Carlos Sainz. Pored Hornera, Tost je jedan od šefova koji se naduže zadržao na svojoj poziciji u F1 padoku, od samog osnivanja tima Toro Rosso, kada je Red Bull kupio tim Minardi. Tost se ove godine povlači iz Formule 1 i kaže da će konačno uživati u skijanju, svom omiljenom sportu, a da će moći na ekskluzivna skijališta, moći će. Tostovo bogatstvo je oko 5 miliona dolara.

Foto: Williams Racing

James Vowles Williams Formula 1 tim
James Vowles je tek u prvoj sezoni na poziciciji „Tim principa“-a, odnosno šefa tim. Kormilo Williamsa preuzeo je 2023. godine od Josta Capita, ali je pre toga u timu Mercedes-AMG stekao veliko iskustvo na poziciji šefa strategije, segmenta ovog tima koji je umnogome pomogao da dođe do sedam titula u turbo hibridnoj eri. Šta više, Vowles je pre nego što je posto tim Mercedes, praktično u istom timu boravio i kada se zvao BAR (British American Racing), Honda F1 i Brawn GP (Osvajač šapionskog naslova u prvoj i jedinoj sezoni takmičenja sa Jensonom Buttonom). Kao uspešan strateg, James Vowles je i do sada bio dobro plaćen, pa je sakupio bogatstvo vredno oko 4 miliona dolara.

Foto: @Scuderia Ferrari Press Office

Fred Vasseur Ferrari Formula 1 tim
Fred Vasseur je novi šef tima Ferrari, ali šef tima Sauber i Renault tokom šest godina. Dolazak na čelo tima Ferrari sigurno će uvećati njegov konto obzirom da je sasvin sigurno mnogo bolje plaćen nego do sada. Doduše, poznato je i koliko je vruća stolica na kojoj trenutno sedi. Vasseur ima svoj odvojeni biznis od Formule 1 – njegova firma Spark Racing Technology proizvodi bolide za Formulu E. Ipak, za sada Vasseurov konto teži oko 3 miliona dolara, mada će se verovatno naglo uvećavati – spekuliše se da je njegova plata u Ferrariju 5 miliona dolara godišnje.

Andrea Stella, Tim principal, // Foto McLaren Racing

Andrea Stella McLaren Formula 1 tim
Andrea Stella je kao i Vowles u prvoj godini „mandata“ na čelu tima McLaren F1, iako ima dugogodišnje iskustvo prisustva u padoku Formule 1. Stella je dužnost preuzeo od Seidla, a u Formulu 1 je došao tanih 2000-ih godina kao inženjer performansi Michaelu Schumacheru tokom ere njegove dominacije u Ferrariju, da bi nakon Schumachera bio trkački inženjer Fernansu Alonsu u Kimiju Raikkonenu u Ferrariju, dok 2015. nije prešao u tim McLaren. Za sada, Stella je procenjem na 1.5 miliona dolara sa tendencijom uvećanja bogatstva.

Mike Krack, Team Principal // Foto: Aston Martin F1 Team

Mike Krack Aston Martin Formula 1 tim
Mike Krack je na poziciji šefa Aston Martin tima nasledio Otmara Szafnauera i bilo je dosta mišljenja da nije dorastao tom poslu iako ima veliko i dugogodišnje iskustvo još od vremena tima BMW Sauber gde je bio glavni inženjer. Krack je radio i u nekoliko drugih serija autosporta, kao što su IMSA šampionat izdržljivosti, Formula E, GT takmičenja i DTM, uključujući i WEC uz tim Porsche. Za sada je Krack procenjen na 1 milion dolara, ali ako tim nastavi sa uspesima, sigurno će porasti i njegova plata iako je u vrućoj stolici i pod velikim pritiskom „gazde“ Lawrencea Strolla.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Maserati klub Srbija održao skup

Maserati klub Srbija koji je priznat od matične kuće iz Modene u Beogradu je ...

Mercedes-Benz na Salonu automobila u Ženevi 2020.

Ovogodišnji 90. Salon automobila u Ženevi donosi nekoliko novih proizvoda: unapređenu E-Klasu, tri AMG ...

Test Geely Atlas Pro Flagship

Test Geely Atlas Pro Flagship – kako promeniti stav o kineskim automobilima i zaboraviti ...

Uz “Renauluciju” Renault mnogo toga menja

Luca de Meo, CEO Renault Grupe izneo je dugo očekivani plan, a u narednih ...

Formula 1 – Verstappenu pol pozicija u Japanu

Formula 1 – Verstappenu pol pozicija na stazi Suzuka u Japanu, a uz Pereza ...

Toyotini hibridi nikada dostupniji

Uz akcijske cene i državne subvencije Toyota hibridni modeli nikada nisu bili dostupniji Toyota ...