fbpx

Tavares vodi Stellantis i dobro zarađuje

Tavares vodi Stellantis i dobro zarađuje, a uz dobre rezultate, “plata” mu je povećana za čak 56% u osnosu na prošlu godinu

Carlos Tavares // Foto Media Stellantis

Tavares vodi Stellantis i dobro zarađuje, a uz dobre rezultate, “plata” mu je povećana za čak 56% u osnosu na prošlu godinu. Ukupna naknada generalnog direktora Stellantisa Carlosa Tavaresa u 2023. porasla je za 56%, odnosno na 36,49 miliona evra (39,5 miliona dolara), saopštio je proizvođač automobila. To je ukupna Tavaresova naknada prošle godine u poređenju sa 23,46 miliona evra koje je dobio za 2022. Tavares je 2023. godine dobio 23,47 miliona evra u gotovini i stečenom kapitalu, uključujući podsticaj od 10 miliona evra za transformaciju kako bi ispunio prekretnice vezane za izazove sa kojima se automobilska industrija suočava u vezi sa globalnom mobilnošću, tehnologijom i elektrifikacijom vozila. Tavaresov paket takođe uključuje 13 milijardi evra dugoročnih podsticaja povezanih sa specifičnim ciljevima učinka, koji možda neće biti postignuti i rezultirati potpunom isplatom. Neobavezujućim glasom akcionara Stellantisa o naknadama izvršnih direktora prošle godine odobren je paket za 2022. za Tavaresa nakon što je odbio njegovu nadoknadu prethodne godine. Stellantis, koji poseduje brendove uključujući Chrisler, Jeep i Fiat, rekao je da je predvodio industriju u finansijskom učinku u prvoj polovini 2023. i da je njegova cena akcija nadmašila automobilsku industriju i S&P 500 indeks. SPKS za značajnu maržu od osnivanja kompanije u 2021. Akcije grupe koje se kotiraju u Milanu dostigle su u petak rekordnu cenu od 24,56 evra, dobivši oko 70 odsto u poslednjih devet meseci. Do 12:32 po srednjeevropskom vremenu akcije su porasle za 1,2 odsto na 24,51 evro. Tokom prošlogodišnjih razgovora sa proizvođačima automobila iz Detroita tri, sindikat United Auto Vorkers oštro je kritikovao plate generalnih direktora General Motorsa, Ford Motora i Stellantisa u obrazloženju značajnih povećanja plata za radnike po satu. Ford i GM još uvek nisu objavili plate generalnog direktora za 2023. U 2022. izvršna direktorka GM-a Meri Bara imala je 29 miliona dolara ukupne nadoknade, a izvršni direktor Forda Jim Farlei je dobio skoro 21 milion dolara. Nakon ciljanih štrajkova na tri proizvođača automobila, dogovori UAV-a sa njima uključivali su trenutno povećanje plata za 11 procenata i povećanje osnovnih plata za 25 procenata do 2028. godine, što je smanjenje vremena potrebnog za dostizanje najveće plate sa osam na tri godine. Takođe povećavaju plate zaposlenih na određeno vreme za 150 odsto i čine ih stalnim.
Manje zaposlenih zarađuje više Stellantis je rekao da je njegov prosečan zaposlenik zaradio 70.404 evra u 2023. godini, što je 9,4 odsto više od 64.328 evra u 2022. Prošlogodišnji odnos ukupne naknade Tavares prema prosečnom zaposlenom bio je 518, što je značajno više u odnosu na 2022. Stelantis je rekao da je veći odnos posledica uticaja jednokratnog, dugoročnog podsticaja 2021-2025. Stellantis je rekao da je njena radna snaga širom sveta pala za 5,2 odsto u 2023. na nešto više od 258.000, dok je njena radna snaga u Severnoj Americi pala sa 88.835 u 2022. na 81.341 zaposlenog prošle godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen I.D. R juri rekord u Zelenom paklu

Nürburgring-Nordschleife nije slučajno nazvan Zelenim paklom, i rekordi na njemu se ne jure slučajno ...

Formula 1 – u Montrealu pol pozicija Verstappenu

Formula 1 nastavlja sezonu u Kanadi, a pol poziciju za trku u Montrealu osvojio ...

Otkriven enterijer Maserati GranTurisma

Otkriven je enterijer Maserati GranTurisma, nekoliko mesecu nakon što smo upoznali eksterijer novog luksuznog ...

Volkswagen predstavlja Golf GTI TCR

Na godišnjem GTI okupljanju na Wörthersee Volkswagen će predstaviti drumski verziju Golfa TCR Na ...

Sebastian Vettel rasprodaje svoju kolekciju automobila

Sebastian Vettel pravi veliko spremanje u svojoj kolekciji automobila koju dobrim delom prodaje, uključujući ...