fbpx

BMW Vision Neue Klasse Concept pokazuje novu eru

BMW Vision Neue Klasse Concept pokazuje novu eru kako dizajnom karoserije i kabine, tako i tehnologijom

BMW Vision Neue Klasse Concept

BMW Vision Neue Klasse Concept pokazuje novu eru kako dizajnom karosetije i kabine, tako i korišćenom tehnologijom. O BMW Neue Klasse mnogo se govorilo, a bavarska marka nije mnogo ni skrivala da se radi o novoj eri modela sa plavo belim znakom. Na IAA mobility u Minhenu BMW je prikazao Vision Neue Klasse Concept, za koji tvrdi da je mnogo bliži serijskom modelu od koncepta koji smo videli kao najavu Neue Klasse.

BMW Vision Neue Klasse Concept

Ruku na srce, BMW Vision Neue Klasse Concept stvarno donosi jedan potpuno novi i drugačiji BMW od svega što je ikada napravio. Osnovna forma karoserije jeste bliska konceptu Vision Dee, ali je sada mnogo manje futuristička, a mnogo bliža stvarnom serijskom modelu.

BMW Vision Neue Klasse Concept

Prednji deo se već naziva „Ajkulinim nosom“, a legendarni „bubrezi“ sada su niski, ali se zato protežu širiniom cele prednje maske vozila. BMW tvrdi da je dosta elemenata novog prednjeg dela izrađeno 3D štam štampom, uključujući i brojne svetlosne elemente. Crni prednji spliter vazduha i zadnji difuzor donose sportsku agresivnost na BMW Vision Neue Klasse Concept, isto koliko i retro dizajn točkova od 21“. Zadnje svetčlosne grupe prekinute su pratično samo amblemom marke BMW, a dizajneri tvrde da stilom komuniciraju sa dizajnom prednjeg dela vozila.
Za dizajn karoserije BMW tvrdi da je „skoro monolitan“, ali ono što nije skoro svakako je odlična aerodinamika, koja doprinosi povećanju autonomije od 30% i 25% većoj efikasnosti od bilo kojeg drugog proizvođača električnih vozila. Tako barem tvrde u Minhenu. Pogon je šesta generacija BMW eDrive tehnologije, BMW Vision Neue Klasse Concept najavljuje 20% veću specifičnu snagu baterije (odnos mase i kapaciteta) i 30% brže punjenje.
Za sada, BMW ne objavljuje tačne brojke, što je moderno na ovogodišnjem IAA u Minhenu, a BMWilično samouvereno tvrdi da ne treba isključiti ni autonomiju od 1.000 kilometara. U svakom slučaju, BMW će svoj i eDrive za Neue Klasse modele proizvoditi u susednoj nam Mađarskoj u pogonu u Debrecinu koji se preuređuje za ovu namenu.
U kabini BMW Vision Neue Klasse Concept predstavlja najnoviju generaciji iDrive sistema sa prikazom na ekranu u stilu paralelograma. Za sada, prisutne su i funkcije koje već poznajemo, kao što su BMW Intelligent Personal Assistant i upravljač sa brojnim komandama na sebi, ali novina je „Panoramic Vision“. Panoramic Vision će se pojaviti na serijskoj Neue Klasse, a evolucija je do sada korišćenih, tradicionalnih HUD sistema. Slika se projekture na vetrobransko staklo, direktno u visini pogleda vozača, ali sorinom celog stakla. I vozač i suvozač moći će da upravljaju i komuniciraju sa Panoramic Vision prikazom gestikulacijom.
Generalno, kabinski prostor BMW Intelligent Personal Assistant je kombinacija minimalizma i retro stila. Sedišta su za sada od somota i očekivano bojom i teksturom komiciraju sa kompletnim enetrijerom vozila. Upravljač i pripadajući ekran praktično su jedini elementi postavljeni na armaturi, adizajneri kažu da su svesno izbegli sve ukrase koji su tradicionalno od kože ili aluminijuma. Zanimljivo je da su prednja sedišta učvršćena za pod vozila preko samo jednog oslonca, čime su putnici pozadi dobili više prostora za stopala.
BMW Neue Klasse kreće u proizvodnju 2025. godine u Debercinu, a isporuke kupcima očekuju se od početka 2026. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Održan finalni test dan izbora za Automobil godine u Srbiji 2021.

Članovi žirija za izbor Automobila godine u Srbiji 2021. održali su finalni test dan ...

Možda jesta a možda i nije Audi Q8

Nakon što je Audi objavio siluetu novog SUV-a na FB profilu nismo ništa pametniji, ...

Test: Nissan Qashqai 1.3 X-Tronic Tekna+

Nissan Qashqai bio je prvi i jedini i pokrenuo je čitavu lavinu za sobom ...

Škodina istorija je puna zanimljivih ljudi i događaja

Ljubitelji marke automobila Škoda poznaju Stanislava Cinkla prvenstveno kao dugogodišnjeg koordinatora montaže prototipova Stanislav ...

Audi e-tron GT i e-tron GT RS zvanično predstavljeni

Audijev dugo očekivani odgovor na Teslu Model S, model e-tron GT, zvanično je predstavljen ...

Srbe najviše interesuju polovni Volkswagen i Audi modeli

Srbe najviše interesuju polovni Volkswagen i Audi modeli iako je tržište polovnih automobila doživelo ...