fbpx

Formula 1 – Guenther Steiner više nije šef tima Haas

Formula 1 – Guenther Steiner više nije šef tima Haas, a samo par sati pre njega tim je napustio i tehnički direktor

Formula 1 (Photo by Andy Hone / LAT Images/Haas Formula 1 Team)

Formula 1 – Guenther Steiner više nije šef tima Haas, a samo par sati pre njega tim je napustio i tehnički direktor. Time je Haas Formula 1 tim ostao bez dva glavna čoveka samo par nedjelja pre zakazanog otkrivanja novog bolida.
Formula 1 tim Haas od sezone 2024. sa pravom očekuje više od 10. mesta na kojem je završio u sezoni 2023., a da li će nova struktura tima u tome pomoći ili odmoći. U svakom slučaju, već je imenovan novi šef tima, Ayao Komatsu, koji je do sada bio glavni inženjer na stazi.
Odlazak Steinera usledio je samo nekoliko sati nakon što je tim napustio tehnički direktor Simone Resta. Resta se timu Haas priključio 2021. godine kada je došao iz Formula tima 1 Ferrari, kada se smatralo da će on, pored činjenice da tim Haas ima vrlo značajnu tehničku saradnju sa Ferrarijem, biti veliko pojačanbje za američki tim. Međutim, prema izjavi Reste, došao je u sukob i neslaganje sa vlasnikom tima Geneom Haasom, i postao potpuno nemotivisan da nastavi da radi za tim Haas.

Formula 1 (Photo by Andy Hone / LAT Images/Haas Formula 1 Team)

Guenther Steiner, koji je iza sebe imao veliko iskustvo u Formuli 1 u timovima Red Bull i Jaguar, postao je deo tima Formule 1 Haas 2014. kada je ovaj tim krenuo da se rađa od nule, a ne kupovinom nekog već postojećeg tima, a na start prve trke izašao tek dve godine kasnije, i osvojio poene na prvom nastupu. Haas F1 tim je čedo Steinera, i njegova ideja. Steiner je od Haasa obezbedio finansiranje, a tehničku podršku i partnerstvo od Dallare i Ferrarija, a lično obavio obavio intervju sa svakim kandidatom kojega je tim zaposlio. Od 2014. pa sve do januara 2024. Steiner je bio šef tima, koji je uz pomoć TV serijala Drive to survive, a ponajviše zbog svog karaktera i otvorenosti, ali i neposrednosti i duhovitosti postao vrlo popularan šef tima, kada je publika u pitanju.

(Photo by Mark Sutton / LAT Images/Haas Formula 1 Team)

Za sada ni tim ni Steiner nisu sopštili zvaničan razlog razlaza i da li je Italo-Amerikanac (inače rođen u Italiji) dobio otkaz ili podneo ostavku na svoju poziciju. Nezvanično se govori da je krajem sezone 2023. istekao ugovor Steineru, koji jednostavno nije produžen, p atime on tehnički nije dobio otkaz, niti je svojom željom otišao iz tima. Međutim, govori se i o nesuglasicama između Genea Haasa i Steinera, koji su različito gledali puteve kojima tim treba da ide. Poznato je da je koliko prošle godine otvoreno tvrdio da smatra da zaslužuje popriličan kolač u vlasničkoj strukturi tima, o čemu smo pisali, a interpretacije njegove želje išle su dotle da spominjao i mogući sudski proces kojim bi on dokazao da je svojim radom zaslužio da bude i legitimni suvlasnik F1 tima Haas. Međutim, sada više ni ne radi za tim koji ima svoje centrale u Kannapolisu u Americi, Banburyju u Engleskoj, kao i i Maranellu, praktično bivšim kancelarijama tima Ferrari.

Foto: Tweeter

Haas Formula 1 je objavio da će uskoro uslediti i reorganizacija u evropskom delu tima, ali u svakom slučaju, bolid za sezonu Formule 1 2024. praktično je najvećim delom završen, pa novo rukovodstvo neće ni imati preveliku uticaj na bolid, barem ne do uvođenja njegove evolucije, koja je najčešće sredinom sezone. Pored toga, pitanje je ko je kriv za slabe rezultate tima, Steinerovo rukovođenje, hronična besparica ili činjenica da tim zapravo malo toga sam napravi, obzirom da Dallara pravi veći do bolida, a Ferrari kompletnu pogonsku jedinicu sa menjače i zadnje oslanjanje. Tim Haas tokom sezone ne uspeva da shvati kako bolid radi i koje su mu specifičnosti, obzirom da ga nije sam ni razvijao. Na kraju, da li je možda Haas odlučio da proda svoj tim, koji sada vredi više nego ikada, obzirom da ga praktično koristi samo za promociju svoje industrije CNC mašina. Poslovni model koji su usvojili timovi kao što su Alpine ili Alpha Tauri, dozvolili su da u njih uđe velik novac, što Haas nije učinio. Šta više, imao je vrlo diskutabilne odluke o partnerstvu sa kontroverznim “proizvođačem” energetskih pića i ruskog proizvođača veštačkog đubriva, koji su izašli na sve, samo ne na dobro.
Nova era za Haas F1 tim počinje, a da li će doneti željene rezultate? Da li će doći novi ljudi, koji su iskusni i slobodni kao što su Binotto ili Szafnauer? Da li će ući i novac preko potreban i kako će ući? Time će se baviti Komatsu, a vreme će pokazati da li je dorastao.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Od 1. maja vredne nagrade za kupce Mobil 1 ulja.

Uz kupovinu bilo kojeg Mobil 1 motornog ulja u pakovanju od jedne i četiri ...

Predstavljen FIAT 600e

FIAT nastavlja putem održive gradske mobilnosti, i predstavlja novi Fiat 600e, a koji označava ...

Da li će C1, 108 i Aygo na struju?

Od 2014. druga generacija “trilinga” na istoj platformi se proizvodi u Češkoj. Da li ...

Pet zvezdica za novi Nissan Juke

Novi Nissan JUKE je osvojio pet zvezdica za sigurnost za 2019. godinu od strane ...

Kina je opasnost za evropsku autoindustriju

Kina je opasnost za evropsku autoindustriju govori studija koju je objavila nemačka osigurivajuća kuća ...

I četiri cilindra za novu Toyotu Supru, ali ima i jedna “caka”

Do sada smo znali za Toyotin plan da će koristiti BMW-ov šestocilindarski motor u ...