fbpx

Aston Martin Valhalla stiže…uskoro

Aston Martin Valhalla stiže…uskoro i to skoro pet godina nakon što je predstavljena kao koncept

Aston Martin Valhalla // Foto Aston Martin Media

Aston Martin Valhalla stiže…uskoro i to skoro pet godina nakon što je predstavljena kao koncept pod kodnim imenom AM-RB 003. Zapravo, novi hiperautomobil sa hibridnim pogonom još nije gotov. Aston Martin je medijima dostavio zvanične fotografije sa testiranja na stazi Silverstone.

Aston Martin Valhalla // Foto Aston Martin Media

Kao što je Aston Martin Valkyrie godinama kasnio, Valhalla tek treba da konačno bude spremna za serijsku proizvodnju, a u osnovi, za britansku marku ima poprilično veliko značenje, obzirom da će biti prvi „Super Aston“ sa hibridnim pogonom. Aston Martin Valhallu pokreće 4.0 V8 sa kolenastim vratilom koje klipove raspoređuje u ravni, a pored toga točkove pokreću i tri elektromotora – dva na prednjoj osovini i jedan integrisani u menjač na zadnjoj. Valhalla obećava, još odavno, mnogo snage, čak preko 1.000 KS (tačno 1012 KS), uz vektorisanje obrtnih momenata na prednjoj osovini. Šta više, elektromotori na prednjoj osovini služe i za vožnju unazad, obzirom da menjač nema hod unazad kako bi imao što manju masu.

Aston Martin Valhalla // Foto Aston Martin Media

Pored pogona na svim točkovima Aston Martin Valhalla će imati i mnogo aktivne aerodinamike, uključujući i veliko i pokretno zadnje krilo. U ukupnom bilansu, karoserija i aerodinamički elementi biće sposobni da pri 240 km/h generišu preko 700 kilograma nizgonske sile i Valkhallu drže čvrsto zalepljenu za asfalt. Fabrika tvrdi da je Valhalla provela stotine časova u aerodinamičkom tunelu, uporedo sa inženjerima Aston Martin Formula 1 tima.
Valhalla je važan model za Aston martin upravo zbog toga što je korak ka elektrifikaciji marke, što svakako neće radovati ljubitelje klasično velikog benzinca. Prvi električni Aston Martin trebao bi se pojaviti 2025. godine, mada je i to veliko pitanje obzirom na sada već tradicionalna zakašnjenja komapnije iz Gaydona, tim pre što navodno kompanija razvija sopstvenu električnu platformu.

Aston Martin Valhalla // Foto Aston Martin Media

Ako ne bude više kašnjenja i odlaganja, proizvodnja Aston Martin valhalle treba da počne tokom sledeće godine, a predviđeno je da bude proizvedeno 999 komada. Još se ne zna ni koliko će koštati, ali navodno znatno manje od Valkyrie za koju mora da se plati 3.17 miliona evra. U svakom slučaju i cena Valhalle će biti sedmocifrena brojka.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test Audi A3 35 TFSI – poznata platforma ali…

Priča o platformi obično udavi i omalovaži postignuto – novi Audi A3 35 TFSI ...

Mali Aston Martin Valkyria zvaće se Valhalla

Valhalla će biti ime drugog hiper Aston Martina, manje verzije Valkyrie Valhalla je mesto ...

Toyota RAV4 – 30 godina kreiranja standarda

Toyota RAV4 – 30 godina kreiranja standarda – model RAV4 proslavlja tri decenije otkako ...

Stigao je i novi Volkswagen Caddy

Volkswagen Caddy, globalno popularni „multipractic“ predstavljen je u svojoj petoj generaciji, obogaćen sa dosta ...

Michael Lohscheller novi CEO Polestara

Michael Lohscheller novi CEO Polestara, gde je došao sa velikim menadžerskim iskustvom uključujući Opel ...

Faraday Future okončao spor sa glavnim investitorom

Faraday Future je uspeo da izbegne ono što se činilo kao sigurna smrt, time ...