fbpx

Maserati GranCabrio donosi 550 KS bez krova

Maserati GranCabrio donosi 550 KS bez krova u modelu koji smo znali da dolazi, samo je bilo pitanje kada

Maserati GranCabrio Trofeo

Maserati GranCabrio donosi 550 KS bez krova u modelu koji smo znali da dolazi, samo je bilo pitanje kada. Za leto koje je pred nama spreman je Maserati GranCabrio, formalno kao model za 2024. godinu. Da li je model za ’24. ili ’25. godinu mnogo je manje bitno od činjenice da su Italijani, u svom dobro pozantom maniru, uspeli da naprave prelep i moćan automobil.

Maserati GranCabrio Trofeo

Za samo 13 sekundi platneni krov se potpuno spušta, što znači bez komplikovanog i masivnog tvrdog krova. Pri tom za bi se uživalo u otvorenom vozilu i ili pobeglo od previše sunca ili kiše, cela manipulacija krovom može se izvesti u vožnji do brzine od 50 km/h. Doduše, podizanje krova trake 14.1 sekunudu, odnosno sekundu duže od spuštanja.

Maserati GranCabrio Trofeo

Za razliku od drugih proizvođača kabrioleta koji nude platneni krov uglavnom u dve-tri boje, Maserati svoj GranCabrio nudi sa platnenim krovovima koji se potpuno uklapaju u neku od šest boja karoserije Nero Assoluto, Blu Modena, Bianco Astro, Grigio Incognito, Grigio Maratea Matte, i specijalnim tonom metalik zelene.
Zanimljivo je da za spuštanje krova ne treba pritiskati nikakav prekidač, nego je dovoljno mahnuti ispred ekrana infotejmenta. U standardu opremu spadaju grejači vratnog dela koji su ugrađeni u naspone prednjih sedišta, a dodatnu zaštitu od viška vetra čini i mrežica, koja se ipak ručno mora postaviti iza prednjih sedišta, a u tom, slučaju 2+2 Maserati GranCabrio postaje pravi dvosed.

Maserati GranCabrio Trofeo

Sasvim očekivano, Maserati GranCabrio se meganički i pogonski potpuno oslanja na kupe verziju GranTurismo, i to najsnažniju Trofeo, barem za početak prodaje.
Pogon lepog kabrioleta je 3.0 V6 biturbo, sada već dobro poznati Nettuno od 550 KS, koji svoju snagu do svih točkova isporučuje preko osmostepenog ZF automatskog menjača.
Obzirom da je GranCabrio teži za oko 65 kilograma, za nijansu je izgubio u performansama, mada je i dalje brutalno brz. Do 100 km/h ubrzava za 3.6 sekundi, a maksimalna brzina mu je 315 km/h, 5 km/h manje od kupea.

Maserati GranCabrio Trofeo

Enterijer je identičan sa GranTurismom, što znači digitalnu instrument tablu dijagonale 12.2”, infotejment dijagonale 12.3” i dodatni treći ekran dijagonale od 8.8” namenjen za klimatizaciju i provetravanje, ali komande još nekih sistema kao što su svetla, vazdušno ogibljenje ali i otvaranje pretinca za rukavice. Maserati Intelligent Assist je baziran na Googleovom Android Auto sistemu, mada ni korisnici Apple-a neće imati problema da se konektuju preko Apple CarPlay-a, a za pomoć pri vožnju Maserati GranCabrio ima sistem autonomne vonje Nivoa 2.
Za sada još nije nobjavljena cena za Maserati GranCabrio, ali ako znamo da GranTurismo trofeo košta od 225.000 evra pa naviše, ni kabrio neće sigurno biti manje od toga.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mazda (ipak) vredno radi na novim modelima

Iako se Mazda poprilično ućutala sa novinama, to ne znači da se ne priprema ...

Formula 1 – šta će biti sa Mazepinom i timom Haas

Invazija Rusije na Ukrajinu ima konsekvence i u Formuli 1 – trka za Veliku ...

Racing Point bi mogao postati Aston Martin

Tim Formule 1 Racing Point bi mogao promeniti svoju boju u Aston Martin Racing ...

OMR Group novi je distributer marki Stellantis Grupe

OMR Group novi je distributer marki Stellantis Grupe Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional ...

Test Dacia Sandero Stepway

Test Dacia Sandero Stepway – uz novi logo jedan od najprodavanijih modela dobija novi, ...

Ott Tanak preuzeo vođstvo u Švedskoj

Ott Tanak nakon drugog dana Švedskog relija vodi sa gotovo minutom prednosti Na reliju ...