fbpx

Red Bull do maja odlučuje o motorima

Renault je postavio uslov timu Red Bull da do maja meseca definitivno odluči da li će koristiti francuske ili neke druge motore od 2019.

McLaren je raskidajući saradnju sa Hondom povukao potez koji mnogi počinju da nazivaju lošim. Japanski proizvođač motora definitivno se nije snašao u prve tri godine povratka u Formulu 1, i McLarenu nije doneo niti performanse niti pouzdanost. Nije mao onih koji tvrde da se ne može sva krivica svaliti na Hondu, koja je od McLarena dobijala više pritisaka nego podrške, i da se pod tim uslovima nije ni moglo napredovati. Kako bilo, ova neplodna saradnja je završena, McLaren veruje da sa pogonskim jedinicama iz Renaulta može mnogo bolje, a Honda se obrela u Toro Rossu, juniorskom timu moćnog Red Bulla. Iako su prva dva test dana u Barseloni bila sve samo optimalna zbog lošeg vremena a pre svega niskih temperatura, pokazalo se da, za sada, Honda funkcioniše bolje nego ikada i niže toliko potrebne test kilometre. Ipak, da li je Toro Rosso, koji je ničim izazvan postao fabrički tim, Hondi samo pružio potrebnu slobodu i podršku, tek ćemo videti, obzirom da postignuta vremena nemaju nikakvu relevantnost po prave performanse.
Međutim, iza svega ovoga krije se mnogo veća priča, a pita se Red Bull. Ovaj bogati i snažni tim sa dobrim vozačima najavio je da će na kraju sezone 2018. završiti saradnju sa Renaultom, koja je donela četiri šampionske titule, ali i brojna razočarenja od početka aktuelne hibridne ere. Međutim, po najnovijim vestima, ispostavlja se da razlaz Renaulta i Red Bulla još nije gotova stvar. Renault je saopštio da Red Bull do maja meseca mora da se izjasni da li će nastaviti saradnji ili ne. Prema izjavama šefa Red Bulla Christiana Hornera jasno je da tim ima opcije o kojima razmišlja i da počinje igra čekanja i odmeravanja. Ako se Honda dobro pokaže u Toro Rossu, jasno je da će se samo useliti i u Red Bull, a ako ne, ostaju otvorene dve opcije – nastavak saradnje sa Renaultom, i čekanje na odluku Aston Martina, da li će od 2021. ući u F1 kao dobavljač motora. Britanski proizvođač automobila berem zvanično, još nije doneo svoju odluku čekajući na zvaničnu odluku o novim pravilima za pogonske jedinice koja će stupiti na snagu od 2021.
Spram svega ovoga, Red Bull će morati brzo da donese dugoročnu odluku. Do maja meseca koji je postavljen kao rok, Honda će imati dovoljno prilika da pokaže da li je napravila ozbiljan korak unapred ili nije. A kao druga opcija, otvara se i privremeno rešenje da Red Bull i naredne tri godine pokreće Renault, do novih pravila i eventualnog ulaska Aston Martina, kao proizvođača. Pri tom, ne treba zaboraviti da nije isključeno ni neko treće rešenje – predstavnici Porschea redovno prisustvuju sastancima rade grupe F1 koja treba da donese pomenuta nova pravila. Red Bull je svakako kvalitetan i medijski eksponiran tim, pa partnerstvo sa njim može doneti i mnogo koristi. Mada, kako se pokazalo u slučaju Honde, i štete.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Leclerc u Mercedesu od 2024.?

Formula 1 je spustila zavesu na sezonu 2022. sa bolidima po novim pravilima, ali ...

Uz Suzuki Swift, najbržim kupcima poklon iznenađenja

Swift nove generacije – nosilac titule automobila godine u Japanu – na našem tržištu ...

Genesis G80 stao na crtu Mercedesu CLS Klase

Genesis G80 stao je ozbiljnim argumentima na crtu Mercedesu CLS Klase i ostalima iz ...

Ford USA najavljuje velike investicije

Ford USA najavljuje velike investicije u proizvodnju uključujući i sedmu generaciju modela Mustang Ford ...

Otkriven i Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Aston Martin i Red Bull su otkrili i prve skice Aston Martin Valkyrie AMR ...

Mercedes sprema se još jedan SUV – GLB Klasu

Mercedes uveliko testira svoj novi SUV. GLB Klasa će se smestiti između aktuelnih GLA ...