fbpx

Test Hyundai Ioniq 5 Ultimate

Test Hyundai Ioniq 5 Ultimate stiže kasno, pred restilizaciju modela, ali ovaj model zaslužuje punu pažnju

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Test Hyundai Ioniq 5 Ultimate stiže kasno, pred restilizaciju modela, ali ovaj model zaslužuje punu pažnju. Zbog čega? Iz mnogo razloga, a pre svega zbog činjenice da je vrlo funkcionalan automobil koji donosi još dosta toga. A zbog čega je na Dmotion.rs test stigao tek dve godine nakon premijere, i u vreme kada se već uveliko pominje restilizacija ovog modela, neka je druga priča koja nema veze sa testom.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Šta je zapravo Hyundai Ioniq 5? Ovo je model koji je uživo mnogo veći nego što deluje na fotografijama. Da, definitivno jeste monovolumen, ali ako nas neko pita, ne bi ga smeštali u SUV segment, ako ništa drugo a ono zbog činjenice da nema velik klirens od tla, što je jedan od imperativa SUV segmenta vozila. Ili bi barem trebalo tako biti. Ruku na srce, ako se podsetimo šta SUV skraćenica znači, a to je „Sportsko upotrebljivo vozilo“, a ne terensko vozilo kao što je postalo odomaćeno za ovu skraćenicu, Hyundai Ioniq 5 se potpuno uklapa, pogotovo testirana verzija sa pogonim na svim točkovima.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Testirani Hyundai Ioniq 5 Ultimate je 4.6 metara dugi, poprilično širok i nešto viši monovolumen, koji postavljen na veliki međuosovinski razmak od tri metra sa ekstremno kratkim prepustima preko točkova deluje drugačije od svega u ovom segmentu i gabaritu, sa pogonom na struju. Karoserija je hrabro dizajnirana, jednostavnih geometrijskih linija koje su odlično uklopljene u zapravo zaobljenu karoseriju sa kratkim zadnjim delom.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Uz poneki originalan detalj kao što su „rebra“ na donjem delu vrata, koja komuniciraju sa sličnim detaljima na zadnjem odbojniku, Hyundai Ioniq 5 Ultimate, uživo, izgleda drugačije, hrabro i originalno, ne samo u odnosu na druge modele marke Hyundai (i Kia), nego i kompletnu (električnu) konkurenciju. „Fensi“ detalj je, na primer, elektropomični poklopac utičnice za punjač. Da bi bolje ilustrovali dimenzije ovog modela, dodajemo da su približne Audiju Q5, ali da mu je konkurencija Audi e-tron, Volkswagen ID.4, Škoda Enyak iV i Tesla Model Y.
Mercedes EQA i EQB svesno preskačemo sa spiska konkurenata zbog toga što su to modeli sa platformama za pogon sa unutrašnjim sagorevanjem, koje su modifikovane za elektro pogon. Na kraju, ne treba zaboraviti da je koeficijentom čeonog otpora od 0.28 Hyundai Ioniq 5 Ultimate vrlo aerodinamičan. Ne rekordno, ali za hatchback karoseriju poprilično.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Hyundai Ioniq 5 Ultimate nije prvi potpuno električni model iz Hyundaija. Hyundai Ioniq Electric i Kona Electric su odavno otvorili ovo poglavlje, a u međuvremenu stigao je Ioniq 6, stižu N verzije, a Hyundai je odavno najavio i dva manja, električna modela Ioniq 4 i Ioniq 3. Ipak, Ioniq 5 prvi je Hyundai na namenskoj električnoj platformi, što je konstruktivno veoma bitan podatak. Kod ovakvih platformi velika i iznad sveha masivna baterija deo je strukture vozila, međuosovinski razmak je dužine kao kod limuzina od preko pet metara, a elektro pogon samo po sebi i svim neophodnim agregatima dozvoljava potpuno drugačiju konfiguraciju celog vozila.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Zbog čega pominjemo platformu? Zbog enterijera. Ogroman međuosovinski razmak je izbacio točkove iz kabinskoh prostora, baterija je pod vozila, a ponske jedinice su relativno male, a mogu imati veliku snagu. U osnovi, inženjerima EV platforma pruža mnogo više slobode da naprave prostran i funkcionalan enterijer.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

