fbpx

Potpuno novi BMW X2 predstavljen u Srbiji

Potpuno novi BMW X2 predstavljen u Srbiji, a u drugoj generaciji nudi izbor između benzinskog, dizel i elektro pogona u iX2 verziji

Novi BMW iX2

Potpuno novi BMW X2 predstavljen u Srbiji, a u drugoj generaciji kupcima po prvi put nudi izbor između čak tri pogona – benzinskog, dizel i elektro pogona u iX2 verziji.
Potpuno novi BMW X2 odlikuje atraktivni sportski dizajn uz inovativne digitalne opcije, a po prvi put biće dostupna i potpuno električna verzija. Lansiranje ovog modela na svetsko tržište počinje u martu 2024. godine sa verzijama BMW iX2 xDrive30 i BMW X2 M35i xDrive, a odmah startuju još po jedna benzinska i dizel varijanta. Tokom leta 2024. tom spisku biće pridodate još jedna potpuno električna i dizel verzija.
Po prvi put javnosti prikazani BMW iX2 praktično je predpremijera, a zainteresovani će moći da ga pogledaju i upoznaju se sa ovim kompaktnim crossoverom do 5. decembra 2023. godine, ali i da ga poruče u predprodaji.

Novi BMW iX2

Novi BMW X2, zaista je potpuno nov. Pored novog dizajna karoserije koji X2 i iX2 povezuje sa kompletnom modelnom pobudom nemačke marke, novi BMW X2 ima i značajno izmenjene, veće dimenzije. U odnosu na prethodnu generaciju duži je za čak 194, širi za 21 i viši za 64 milimetra. Pored toga, povećano je i međuosovinsko rastojanje čime je BMW X2 dobio značajno bolju ponudu prostora u kabini za putnike, ali i u prtljažniku. Prtljažnik sada ima osnovnu zapreminu od 560 litara, dok se obaranjem sedišta na raspolaganje stavlja 1.470 litara, uz napomenu da su ove brojke, u zavisnosti od varijante, odnosno pogona modela.

Novi BMW iX2

Potpuno novi BMW X2 ima i karakteristike dizajna specifične za M, kao što su dva para izduvnih cevi integrisanih u zadnji odbojnik, obezbeđuju modelu BMW X2 M35i xDrive posebno dinamičnu auru. M Sport paket je dostupan za sve ostale varijante modela, uključujući i novi BMW iX2, te obezbeđuje i aerodinamički optimizovane detalje eksterijera.

Novi BMW iX2

Unutrašnjost novog BMW-a X2 je značajno izmenjena u odnosu na odlazeći model. Elegantnom armaturom dominira veliki zakrivljeni ekran. Potpuno nov je centralni greben koji je praktično spojena sa „plutajućim“ naslonom za ruke na kojem su komande menjača i jačine zvuka autio sistema. Nova sedišta se opciono nude u Veganza  perforiranim oblogama i Vernasca koži sa atraktivnim štepovima kao alternativa standardnim platnenim presvlakama. Sportska sedišta dolaze kao opcija, uz mogućnost električnog podešavanja sa memorijskom funkcijom, lumbalnim osloncem i funkcijom masaže.

Novi BMW iX2

Dvozonska automatska kontrola klime, navigacioni sistem i sportski, kožom presvučeni upravljač su standardni u novom BMW-u X2, kao i automatsko otvaranje prtljažnika, četiri USB-C porta i utičnica od 12V na centralnoj konzoli i u prtljažniku. Broj dostupnih sistema za pomoć vozaču i digitalnih usluga takođe se značajno povećao u odnosu na prethodni model.
Među dostupnim opcijama za poboljšanje njegovog premijum karaktera su paket kućišta spoljnih ogledala, grejanje upravljača i vrhunski Harman Kardon zvučni sistem, dok je jedna od najatraktivnijih opcija – panoramski stakleni krov.

Novi BMW iX2

Potpuno električna varijanta BMW iX2 xDrive30 biće dostupna od samog lansiranja modela. Pogon su dva elektromotra, po jedan na svakoj osovini, čime je obezbeđen xDrive pogon na svim točkovima. Dva elektromotora isporučuju ukupno 230 kW (313KS) i maksimalan obrtni moment od 494 Nm. BMW iX2 xDrive30 ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi i ostvaruje elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 180 km/h. Visokonaponska baterija kapaciteta 64,8kWh upotrebljive energije u kombinaciji sa visokom efikasnošću pogonskog sistema omogućava domet od 417 – 449 kilometara po WLTP standardu. Adaptivna rekuperacija i funkcija MAX RANGE takođe doprinose izvanrednim brojkama kada je reč o dometu. Novi BMW iX2 podržava plug & charge funkciju.

