fbpx

Nova Dacia Duster zvanično predstavljena

Nova Dacia Duster zvanično predstavljena na novoj platformi i sa novinama u pogonskoj ponudi

Nova Dacia Duster

Nova Dacia Duster zvanično predstavljena na novoj platformi i sa novinama u pogonskoj ponudi. Jedan od najprodavanijih SUV modela kod nas, a i globalno, u svojoj trećoj generaciji dobio je mnogo moderniji, dinamičniji, pa i agresivniji dizajn karoserije. U osnovi, novi model ima zadržanog starog samo koliko je bilo neophodno da ima poveznicu sa svojim prethodnikom. Razumljivo, inkoporiran je novi vizuelni identitet marke Dacia, i to vrlo uspešno, a neočekivana novina svakako je integracija ručki zadnjih vrata u C stubove.

Nova Dacia Duster

Dužinom od 4.343 mm nova Dacia Duster je gabaritom ostala u istim dimenzijama, ali se značajna novina nalazi ispod karoserije. Nova, modernija Renaultova CMF-B platforma sada nosi popularni terenac, a jedna od prednosti je optimalnije korišćenje prostora pa nova Dacia Duster sada ima prtljažnik zapremine od 472 litra u osnovnoj konfiguraciji. Pored toga, za putnike na zadnjoj klupi obezbeđeno je više mesta za kolena.

Nova Dacia Duster

Kabinski prostor je potpuno nov i nema nikakve veze sa odlazećim modelom. Zadržana je filozofija korišćenja tvrde, ali otporne i trajne plastike, ali dizjn armature i komletnog enterijera je značajno modernizovan. Pored dizajna nova Dacia Duster je i digitalizovana.

Nova Dacia Duster

Dobila je digitalnu instrument tablu dijagonale od 7” i višenamenski ekran dijagonale od 10.1 inč, koji je lagano zakrenut ka vozaču. Na raspolaganju su i četiri USB porta, bežični punjač za telefon. Audio sistem ima šest zvučnika, a povezivanje sa Apple CarPlay i Android Auto sistemioma je bežično. Nova Dacia Duster i pore digitalizacije i povećanog višenamenskog ekrana i dalje ima klasične komande najčešće korišćenih funkcija.

Nova Dacia Duster

Jedna od zanimljivosti je opcioni “Paket za spavanje”, koji podrazumeva sklopivi krevet za dvoje i sto, kao i prostor za odlaganje, za koji Dacia tvrdi da se postavlja za manje od dva minuta.

Nova Dacia Duster

U novoj Daciji Duster više nema dizel motora, što će verovatno raztočarati ljubitelej pouzdanbog i ekonomičnog 1.5 dCi agregata. Imesto dizela Dacia Duster dobija TCe 130, odnosno 1.2 litarski turbo benzinac. Trocilindrap radi u Millerovom ciklusu i ima pomoć hibrida. Pogon nove Dacie Duster može biti na prednjim ili na svim točkovima. Dacia poručuje da je za 10% smanjila prosečnu potrošnju u odnosu na pogonske jedinice bez hibridne pomoći.

Nova Dacia Duster

Dobra vest je da u ponudi odtaje ECO-G 100 pogonska opcija koja koristi LPG, i sa punim tankovima benzina i gasa može da dohvati autonomiju od čak 1.300 kilometara. U pogonu nejveća novina svakako je hibridni pogon koji Duster preuzima od modela Jogger, a koji kombinuje 1.6 litarski benzinac, dva elektromotora, CVT menjač i bateriju od 1.2 kWh. Ova pogonska jedinica isporučuje 140 KS, uz uštedu u potrošnji u gradskoj vožnji do čak 40%.
Početak prodaje nove Dacije Duster najavljen je za prvu polovinu sledeće godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

VW Tuareg bez maski

Prve fotografije nemaskiranog VW Touarega pokazale su da se serijski model snažno naslanja na ...

Audi e-tron trotinet stiže sledeće godine

Audi planira da sledeće godine proširi svoju e-tron oznaku u svet trotineta, kada počne ...

BMW predstavio svoj prvi električni SUV – iX3

Iako je predstavljen u formi koncepta još pre dve godine, BMW je tek danas ...

Jaguar Land Rover smanjuje radna mesta i proizvodnju

Britanski proizvođač automobila, Jaguar Land Rover, planira da smanji 1.000 radnih mesta kao i ...

Rivian je u velikim finansijskim problemima

Rivian je u velikim finansijskim problemima i muči se kao i sve novopridošlice u ...

Mračna verzija velikog SUV-a: Tahoe Custom Midnight Edition

Chevrolet je prošlog leta otkrio Tahoe Custom Edition, specijalnu varijantu sa fokusom na upotrebljivosti. ...