fbpx

Opel Experimental koncept najavljuje budućnost marke

Opel Experimental koncept najavljuje budućnost marke i pravac u kojem će stil dizajna marke ići na predstojećim modelima

Opel Experimental koncept najavljuje budućnost marke i pravac u kojem će stil dizajna marke ići. Iako konceptni automobili često znaju da budu stilska vežba dizjan odeljenja proizvođača automobila, Opel tvrdi da je Experimental mnogo više od demonstratora. Jasno je da Opel u sklopu Stellantisa pokušava da uspostavi sopstvenu prepoznatljivost i vizuelni identitet, a koncept Experimental bi trebao biti najava i kako će budućni modeli izgledati.
Opel Experimental koncept pokazuje neke jasne smernice. Aerodinamika i niski koeficijenti otpora vazduha biće imperativ, a naglašeno velike staklene površine imaće ulogu da u kabinu propuste što vise svetlosti, čineći je subjektivno prostranijom.
CEO Opela Florian Huettl kaže da koncept Experimental pruža uvid u dolazeće modele, budući dizajn i nešto što bi se moglo definisati i kao nova era marke Opel. Pored toga, iz Opela obećavaju da će se mnogo toga što se može videti na konceptu Experimntal naći i na i u serisjkim modelima Opela.
Mada, dosta sigurno nećemo gledati kamere umesto spoljnih ogledala kao i altivne aerodinamičke elemente. Ono što ćemo najverovatnije videti je evolucija Opel Vizor 4D prednje maske vozila, i to uz kompletnu tehnologiju koju donoe lidar senzori i sistemi kamera.
Opel Experimental koncept je električno vozilo postavljeno na Stellantisovu BEV platformu sa pogonom na svim točkovima. Gabaritima Opel Experimental se uklapa u tipičan C segment, ali fabrika navodi da je ponuda prostora u kabini na nivou vozila D segmenta.
Opel Experimental koncepr evidentno u perspektivi najavljuje potpuno autonomnu vožnju, obzirom da se upravljač moće ukloniti kada nije u upotrebi, a sedišta od tanke ali snažne 3D mrežaste tkanine najavljuju udobnost, ali i veliku uštedu u masi vozila.
Pure panel koji se kao instrument tabla i infotejment koristi u aktuelnim modelima Opel nazvan je Tech Bridge i vrlo je tanak. Razumljivo, izbor informacija i grafika njihovog prikaza su u skladu sa željama vozača koji ih može prilagođavati.
U vozilu su i elementi unapređene realnosti i tehnologija proširene projekcije koju podržavaju veštačka inteligencija i glasovne komande. Novina su i reaktivni materijali na kojima će se pored HUD-a prikazivati opasnost i upozorenje od vozila u mrtvom uglu.
Opel Experimental koncept crossovera C segmenta svetsku premijeru uživo imaće u septembru mesecu na IAA Mobility u Minhenu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Trump ne odustaje od ideje o carinama na automobile iz EU

Prema nepotvrđenim informacijama Predsednik SAD Donald Trump ne odustaje od namere da uvede carinu ...

Ako ne prava Toyota Supra, barem trkačka

Toyota je baš odlučila da sve one koji nestrpljivo čekaju vaskrsnuće Supre još malo ...

Hyundai Motor je najavio početak proizvodnje Kone Electric

Hyundai Motor je najavio početak proizvodnje potpuno nove KONA Electric u Hyundai Motor Manufacturing ...

Lada “nabildovala” Vestu

Kako god nam se činilo iz naše perspektive, Lada sasvim dobro funkcioniše, pogotovo u ...

Na prodaju (obe) polovine Renaulta 11 tajnog Agenta 007

Novi vlasnik se sigurno neće mnogo voziti ako kupi Renault 11 TXE kojim je ...

Prelazak na električna vozila će biti mnogo teži nego što se misli

Prelazak na električna vozila će biti mnogo dugotrajniji i  teži nego što se danas ...