Novi BMW iX2

Novi BMW X2 M35i xDrive, sa svojim prepoznatljivim M dizajnom i karakteristikama upravljanja poseduje 2,0-litarski četvorocilindarski motor koji proizvodi maksimalnu snagu od 221kW/300KS i ubrzava do 100km/h za 5,4 sekunde.
Benzinski i dizel motori standardni prenos snage imaju preko sedmostepenog Steptronic menjač sa dvostrukom spojnicom. Trocilindarski benzinski agregat iz najnovije modularne generacije motora pokreće novi BMW X2 sDrive20i. U kombinaciji sa 48V mild hibridnim sistemom, 1,5-litarski benzinac isporučuje maksimalnu snagu od 125 kW/170KS. Četvorocilindarski dizel motor u novom BMW-u X2 sDrive18d takođe je prošao kroz opsežna unapređenja. Prednjim točkovima isporučuje maksimalnu snagu od 110 kW/150KS.

Novi BMW iX2

Novi BMW iX2 xDrive30 se standardno dolazi sa 17-inčnim točkovima sa aerodinamično optimizovanim dizajnom, dok modeli BMW X2 sDrive20i i BMW X2 sDrive18d imaju točkove od 18 inča. BMW X2 M35i xDrive ima 20-inčne M točkove, dok su točkovi od 18 do 21 inča dostupni opciono.
Standardni i opcioni sistemi pomoći za automatizovanu vožnju i parkiranje povećavaju udobnost i bezbednost, kako u svakodnevnoj vožnji tako i na dužim putovanjima. Standardne karakteristike uključuju najnoviju verziju sistema za upozorenje na sudar sa vozilom ili preprekom ispred vozila, adaptivni tempomat sa funkcijom automatskog kočenja, informacije o ograničenju brzine i upozorenje o napuštanju trake sa funkcijom povratka u traku. Asistencija pri parkiranju uključujući kameru za pomoć pri vožnji unazad i asistent za vožnju unazad takođe su deo standardne opreme.

Novi BMW iX2

Lista opcionih funkcija uključuje delimično automonmu vožnju, adaptivni tempomat sa funkcijom Stop & Go, BMW Head-Up displej, kao i funkcije Surround View (kamere 360), Remote 3D View (3D daljinski prikaz), BMW Drive Recorder i Remote Theft Recorder. Postojeće funkcije se mogu unapređivati i pomoću opcije Remote Software Upgrades (daljinsko ažuriranje softvera).
Najnovija verzija BMW-ovog iDrive sistema sa korisničkim interfejsom 9.0 koji ima QuickSelect funkciju brzog pristupa je ugrađena u novi BMW X2. Zasnovan na BMW-ovom Operativnom sistemu 9, ukombinovan je zajedno sa BMW-ovim zakrivljenim ekranom i BMW-ovim inteligentnim ličnim asistentom.
Novi BMW X2 u Srbiji je dostupan po početnoj ceni od 46.830 evra, odnosno 65.660 evra za iX2, potpuno električnu verziju.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sebastian Vettel ide u penziju ove godine?

Padokom u Monte Karlu prostrujala je vest da bi se Vettel mogao penzionisati na ...

Spajanje VW-a i Forda sve bliže stvarnosti?

Da li se iza pisma o razumevanju nalazi najveće spajanje u istoriji automobilske industrije? ...

I Aston Martin će “pozeleneti”

Čuveni britanski proizvođač automobila Aston Martin u svoje modele uvodi hibridni pogon, a do ...

Spreman vatreni Volkswagen T-Roc

Već je viđen na testovima, a sada je i službeno potvrđen za Ženevu – ...

Predstavljen serijski električni Mini

Predstavljen je prvi potpuno električni Mini Cooper SE, i definisan kao prvi mali automobil ...

Koji tipovi vozila su popularni u Srbiji?

Koji tipovi vozila su popularni u Srbiji kada je u pitanju tržište polovnih automobila ...