U Hyundai Ioniqu 5 Ultimate ponuda prostora u kabini je dobra. Ne, nije dobra nego je fascinantno dobra, ako se uzme u obzir da je dužina karoserije relativno skromnih i za grad prihvatljivih 4.6 metara. Iako su prednja elektropomična sedišta velika, a imaju čak i dodatnu podršku za butine, ne deluju tako. Čak i suvozač koji se razbaškari pored vozača deluje podaleko, što bi bio slikovit opis ponude prostora u ramenom pojasu.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Zadnja klupa je takođe elektropomična po dužini , a donosi carsku ponudu prostora za noge i glave putnika. Pored toga, komunikacija u zadnjem delu vozila je vrlo jednostavna uz potpuno odsustvo centralnog tunela. Pitanje je koliko je stvarno potrebno, ali putnici pozadi (ili vozač) na naslonu prednjeg desnog sedišta imaju na raspolaganju prekidače kojima mogu pomerati prednje sedišta, pa čak i preklopiti naslon suvozačevog sedišta.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

A ako neko pomisli da je Hyundai Ioniq 5 Ultimate odličan kabinski prostor platio malim prtljažnikom, u potpunoj je zabludi. Minimalnom zapreminom od 770 litara nadmašuje čak i karavan vozila. Nasloni zadnje klupe preklpapaju se praktičnim ručicama na donjem delu sedišta, a utovarna zapremina raste na 1.679 litara. Tu je i prednji „frunk“ prtljažnik, ne prevelik, ali dovoljan za odlaganje kabastih kablova punjača. Od automobila od 4.6 metara više nego dovoljno.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Očekivano je da digitalizacija vlada u Hyundai Ioniqu 5 čija Ultimate oprema najavljuje skoro pa sve što je na raspolaganju. Međutim, nevezano za paket opreme (kojih u ponudi ima tri: Premium, Impression i Ultimate) u kabinu uvek stižu dva povelika ekrana dijagonale od 10.25“, koji su u zajedničkom kućištu i u tablet stilu na vrhu armaturne table.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Kao i za karoseriju, za kabinu možemo reći drugačije, dovoljno funkcionalno i tehnološki na visini zadatka i to na polju koje sa svakim novim modelom pomera granice. Generalno, u Hyundai Ioniqu 5 Ultimate se lako snalazi po pitanju željenih funkcija, čak i pored činjenice da se testirani model bio pretrpan asistencijama, i odličnim audio sistemom, doduše opcionim sa dodatnim pojačalom. Generalno, koga zanima i želi, što na instrument tabli, što na višenamenskom ekranu može mnogo toga pročitati i saznati.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Hyundai Ioniq 5 Ultimate je dobio i sopstevni upravljač koji se ne pojavljuje u drugim modelima, dizajna koji se potpuno uklapa u stil enenterijera i sa gomilom komandi na sebi. Jedino čime nismo oduševljeni je komada selektora pogona koja je na stubu upravljača, sa rotirajućim selektorom D-N-R pogona i dugmetom P položaja. Pomalo nelogično i pomalo daleko od svega na šta smo navikli.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Po pitanju donjeg postroja, Hyundai Ioniq 5 Ultimate koristi ono što i vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem – prednje MacPherson opružne noge i zadnju multilink osovinu. Hyundai kupcima Ioniq 5 nudi sa baterijama kapaciteta od 58 kWh i 77.4 kWh, sa jednim, jednim jačim i dva elektromotora. Tačnije, sa 170 KS i 228 KS (zadnji pogon), 235 KS (zadnji ili AWD pogon) i 325 KS AWD.

