fbpx

Volvo bez dizela od sledeće godine

Volvo bez dizela od sledeće godine, nakon što su dominaciju u pogonu i prodaji preuzeli elektromotori

Volvo bez dizela od sledeće godine, nakon što su dominaciju u pogonu preuzeli elektromotori. Na Climate Week skupu u Njujorku, Volvo je zvanično objavio da već od početka sledeće, 2024. godine prekida proizvodnju svojih modela sa dizel motorima. Svoju odluku Volvo argumentuje potražnjom na tržištu.
Još koliko ne tako davne 2019. godine većina modela Volvo prodatih u Evropi bili su sa dizel motorima. Pre manje od četiri godine prodaja električnih vozila bila je praktično simbolična i činila mali procent ukupne proizvodnje. Danas, većina kupaca traži Volvo sa elektromotorom ili sa plug-in hibridnim pogonom.

Volvo Concept Recharge

Eliminacija dizel motora zapravo i nije tako veliko iznenađenje i bila je očekivana. Volvo već do 2030. godine planira da postane električna marka, a karbonski potpuno neutralna do 2040. Ovi ciljevi i strategije su praktično “zacementirani” prošle godine kada je Volvo u novembru prošle godine prodao svoj udeo u kompaniji Aurobay i samim tim sva prava na pogonske jedinice sa unutrašnjim sagorevanjem. Doduše, Volvo nije daleko prodao Aurobay, nego praktično svom vlasniku, holdingu Geely, koji će Eurobay pretvoriti u zajedničku kompaniju sa Renaultom koja ćče biti zadužena za razvoj i proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem i hibridnih pogonskih jedinica. Iz perspektive Volvoa, švedska marka u 100% kineskog Geelya više neće ulagati novac u razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
Jim Rowan, CEO Volvo Cars kaže da će se kompanija potpuno fokusirati na stvaranje modelne ponude električnig automobila premijum segmenta. “Električni pogon je naša budućnost i superioran je u odnosu na motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Stvaraju manje buke i vibracija, njegovo održavanje manje košta korisnike i ne ispuštaju ništa iz izduvnog sistema”, kaže Rovan.
Dok lagano gasi svoje modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, Volvo proširuje električnu ponudu. Predstavio je model Volvo EX30 početkom ove godine kao svoj najmanji i najjeftiniji električni model, a početkom sledeće godine počeće isporuke i najvećeg električnog SUV-a, modela Volvo EX90. Do 2026. godine Volvo planira da lansira najmanje šest električnih modela, uključujući EV verziju XC60 i novi EM90 minivan.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počela je prodaja osveženog Renault Twinga u Srbiji

Sa dosta novina, u Srbiji je počeo da se prodaje osveženi Renault Twingo Prezentacijom ...

Nešto se mrda u Hondi

Da li je Honda odlučila da se ozbiljno pozabavi Formulom 1? Iako su odgovori ...

Ferrari povećava budžet da bi pobedio!?

Ferrari će povećati budžet da bi nekako i konačno došao do titule. Samo, da ...

6.389,100 evra za Schumacherov bolid

Ferrari F2001 kojim je Michael Schumacher osvojio svoju četvrtu šampionsku titulu prodat je za ...

Musk tvrdi da još dve verzije Modela 3 stižu u julu

CEO Tesle, Elon Musk, je na svom Twitter nalogu objavio da će porudžbine za ...

Počela prizvodnja XC40 u Belgiji

U svom postrojenju u Belgiji, Volvo je označio početak nove ere time što je ...