fbpx

Mazda 3 proslavlja 20. rođendan

Mazda 3 proslavlja 20. rođendan a tokom dve decenije postala je model popularan širom sveta

Mazda 3 // Foto&copyright Dmotion.rs

Mazda 3 proslavlja 20. rođendan a tokom dve decenije postala je model popularan širom sveta. Mazda3, takođe poznata pod imenom Axela na nekim tržištima tokom prve tri generacije, bila je popularan izbor u segmentu kompaktnih automobila od svog predstavljanja 2003. godine. Dok Mazda3 obeležava svoju 20. godišnjicu, zavirite u njenu dosadašnju priču.

Mazda 323

Početak
Godine 1999. Mazda je započela projekat zamene starih modela Familia / 323 / Protegé novim dizajnom hečbeka i limuzine. Ovaj projekat je vodio glavni dizajner Hideki Suzuki, a uključivao je saradnju između Mazdinih dizajnerskih centara u SAD-u, Nemačkoj i Japanu. Godine 2001. odabran je dizajn Hasipa Girgena, koji je proveo šest meseci usavršavajući ga u Hirošimi pre odobrenja za proizvodnju.

Mazda 3 / foto Mazda Press

Konačni proizvod otkriven je 2003. godine na 60. salonu automobila IAA Cars Frankfurt Motor Show, a prva generacija Mazde3 predstavljena je u Japanu mesec dana kasnije. Brzo je stekla popularnost jer je bila automobil koji je pristupačan, zabavan za vožnju i kvalitetno napravljen.
Godine 2006. Mazda je na Ženevskom sajmu automobila predstavila Mazdu3 MPS (Mazdina serija Performance) sa naglaskom na performanse. Bila je opremljena diferencijalom sa ograničenjem proklizavanja i snažnim 2,3-litarskim motorom sa turbopunjačem, istim onim koji se koristi u Mazdi6 MPS. Automobil je dobio pozitivne recenzije i od medija i od kupaca.

Mazda 3 / foto Mazda Press

Druga generacija Mazde3 predstavljena je 2008. godine i premijerno prikazana na salonima automobila u Los Anđelesu i Bolonji. Iako je još uvek koristila arhitekturu ‘C1’ koju su zajednički razvili Ford, Mazda i Volvo, ovaj model je bio ažuriran tokom svog životnog veka i uveo je tehnologiju Skyactiv i razne verzije performansi u liniju Mazde3.
Model performansi MPS vratio se u drugoj generaciji i to sa poboljšanjima poput podešavanja ECU-a, podešavanja odnosa prenosa, poboljšanih kočnica, poboljšanja vešanja, poboljšanja klipova, poboljšanja sistema upravljanja i nekih kozmetičkih promena. Još jednom MPS je postao popularan izbor i za medije i za klijente.

Pressefoto Mazda Motor Europe GmbH

Sredinom 2013. godine stigla je treća generacija Mazde3 sa potpunijim skupom tehnologija Skyactiv i odmakom od zajedničke platforme ‘C1’. Te nove tehnologije su sada bile smeštene na novorazvijenom Mazdinom Skyactiv podvozju koje Mazda3 deli sa prvom generacijom CX-5. Mazda3 je takođe prva usvojila dizajnerski jezik Kodo i uvela inovacije poput GVC-a i Skyactiv menjača i motora.
Simbolizujući Mazdinu predanost održivom Zoom Zoomu i pristupu sa više rešenja, treća generacija Mazde3 bila je osnova za koncept ‘Skyactiv-CNG’ koji se pokreće na komprimovani prirodni gas i demonstrira svestranost Skyactiv-G motora. Pogonski sklop ‘Skyacitv-Hybrid’, koji je delio tehnologiju sa Toyota Hybrid Synergy Drive sistemom, takođe se proizvodio i prodavao kupcima u Japanu, pokazujući Mazdinu predanost elektrifikaciji svoje linije modela.

Mazda Kai Concept / Foto Mazda Press

Koristeći konceptni automobil Kai kao osnovu dizajna, četvrta i sadašnja generacija Mazde3 predstavljena je u novembru 2018. godine na sajmu automobila u Los Anđelesu i bila je prvo Mazdino vozilo koje predstavlja ambiciju ‘puta prema premiumu’. Ova generacija je takođe bila prva Mazda3 koja uvodi značajnu vizuelnu razliku između hečbek i sedan verzija. Upečatljiv dizajn osvojio je brojne nagrade u industriji – uključujući za najbolji dizajn godine na sajmu Svetskog automobilskog dizajna 2020. godine – kao i novopredstavljeni motor Skyactiv-X (Spark Controlled Compression Ignition) sa kompresionim paljenjem kontrolisanim svećicom (sada ažuriran na e-Skyactiv X), koji u kombinaciji sa novim 24-voltnim blagim hibridnim sistemom nudi poželjnu mešavinu karakteristika performansi dizela i benzinca.

Mazda 3 / foto&copyright Dmotion.rs

Četvrta generacija Mazde3 ima ugrađeno više čelika visoke čvrstoće u svoju strukturu, što je rezultiralo vrhunskom sigurnošću tokom međunarodnih regulatornih testiranja. Takođe je predstavila GVC Plus, poboljšanje u odnosu na GVC sistem u trećoj generaciji.
Posebno izdanje povodom 100. godišnjice Mazde
Povodom proslave 100. godišnjice Mazde Motor Corporation 2020. godine izdato je posebno izdanje Mazde3. Ovo izdanje se zasnivalo na vrhunskoj opremi i uključivalo je elemente dizajna inspirisane Mazdinim prvim putničkim automobilom, R360 Coupe. Sa svojom sedefastom bojom Snowflake White, bogatom bordo unutrašnjošću i karakterističnom oznakom, ovaj model ograničene serije se zaista izdvajao iz gomile.

Mazda 3 proslavlja 20. rođendan

Mazdin uticaj
Mazda3 je odigrala značajnu ulogu u oblikovanju imidža Mazdine marke od svog predstavljanja, i sa kumulativnom globalnom prodajom od preko 6 miliona, ona je jedan od Mazdinih najprodavanijih modela.
Dok Mazda3 slavi svoju 20. godišnjicu, uzbudljivo je pratiti šta će joj doneti budućnost. Dosadašnje putovanje je dokaz Mazdine predanosti sigurnosti, dizajnu, inovacijama i užitku u vožnji. Nazdravimo za još 20 godina Mazde3!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

British Motors predstavio Jaguar I-Pace u Srbiji

Dok su drugi najavljivali, Jaguar je kupcima ponudio električni SUV i pokupio brojne nagrade, ...

Opel ne izlazi na septembarski IAA u Minhenu

Iako je Minhen kao naslednik Frankfurta ambiciozan po pitanju IAA, stvari baš ne idu ...

Tesla beleži rast prodaje, ali i odlaže planove za Model 3

Iz Tesle tvrde da su proizveli i dostavili 29.870 vozila u prošlom kvartalu, što ...

Toyota Hilux GR Sport II ima šta da kaže

Toyota Hilux GR Sport II ima šta da kaže sa podignutim oslanjanjem, novim ogibljenjem ...

Prvi Tesla Model S Shooting Brake skoro gotov

Britanska firma je skoro završila prvu „shooting brake“ tj. karavan verziju Tesla Modela S. ...

Na stazi Spa 93. pol pozicija Hamiltonu

Branilac titule šapiona u Formuli 1, Lewis Hamilton došao je do svoje 93. pol ...