Hyundai Ioniq 5 // Foto: Dmotion.rs

Testirani Hyundai Ioniq 5 Ultimate sa dva motora, većom baterijom i pogonom na svim točkovima je vrh ponude, uz ugrađen, opcioni krov sa solarnim ćelijama, koje bi trebalo da dodaju po koji vat struje pri sunčanom danu. Testirani Hyundai Ioniq 5 Ultimate je sjajno motorizovano vozilo čiji pogon je u stanju da 2.115 kilograma treški monovolumen ispali do 100 km/h za vrlo malo preko pet sekundi, iako nije ni S od sportskog automobila, pa makar i imao Sport mod vožnje. Ovo je pre svega udabno i funkcionalno vozilo.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Iako težak, na svojim točkovima od 19“ sa specijanim pneumaticima za EV sa čvršćim bokovima, Hyundai Ioniq 5 Ultimate je iznenađujuće agilan i dobro izbalansiran. Tek kada se pretera sa brzinom na ulasku u krivinu pokazaće da „nos“ želi van krvine i da pneumatici nemaju dovoljno gripa da spreče podupravljanje. Ipak, Hyundai Ioniq 5 Ultimate je vozi veoma lako, opušteno i definitivno ovoje vozilo koje od vozača iziskuje minimum napora.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Teorija (fabrički podaci) kaže da Hyundai Ioniq 5 Ultimate može da pređe do 481 kilometara sa jednim punjenjem baterije i to od 100 % do 0%, što nije zdravo za bateriju. Hyundai Ioniq 5 Ultimate je na našem testu bio u vreme paklenih temperatura od +38°C. Objektivna i izvodljiva autonomija je je ipak manja, ali i dalje sasvim solidnih 420 kilometara i to sa uključenim klima uređajem i ventilacijom sedišta. A to znači da se vozi u Eco modu, da se ne uživa u silovitim ubrzanjima, i da se stalno koriste papučice na upravljaču za usporavanja kako bi se maksimalno i prikupljala električna energija. A može se i izbegavati autoput.
Koliko god to paradoksano zvučalo, potrošnja energije manja je na regionalnom brdskom putu nego na 120 km/h na autoputu. Prosečna potrošnja struje je 16.4 do 18.3 kW/100 km. Možemo o slikovitije opisati testnih pet dana sa Hyundai Ioniqom 5 Ultimate: Preuzet sa 100% baterije, vožnja od N. Beograda do Novog Sada, svakodnevno korišćenje u lokalu, vožnja na lokaciju snimanje (oko 100 kilometara), dopunjavanje sa 22 baterije kWh, povratak NS – NBg i vozilo razduženo sa 100 preostalih kilometara autonomije. Govorimo o najvećim delom ne preterano brzoj vožnji i prosečnoj putnoj brzini na autoputu od ispod 120 km/h. Realnost je vožnja od oko 350 kilometara između punjenja, kako bi se sačuvao vek baterije. A Hyundai Ioniq 5 može se i dinamično voziti, vrlo dinamično, samo tada pokazivač preostale autonomije neće smanjivati u kilometrima nego u desetinama kilometara. Uključivanje klima uređaja podrazumeva istovremene umanjenje autonimije za oko 35 kilometara.

Hyundai Ioniq 5 Ultimate // Foto Dmotion.rs

Na kraju, Hyundai Ioniq 5 Ultimate nas je kupio, funkcionalnošću, tišinom, udobnošću i snagom kad zatreba. Ovo je odličan automobil. Automobil, ne govorimo o tome da je elektrifikacija mobilnosti odlična ideja i da će odlično očistiti planetu zemlju, to je sasvim druga tema. Ne govorimo ni o tome koliko će jednog dana koštati kao polovan automobil koji ste kao nov platili 67.890 evra, koliko košta testirano vozilo. Naravno, može i za dosta manje sa upola manje snage, manjom baterijom i u osnovnoj opremi, kada košta 49.000 evra. Govorimo samo o tome da je Hyundai svoj rad na temu „Porodični električni monovolumen“ apsolvirao sa visokom ocenom.

Model Hyundai Ioniq 5 Ultimate
Dužina/ širina/ visina (mm) 4.636/ 1.890/ 1.600
Međuosovinski razmak (mm) 3.000
Masa vozila praznog (kg.) 2.115
Maksimalna dozvoljena masa vozila (kg.) 2.540
Dozvoljena masa prikolice sa kočnicom kg 900
Zapremina prtljažnog prostora (l) 770/1.679
Prednji elektromotor 101 KS
Zadnji elektromotor 224 KS
Maksimalna snaga 325 KS
Maksimalni obrtni moment 605 Nm
Ubrzanje 0-100 km/h 5,2
Maksimalna brzina km/h 185
Prosečna potrošnja na testu kWh/100 km 17,1 kWh
Kapacitet baterije kWh 77,4
Cena testiranog modela 67.890 evra
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Brembo napravio diskove kao ogledalo

Brembo je predstavio novu generaciju kočionih diskova koji liče na ogledalo, ali ne služe ...

Renault Kadjar dCi 150 4WD – udobno na put

Kada neko želi da ga omalovaži, nazove ga podignuti Megane, ali, u praksi Renault ...

Lexus pokazao prototip flagship kabrioleta – LC Convertible

Lexus se uopšte ne stidi novog LC kabrioleta – to što vidite će uskoro ...

Miles Nürnberger iz Aston Martina došao na čelo dizajna Dacije

Dacia je dovela veliko personalno i stručno pojačanje koje će sigurno promeniti izgled narednih ...

Volvo od 2022. počinje da ugrađuje lidar senzore

Volvo je saopštio da od 2022. počinje da u svoja vozila ugrađuje lidar senzore, ...

Aston Martin izdao opoziv za model DB11

Aston Martin je poslednji u nizu proizvođača automobila koji su obuhvaćeni velikim opozivom u ...