fbpx

Formula 1 – Kimi Raikkonen šef i svetnik za Zeekr 001 FR

Formula 1 – Kimi Raikkonen je šef i svetnik za performanse projekta Zeekr 001 FR, kineskog elektičnog automobila

Kimi Raikkonen – Foto Zeekr X

Formula 1 – Kimi Raikkonen je šef i svetnik za performanse projekta Zeekr 001 FR, kineskog elektičnog automobila. Jedan od omiljenih likova i bivši vozač Formule 1, Kimi Raikkonen, uživa u danima van F1 padoka, a upravo je obelodanjeno čime će se baviti hladnokrvni Finac.
Od povlačenja iz Formule 1 2021. godine Raikkonena nije bilo mnogo na trkama, tačnije uopšte, osim kada se trka njegov sin. Na kratko se pojavio u NASCAR-u i to bi bilo sve od “Icemana”. Međutim, Kimi Raikkonen će se sada naći u zanimljivoj ulozi.

Zeekr 001 FR // Foto Zeekr

Kineska marka Zeekr angažovala ga je na razvoju modela Zeekr 001 FR. Model Zeekr 001 FR nije baš ono na šta je Raikkonen navikao u svojim bolidima Formule 1, ali nije ni tako daleko. Električni Zeekr 001 FR ima 1.250 KS i od 0 do 100 km/h stiže za 2.07 sekundi. Formalno, Kimi raikkonen je “Chief Performance Adviser” za Zeekr 001 FR, odnosno Glavni savetnik za performanse. Za one koji nisu čuli za Zeekr, podsetićemo da pripada automobilskom gigantu Geely, vlasniku Volvoa, Lotus Cars-a i još dosta toga. Zeekr je potpuno nova marka, osnovana 2021. godine, ali sa moćnom podrškom.

Zeekr 001 FR // Foto Zeekr

Nikada previše rečiti Raikkonen je poručio da voli svoje brojne fanove u Kini i da će im pripremiti nešto za pamćenje na premijeri modela Zeekr 001 FR, koja će se održati u petak 27. oktobra.
Obzirom da se sa porodicom iz Švajcarske preselio u Italiju u grad Komo na istoimenom jezeru, Raikkonen će morati da deo vremena provodi i u Kini gde je centrala Zeekra. Kimi u Italiji pomaže u trkačkoj karijeri njegovog sina Robina, koji već pobeđuje u kartingu, a potpisao je i ugovor sa CRG KART, za koji su se trkali šampioni Formule 1 kao što su Lewis Hamilton, Max Verstappen i Nico Rosberg. Za Komo kažu da je logistički savršen grad iz kojega se lako dolazi do svih međunarodnih karting staza u severnoj Italiji.
Informacije kažu da je Raikkonen i Italiji čak kupio dve nekretnine, uključujući jednu farmu pod imenom Il Torchio, kao i stan u centru živopisnog grada Komo, gde će sa suprugom Mintu i troje dece, Robin, Rianna i Grace, živeti dok bude trajalo renoviranje farme.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kia EV6 debitovala sa novom dizajnerskom filozofijom

Kia se nalazi usred transformacije dizajna, a prvi model dizajniran po novoj “Opposites United” ...

Formula 1 – Alonso tvrdi nije Hamilton napravio tim

Formula 1 – Alonso tvrdi nije Hamilton napravio super uspešan Mercedes-AMG tim, a nije ...

Mini Srbija predstavio novi Mini Cooper i Mini Countryman

Mini Srbija predstavio novi Mini Cooper i Mini Countryman modele kojima počinje revolucionarna MINI ...

U Srbiji predstavljen novi BMW Serije 5

U Srbiji je medijima predstavljen novi BMW Serije 5, znatno veći i tehnološki savremeniji ...

Formula 1 – Red Bull istražuje veštačku inteligenciju?

Formula 1 – Red Bull istražuje mogućnosti veštačke inteligencije u dizajniranju bolida i to ...

Gemballa tuži sina svog osnivača zbog povrede prava

Marc Philipp Gemballa je nedavno osnovao automobilsku firmu pod svojim imenom i najavio svoj ...