fbpx

Volkswagen ID.3 GTX je spreman

Volkswagen ID.3 GTX je spreman sa svojih 322 KS i to sa samo jednim motorom na zadnjoj osovini

Volkswagen ID.3 GTX

Volkswagen ID.3 GTX je spreman sa svojih 322 KS i to sa samo jednim motorom na zadnjoj osovini. Zapravo prvi je i pravi električni hot hatch iz Volfsburga, koji je zapravo odavno najavljen i koji su ljubitelji snage sa nestrpljanjem očekivali.

Volkswagen ID.3 GTX

Faktografija kaže da je Volkswagen ID.3 GTX po pitanu pogona “blizanac” moćne Cupre Born VZ, a do kupaca će stići u dve osnovne verzije – GTX i GTX Performance. U oba slučaja samo sa jednim motorom na zadnjoj osovini. Iako je uobičajena praksa je put do velike snage kod električnih automobila ugradnja dva motora, Volkswagen ID.3 GTX ima samo jedan, i to za sada i do sada najsnažniji koji je VW napravio. Po ptitanju snage, razlika između verzija GTX i GTX Performance je poptilična. Volkswagen ID.3 GTX ima 282 KS i 545 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok Performance verzija poprilično prevazilazi magičnu brojku od 300 KS. Vozaču na raspolaganje stavlja 322 KS, doduše uz identičan maksinalni obrtni moment.

Volkswagen ID.3 GTX

U obe pogonske verzije Volkswagen ID.3 GTX je ozbiljan sprinter. Standardnio ID.3 GTX do 100 km/h stiže za 6 sekundi, dok je performnace verziji dovoljno samo 5.6 sekundi. Maksimalna brzina je za slabiju verziju ograničena na 170 km/h dok je za Performance 200 km/h. Ne treba previše mašte pa shvatiti da je Volkswagen ID.3 GTX Performance pandan Golfu GTI Clubsport, kao po pitanju snage tako i performansi.

Volkswagen ID.3 GTX

Obe verzije Volkswagen ID.3 GTX dele identičnu bateriju koja je smeštena u sredinu poda vozila radi boljeg balansa. Kapaciteta je 79 kWh, a može se puniti na brzim DC punjačima do 175 kW, na kojima se od 10 do 80% dopunjava za oko 26 minuta. Merenja po WLTP normi kažu da bio obe verzije sa jednom punom baterijom trebale da mogu da pređu oko 600 kilometara.

Volkswagen ID.3 GTX

Kao što je do sada bio slučaj sa ID.4 GTX i ID.5 GTX, ID.3 GTX je dobio lagane izmene na karoseriji. Na prednjem delu je drugačiji odbojnik sa izmenjenim uvodnicima vazduha, svetla za dnevnu vožnju su u obliku bumeranga, a pozadi je difuzor u sjajnoj crnoj boji, koji je rezervisan za Volkswagen ID.3 GTX Performance verziju. Pored toga točkovi od 20 cola su za GTX standardni u širini 215, dok je za Performance namenjena širina 235

Volkswagen ID.3 GTX

Enterijer je naglašeno sportski sa mnogo crvenih detalja, a duboka sportska sedišta su elektropodesiva, izrađena od recikliranih materijala. Svi VW ID.3 modeli će sada imati novi infotejment sistem sa ekranom dijagonale od 12.9 inča.

Volkswagen ID.3 GTX

Svakako dalju sudbinu ID.3 porodice tek ćemo videti, a u kontekstu opstanka imena. Sama VW Grupa je objavila da u ponudi nema prostora za oba modela, misleći na Golf i ID.3. Sasvim je moguće da će se ID.3 transformisati u električni Golf IX, a VW je već zaštito novi GTI logo, sa munjom na mestu slova I, koji je nekada označavalo ubrizgavanje goriva, pa je sasvim moguće da će GTX, jednog dana postiti GTI, ali o tom po tom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Grupa Renault i konzorcijum Veolia&Solvay će reciklirati baterije

Grupa Renault i konzorcijum Veolia & Solvay će zajednički reciklirati baterije EV kada im ...

Volvo V60 Cross Country je dokaz da SUV nije uvek neophodan

Švedski proizvođač premijum automobila, Volvo Cars, predstavio je Cross Country verziju svog V60 karavana ...

Kia namerava da preoblikuje mobilnost u Evropi

Na posebnom događaju »Kia Brand Summit« Kia je predstavila model EV9 i prikazala inovacija ...

Umesto LMP 1 na Leman stiže LMH klasa

Najviša klasa u Svetskom šampionatu izdržljivosti zvaće se Le Mans Hypercar, saopštila je FIA ...

Maseratijev V6 i nije baš tako nov

Maserati odavno želi samostalnost u odnosu na Ferrari po pitanju motora, pa razvija svoj ...

Nobelovac Whittingham tvrdi da će baterije ići unapred

Dobitnik Nobelove Nagrade za hemiju M. Stanley Whittingham, tvrdi da će baterije uskoro postati ...