fbpx

Može li se zaustaviti zabrana SUS motora?

Može li se zaustaviti zabrana prodaje automobila sa SUS motorima? Najveća politička partija u Evropi želi da je zaustavi

Stellantis STLA Large platforma

Može li se zaustaviti zabrana prodaje automobila sa SUS motorima? EEP, najveća politička partija u Evropi želi da je zaustavi i natera Evropu da ponovo razmisli o “zelenim strategijama” što pre. U junu mesecu ove godine Evropljani će birati novi Evropski Parlament, koji je jedna od sedam institucija Evropske Unije. Partije koje će se boriti za svoje mesto u Parlamentu rade uveliko na svojim programima, a dokumenti koji su procurili otkrili su da se po svemu sudeći EEP (Partija Evropskog Naroda) priprema za borbu za odlaganje zakona po kojem će od 2035. godine biti zabranjena prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u EU.
Euractiv je prošle nedelje došao u posed manifesta EEP koja je centralno-desničarski orijentisana. U manifestu, čiji zadatak je da biračima ukaže na najvažnije vrednosti za koje se partija zalaže, stoji da će se partija zalagati za odlaganje zakona o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. EEP koji vodi nemački zakonodavac Jens Gieske kritikovala je predloge komisije koje naziva “Ideologijom prohibicije”, a Gieske odavno upozorava da će uvođenje zakona izazvati “Havana efekat”, odnosno da će se Evropom voziti stari automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kakva je situacija u glavnom gradu Kube.
Ovaj stav je u skladu sa „tehnološki otvorenim“ pristupom EPP dekarbonizaciji, naglašavajući izbegavanje EU da favorizuje specifične tehnologije, kao što su električna vozila, što je osećaj koji deli i Evropska komisija, iako sa skepticizmom kritičara. Međutim, ono što privlači više pažnje je eksplicitna deklaracija EPP da se „revidira [zakon] što je pre moguće“. Ova izjava nosi značajne implikacije, jer najveća grupa u Evropskom parlamentu izražava nameru da preispita već usvojeni zakon. U martu prošle godine, Nemačka i Evropska unija postigli su kompromis o predloženoj zabrani počevši od 2035. Proizvođači automobila i dalje mogu da prodaju vozila sa ICE-om ako rade na e-gorivo. E-gorivo, proizvedeno kroz proces koji uključuje hvatanje ugljenika i proizvodnju vodonika iz obnovljive energije, smatra se neutralnim ugljenikom tokom sagorevanja, pošto se uhvaćeni CO2 vraća u atmosferu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Posebna ponuda Citroena za sva pravna lica

Nova jesenja akcija za Citroën vozila ovoga puta usmerena je na pravna lica i ...

Jaguar E-Pace – porodična mačka

Tesko da je za marku Jaguar SUV tipičan segment. Barem sigurno nije ako se ...

Stellantis ojačava svoj rukovodeći tim u Srbiji

Stellantis je najavio promene koje su na snazi od 24. maja 2022. i koje ...

Porsche 911 Carrera RS 3.8 i Transformersi stižu

Porsche 911 Carrera RS 3.8 i Transformersi: Buđenje zveri slavi najnovijeg Autobota po imenu ...